roodbaars

De twee wijn-spijscombinaties die op Wine Professional gepresenteerd werden, lieten goed zien wat het team van De Willem in zijn mars heeft. In Best matches lees je wat je kunt verwachten van een bezoek aan het restaurant.
tekst Jan van Lissum

De Willem, het restaurant van Jamie van der Will, Maarten de Vries en Jef van Hout, is gevestigd aan beide zijden van de statige Haarlemmerpoort in Amsterdam. Links bevindt zich het café, rechts het restaurant waar Jef en zijn team eigentijdse gerechten op klassiek Franse basis bereidt. Hij verdiende zijn sporen voorheen onder meer bij Taiko, Bord’eau en Le Restaurant. De gerechten zijn uitnodigend en smaakvol, zonder overbodige franje.
De Willem

Restaurant De Willem © Chantal Arnts

De wijnkelder bevat een gevarieerde selectie van zo’n 500 fraaie wijnen afkomstig van 15 verschillende importeurs, met zorg gekozen en van hoog niveau, veel klassiek naast veel natuurwijnen.
Bij een bezoek aan De Willem kun je niet alleen rekenen op een gezellige sfeer en een prima service, maar ook op zeer geslaagde, afwisselende en dikwijls verrassende wijn-spijscombinaties.

De combinaties

paling

*** Gerookte paling

Bulgur, aubergine, dashi bouillon
Mooi samengestelde, smakelijke salade met afwisselend mondgevoel. Vettige tonen van de paling naast goed gedoseerde zuren, aangename bite en een prima zoetzuurbalans. Fris en levendig geheel.

***

Riesling Ruppertsberg, Dr. Bürklin Wolf, Pfalz, Duitsland 2022
Riesling; schoon, sappig, evenwichtig, homogeen en jeugdig, frisse zuurgraad, levendig met mooie spanningsboog, goede lengte, toegankelijke en goed inzetbare wijn
Importeur: D-Vine

*** Wijn & spijs
Goede begeleider, vooral als het gerecht als voorgerecht wordt geserveerd. De zuivere wijn pikt het gerecht goed op. Prima combinatie voor brede doelgroep.

Gerookte paling
roodbaars

*** Roodbaars

XO, artisjok, kippenlever
Rijk geurend en smakelijk gerecht voor brede doelgroep. Met goede zoetzuurbalans en pittige tinten.

***

Saulheim Silvaner Kalkstein, Weingut Thörle, Rheinhessen, Duitsland 2023
Silvaner; stijlvolle geur, aromatisch en smaakvol, goed fruit, aangename zuren, goede balans, fraaie expressie van de druif (13,5%)

*** Wijn & spijs
De wijn compenseert de zuurgraad van het gerecht en geeft de smaak meer lengte. Het fruit van de silvaner zorgt voor een goede balans. Mooie spanning, lekkere combinatie.

Souffle

Topcombinatie

***(*) Soufflé

Japanse mosterd, nashipeer, witlof, kruiden
Toegankelijk en smaakvol gerecht met lekkere zuren en goed tegenwicht van de frisse, neutrale nashipeer. Misschien iets te veel bite?

*****

Patinegro, Barbadillo, IGP Cadíz, Spanje 2021
Palomino, biologisch, 8 maanden rijping manzanillavaten; zuiver, elegant, goede vulling en spanning, ziltige toets, prachtige wijn, gastronomische voltreffer (12,5%)
Importeur: D-Vine

***** Wijn & spijs
Wijn en gerecht versmelten tot perfecte harmonie, alles ligt op één lijn. Eenvoudige combinatie van zeer hoog niveau, voltreffer.

Souffle
barbadillo
Varkenswang

**(*) Varkenswang

Pangrattato, BBQ bosui, aardappel, broccoli
Goed samengesteld smaakvol gerecht met een aangename balans tussen zoet, zuur en vettig. Zeer rijk en nogal veel vulling.

***

Primitivo Orion, Masseria Li Veli, Salento, Italië 2023
Primitivo, 6 maanden rijping in Franse barriques; rijp fruit, frisse zuren, mooie balans, vulling en lengte, zeer smaakvol (14%)
Importeur: Résidence Wijnen

*** Wijn & spijs
De wijn absorbeert de smaken van het gerecht goed. Mooie combinatie voor brede doelgroep.

Croft

*** Soes

Hazelnootpraliné, soja karamel, chocolade
Aangename bite, heerlijk zoet, met goed tegenwicht van zuurtje, smakelijk nagerecht.

***

Reserve Tawny, Croft, Porto, Portugal NV
Touriga nacional, touriga francesa, tinta roriz; mooi rijp fruit, goede balans, zacht en rond, het zoet wordt goed in toom gehouden door een frisse zuurgraad (20%)
Importeur: Kwast Wijnkopers

**** Wijn & spijs
De aroma’s van gerecht en wijn lopen mooi in elkaar over en vullen elkaar aan. Prima combinatie.

De Willem, Amsterdam, 020 – 341 35 08

Croft