proefnotities Jan van Lissum
Ter illustratie werden negen wijnen geproefd, afkomstig van bekende en opkomende wijnproducenten, uit wijnregio’s in Western Australia, South Australia en New South Wales. De meeste ervan worden nog niet in Nederland geïmporteerd.
Proefnotities
9
Shiraz, Tyrell’s Wines, Hunter Valley, Australië 2019
Shiraz, 52 jaar oude stokken, rode kleigrond en soms zand, 14 maanden rijping in minimaal 5 jaar oude Franse foeders; vrij elegante rode kleur, elegante en evenwichtige geurwaaier, goed gerijpt rood fruit in geur en smaak, fijne aanzet, mals en zacht, versmolten tannine, correcte zuren, milde kruidigheid, afgerond geheel, prachtige houtdosering, harmonieus, prima lengte (13,5%)
New World Wineries
7
Ned and Henry’s Shiraz, Hewitson, Barossa Valley, Australië 2018
Shiraz, terra rossa op klei en kalksteen, 16 maanden rijping in 2-5 jaar oude Franse barriques; veel kleur, intens gerijpt fruit in aanzet, hout speelt hier prominente rol en is goed gedoseerd, lichte oriëntaalse tonen, minder rond en zacht, vooral opvallende kruidigheid, stevige tannine, tikkeltje drogend op het einde (14%)
8,5
Entity, John Duval, Barossa Valley, Australië 2019
Shiraz, zwarte klei, zandige leem, roodbruine aarde, zand op kalksteen, deels meer dan 100 jaar oude stokken, 17 maanden rijping in Franse barriques (35% nieuw); diepe, hechte roodpaarse kleur, stevige, homogene geur, vrij gesloten, frisse aanzet, mooi zoet fruit, goede concentratie en zuurgraad, levendig, kruidige onderlaag, nog jong met veel finesse, knap houtgebruik, prima tannine (14,5%)
8
Uncut, Shiraz, Gemtree, McLaren Vale, Australië 2019
Shiraz, zandige leem, rode aarde met kalksteen, bruine en zwarte klei, gem. 30 jaar oude stokken, 16 maanden rijping in Franse barriques (15% nieuw); veel kleurintensiteit, geur komt wat gesloten over, meer invloed van Frans hout, opeengepakt rood fruit, geur- en smaaktonen volgen elkaar op, beetje zwoel rijp fruit met knappe zuurgraad, levendige finale met lichte eucalyptustoets en zwarte fruittonen, dik sap, veel smaak (14,5%)
7+
Puritan Shiraz, Battle of Bosworth Wines, McLaren Vale, Australië 2021
Shiraz, leem met stenen, zwarte klei, 31-34 jaar oude stokken, biologisch, geen houtgebruik; veel kleurdiepte, donkerpaarse rand, frisse tonen, lichtgewicht, andere stijl, toegankelijk, vrolijk, sappig, donker fruit, doordrinkbaar, fraîcheur, sympathiek, veel smaakaroma’s, doet denken aan beaujolais (14,5%)
8-
Flint Rock Shiraz, Howard Park, Great Southern, Australië 2018
Shiraz, leem met zand en kiezels, 10-15 jaar oude stokken, 20% hele trossen, 9 maanden rijping op rvs en Frans eikenhout; vrij donkere kleur, nogal gesloten geur, evenwichtige aanzet, goede zuren, frisse structuur, veel rijp fruit, mooi gedoseerd hout, wel proefbaar in de finale, karaktervol en doordrinkbaar (13,7%)
8
Ladies Who Shoot Their Lunch Wild Ferment Shiraz, Fowles Wine, Strathbogie Ranges, Australië 2019
Shiraz, zandige leem op graniet, aanplant uit 1996 en 2013, 12 maanden rijping: 62% in Franse barriques (3% nieuw), 38% in grote Franse vaten; veel kleurintensiteit, vrij strakke geurwaaier, nog wat toegeplooid, elegante aanzet, speels fruit, frisse zuurgraad, prima tannine, hout is knap opgenomen, hoge doordrinkbaarheidsfactor (14,9%)
7,5
Cliff Edge Shiraz, Mount Langhi Giran, Grampians, Australië 2019
Shiraz, graniet op ondergrond van rode klei/leem, 25 jaar oude stokken, 14 rijping op Frans eikenhout (35% nieuw); veel kleur, vullende geur, opeengepakt, geeft weinig prijs, aimabele aanzet, sappig, rond, fijne kruidigheid, mooie zuurgraad, goede balans, hout is duidelijk aanwezig, maar nog jeugdig, fijne ervaring, veel lengte (14,5%)
7,5
Syrah, Lambert Wines, Yarra Valley, Australië 2019
Shiraz roodzwarte vulkanische bodem, 18 jaar oude stokken, 80% hele trossen, 6 maanden rijping in Franse eiken foeders van 5000 L; veel kleur, atypische geur, smeuïg, versmelting van fruit en kruiden, duidelijke houtinbreng, klein beetje korrelig, beetje droog, kort en wild, wel gerijpt fruit (13,5%)