nine seconds

Solaheiro Granit D
Solaheiro Granit M

Alvarinho Granit, Quinta de Soalheiro, Vinho Verde Monção e Melgaço, Portugal 2019

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie. Deze keer in de hoofdrol: de winnende witte wijn van de 3e Wine Professional Wine Challenge.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Wijnkoperij Okhuysen, Haarlem, 023-5312240
www.okhuysen.nl
Achtergrond

João Antonio Cerdeira, grondlegger van het familiebedrijf Soalheiro, had al vroeg door dat het kleine wijngebied Monção e Melgaço in het uiterste noorden van Portugal veel potentieel had. Hij begreep ook dat de alvarinho de aangewezen druif was om dat potentieel optimaal tot zijn recht te laten komen. In 1974 plantte hij zijn eerste alvarinho-wijngaard en in 1982 kwamen de eerste resultaten op de markt. De grote internationale successen volgden vanaf midden jaren 2000, toen het bedrijf inmiddels geleid werd door Luis en Maria, zoon en dochter van João.

Monção e Melgaço maakt deel uit van de noordwestelijke provincie Minho en is een van de negen subregio’s van de wijnstreek Vino Verde, die zich uitstrekt vanaf de stad Oporto tot aan de noordgrens met Spanje.
Hoewel er ook rode wijnen gemaakt worden, staat de Vinho Verde internationaal vooral bekend om zijn witte wijnen. Dankzij het koele zeeklimaat worden ze gekenmerkt door een levendige frisheid. Meestal zijn het blends, maar in de beste microklimaten zijn de 100% alvarinho wijnen de echte uitblinkers, dankzij hun fraaie zuren en minerale impressies.

De stadjes Monção en Melgaço liggen in de vallei van de rivier de Minho. De beste wijngaarden liggen hier op een hoogte van tussen de 100 en ruim 300 meter en zijn uitsluitend beplant met alvarinho. De omliggende bergen zorgen hier voor een bijzonder microklimaat. Ze beschermen de wijnstokken tegen de invloed van de Atlantische Oceaan, beperken de neerslag en luchtvochtigheid en zorgen voor een gemiddeld hogere dagtemperatuur in de zomer. En andere bepalende factor is de granietbodem: deze zorgt voor een zeer goede drainage en geeft de wijnen een kenmerkende mineralige toets. Gecombineerd met de hoogteligging en de ideale zonexpositie leveren deze omstandigheden druiven op met aromatische intensiteit, frisse zuren die bijdragen aan een prima rijpingspotentieel en een gematigd alcoholpercentage.
Dat de alvarinho-druif waarschijnlijk verwant is aan de riesling wordt vooral herkenbaar in deze van graniet afkomstige wijnen.

Soalheiro staat inmiddels internationaal bekend als alvarinho-specialist en benut de mogelijkheden van de druif optimaal, middels uiteenlopende blends en boeiende monocepagevarianten. Zelfs de rosé en de rode wijn uit het portfolio bevatten een percentage alvarinho.
Voor wie de druif het liefst ongeblend drinkt de verschillende opties op een rijtje:

  • Fruitig: Soalheiro Clássico, Soalheiro 9%
  • Mineralig: Soalheiro Granit, Soalheiro Reserva, Soalheiro Primeiras Vinhas (afkomstig van de eerste wijnstokken uit 1974)
  • Naturel: Soalheiro Natur, Soalheiro Terramatter (ongefilterd, zonder sulfiet, afkomstig van wijngaarden waar de focus ligt op biodiversiteit)
  • Mousserend: Soalheiro Espumanta Bruto, Espumante Bruto Nature en Espumante Bruto Barrica
  • Gedistilleerd: Soalheiro Aguardente Velha (48,8% alc.)
Proefnotities
Eerste indrukken

Licht groengeel uiterlijk, fraaie regelmatige geur, prachtige licht tintelende aanzet, rijp wit fruit, fijne zuren die de wijn veel expressie geven, rijk aan mooi samengestelde aroma’s, goede terroirinvloed, vullend, levendig, energiek, uitstekende balans, opvallende lengte.

Na 2 uur

Fraai uitgewaaierde geur, in de smaak voeren vooral het fruit en de tinteling de boventoon, rijp sap, aromatisch en vullend, opvallende doorkomst van de zuren, redelijke molligheid, levendig tot en met de afdronk, de wijn ontwikkelt zich.

Na 4 uur

De geur is nog altijd volop aanwezig, vooral wit fruit voert de boventoon. In de smaak is meer harmonie gekomen tussen het fruit, de zuren en de mineralen.

Na 6 uur

De aroma’s van de alvarinho worden duidelijker en zijn sterk aanwezig, ook de terroirinvloed is intenser geworden. De wijn blijft indrukwekkend en bezit veel lengte. Harmonieus, vullend en nog steeds levendig. Gastronomische wijn pur sang.

De volgende ochtend

Het fruit is nog schoon en helder. Rijp sap en opkomende zuren (iets scherper nu). De wijn is redelijk stabiel gebleven, maar de sprankelende schakering is er nu uit. In de finale vlakt de wijn wat af.

Technische gegevens

Herkomst verschillende kleine wijngaarden ruim 300 m boven zeeniveau
Bodemsamenstelling graniet
Wijnteelt biologisch
Totale productie Soalheiro circa 200.000 flessen
Vinificatie het geperste sap werd 48 uur gedecanteerd, vervolgens fermentatie op rvs bij hogere temperatuur dan gebruikelijk voor witte wijn, met regelmatige onderdompeling
Opvoeding rijping sur lie
Alcohol 13%

Luis Cerdeira

Luis Cerdeira