In samenwerking met DoctorWine, het gerenommeerde Italiaanse online wine magazine van Daniele Cernilli (bekend van de Gambero Rosso), presenteerde een groep van acht Italiaanse producenten uit diverse regio’s hun nieuwste oogstjaren. Een selectie wijnen werd geproefd tijdens de masterclass, waarbij het team van restaurant Domenica in Amsterdam, onder leiding van chef Flavio Ghignoni Carestia, de culinaire omlijsting verzorgde.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum, Fabiola Bonke
Geproefd
De gerechtjes werden geproefd bij verschillende wijnen. We noteren hieronder de meest geslaagde combinaties en de overige geproefde wijnen.
***(*) Hamachi, boerenkoolspruitjes, hazelnoten, duindoorn
Hamachi op ceviche-wijze gegaard. Mooie vis met fijne stevigheid. De zuren van de duindoornemulsie zijn aangenaam fris met wat tropische citrustonen. Aantrekkelijk fris en delicaat gerecht, levendig en toegankelijk.
****
Titus Grechetto, Cantina Chiorri, IGP Umbria, Italië 2023
Grechetto, gisting en rijping in rvs; medium goudgeel, verleidelijke geur met tropisch rijp fruit, stuivend, licht floraal en elegant, opwekkend, fris mineralig van smaak, grassig, floraal, rond en evenwichtig, wat kruidigheid en mooie finale, prima maaltijdwijn (13,5%)
**** Wijn & spijs
Mooie combinatie met de volle frisse smaak van de kingfish. De rijpe fruittonen van de wijn combineren mooi met het vettige ronde van de kingfish maar vormen ook een aanvulling bij de zuren. Hartige, elegante, mooie combinatie, intens.
**** Agnolotti, kalfswang, stravecchio, demi-glace
Mooi rijk, typisch pastagerecht met volle, robuuste, uitgesproken traditionele smaken. Aromatisch, smaakvol en smeuïg.
****
Exubera, Terre de la Custodia, Montefalco Sagrantino, Italië 2017
Sagrantino, 18-24 maanden barriquerijping; diep robijn / paars, rijk, rijp rood fruit, peperig, eucalyptus, sappige aanzet, powerhouse, vol, robuust, rond, braam, zwart fruit, witte peper, leer en zoethout, tannine vol aanwezig maar fluweelachtig, mooi ontwikkeld, lange afdronk
**** Wijn & spijs
Rustige, uitgebalanceerde combinatie, aangenaam van smaak.
Restaurant Domenica, Amsterdam, 020 – 774 67 20
Proefnotities overige wijnen
***
Greel Sauvignon Riserva, Cantina Produttori Bolzano, Alto Adige, Italië 2022
Sauvignon blanc, fermentatie en rijping in barrique en tonneau, gevolgd door flesrijping; strogeel met groene rand, stuivend, vlierbloesem, licht buxus, kruidig, heel zuiver, vol van smaak, grassig, kruisbes, kruidig en licht hout
***
Syrah, Blasi Cantina, IGP Umbria, Italië 2023
Syrah, 3-4 maanden rijping op rvs, 4-5 maanden flesrijping; robijnrood met licht paarse rand, stuivend donkerrood en zwart fruit met kruidige tonen, vol en rond, soepel, braam/blauwe bes, mooie zuren, middellange afdronk, aangenaam
***
Ruello Riserva, Boschetto Campacci, Chianti Classico, Italië 2021
Sangiovese, 24 maanden rijping in tonneaux; robijn rood, donkerrood fruit, wat sinaasappelzest, licht kruidig, sappig en fruitig van smaak, kruidig, bitter orange, vol maar ook soepel door de fijne zuren en zachte tannine, plezierige wijn
***
Cantina del Redi, Vecchia Cantina di Montepulciano, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2021
Sangiovese; diep robijnrood met paarse rand, heerlijk rood en zwart fruit, toast, kruidig, in de mond vol en sappig rood fruit, pruim, wat tabak, fijne zuren en bitters, licht ontwikkeld, evenwichtig, mooie afdronk
***(*)
Poggio Croce Riserva, Arillo In Terrabianca, Chianti Classico, Italië 2020
Sangiovese, 12 maanden rijping in grote eiken vaten; robijnrood, elegante geur, rood fruit, granaatappel, rozen, licht aards en kruidig, sappige smaak, kers, zachte tannine, zoete tabak, vol en rond, elegante zuren en lange fluwelen afdronk, mooi ontwikkeld (14%)
***(*)
La Croce, Fattoria Svetoni, Vino Nobile di Montepulciano, Italië 2019
Sangiovese, aangevuld met andere autochtone rassen, 18 maanden rijping in Slavonisch eiken en deels in Franse barriques; donker robijnrood, robuust maar ook elegant, rood fruit en fijne kruidigheid, rond, vol en elegante krachtigheid, kers, braam, zwarte bes, elegante tannine, evenwichtig en verfijnd, zachte smaakbeleving, goede lengte
***(*)
Paradiso di Cacuci, Brunello di Montalcino, Italië 2019
Sangiovese, 24 maanden rijping in Slavonisch eiken; licht ontwikkelde kleur, evenwichtige geur, mooi versmolten, licht rustiek, elegant, goede aanzet, mooi zacht van smaak, goede lengte