nine seconds

ILICO Illuminati D
ILICO Illuminati M

Ilico, Illuminati, Montepulciano d’Abruzzo, Italië 2017

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Alto Vino, Amsterdam, 087-8737215
altovino.nl
Achtergrond

Na de overwinning bij het Trasimeense Meer, in juni van het jaar 217 v. Chr., trokken Hannibal en zijn troepen richting Adriatische Zee. Daar waar nu Controguerra ligt (provincie Teramo, in het noorden van Abruzzen) kwamen ze op krachten en deden ze zich tegoed aan de plaatselijke wijn.
Meer dan 2000 jaar later, in 1890, begon Nicola Illuminati in Controguerra op kleine schaal wijn te maken en te verhandelen in grote mandflessen. Toen zijn kleinzoon Dino in de jaren vijftig de leiding kreeg over de ‘Fattoria Nico’, had het bedrijf inmiddels een goede reputatie opgebouwd. Dino’s ambities reikten verder dan het verkopen van – goede – bulkwijn. Hij combineerde de opgebouwde kennis en ervaring van zijn grootvader en een groot respect voor de wijnbouwtradities van de regio met een innovatief streven naar meer verfijning, kwaliteit en typiciteit.

Onder Dino’s leiding werd het wijngaardareaal uitgebreid van 15 hectare tot 130 hectare, waarbij continu onderzoek en experimenteren het kwaliteitsniveau stap voor stap verhoogd werd. Bodemonderzoek garandeerde de aanplant van de meest geschikte druivensoort per wijngaard en via de juiste plantrichting van de rijen kan de hele dag optimaal geprofiteerd worden van het zonlicht. In de winery werd en wordt volop geëxperimenteerd met verschillende gistingsmethoden en –temperaturen, milde persing van de druiven, het gebruik van diverse houtsoorten en vaten van uiteenlopend volume en de duur van de opvoeding, in het vat en in de fles.

Vanaf de jaren zeventig bottelt Dino onder de naam Illuminati. Hij richt zich meer en meer op export en slaagt er vrij snel in het merk wereldwijd op de kaart te zetten. De jaarlijkse productie omvat ruim een miljoen flessen; 60% daarvan wordt geëxporteerd. De top van het portfolio wordt gevormd door zeven montepulciano d’abruzzo-wijnen, elk met een geheel eigen karakter. Daarnaast produceert Illuminati een achttal witte wijnen, waaronder de pecorino niet onvermeld mag blijven, enkele rosés en een sparkling wine.
In 2005 ontving Dino de Orde van Verdienste van de Arbeid vanwege zijn inspanningen ten gunste van de Italiaanse wijnbouw en wijnindustrie en de regio Abruzzo. Daarbij werd hij geroemd om zijn innovaties op het gebied van vinificatie en opvoeding van de wijnen en om het feit dat dankzij zijn inzet Controguerra in 1996 een eigen DOC-status kreeg en de Colline Teramane een officiële subregio (DOC in 1995, DOCG in 2003) van de appellatie Montepulciano d’Abruzzo werd; Dino was lange tijd voorzitter van deze laatste DOCG.
Hoewel inmiddels in de tachtig, is Dino nog altijd een energiek en enthousiast bedrijfsleider. Hij wordt tegenwoordig bijgestaan door zijn zonen Stefano en Lorenzo en zijn kleinkinderen Nicola, Pierpaolo en Ludovica. Oenoloog is Claudio Cappellacci.

Proefnotities
Eerste indrukken

Zeer veel kleur, granaatrood, rijk aan aroma’s, ruig, wild, intens, veel kersen, hoge zuren, mondvullend, levendige tannine, aards, delicaat voor een montepulciano, zeer mooi geëvolueerd, veel lengte (€ 11,00)

Na 2 uur

Het hele wilde gaat er wat af. De geur ontwikkelt zich mooi in de breedte en de geuraroma’s worden ook wat dikker. De kersenimpressie krijgt wat meer impact. De ontwikkeling van de smaak gaat hier goed in mee.

Na 4 uur

Vullende aroma’s in geur en smaak. Veel rijp fruit en aardse ondertoon manifesteren zich mooi. De tannine past uitstekend in dit kader. Serieuze gastronomische wijn, spannend, harmonieus, geeft veel. Scoort bijzonder goed in wijn-spijscombinaties. Zeer verrassend, zeker gezien de prijs.

Technische gegevens

Oppervlakte wijngaarden Illuminati Vini 130 hectare
Appellaties DOC Controguerra, DOCG Montepulciano d’Abruzzo, DOCG Colline Teramane Montepulciano d’Abruzzo
Ligging wijngaard geproefde wijn 260 m boven zeeniveau
Bodemsamenstelling arme grond, lichte kleistructuur
Druif 100% montepulciano
Aanplant 1100 stokken per ha, ‘tendone’-systeem (pergola karakteristiek voor de region)
Oogst tussen 1 en 10 oktober
Vinificatie druiven worden ontsteeld en licht gekneusd, langdurige maceratie en alcoholisch en malolactische fermentatie op rvs bij 28 graden
Opvoeding 10 maanden rijping in 25 hl-vaten van Slavonisch eiken, gevolgd door 3-4 maanden flesrijping
Alcohol 13,5%

Claudio Cappellacci

Oenoloog Claudio Cappellacci