…op Wine Professional 2017

Gastvrouw Margo Samaras van importeur Goods & More demonstreerde met enthousiasme de karakteristieken van een aantal originele druivenrassen uit haar geliefde Griekenland.

Een wijn- en spijsproeverij zonder gerechten? Wordt lastig, al kan de scherpe proever wel een beroep doen op zijn ervaring en beoordelingsvermogen. De proeverij van Griekse wijnen in het Forum Gastronomicum Theater moest het helaas doen zonder de gerechten van chef Marko Karelse van Restaurant Villa la Ruche (16 punten GM), die op het laatste moment verhinderd was.
tekst Johan Veenstra

Gastvrouw Margo Samaras van importeur Goods & More liet zich hierdoor echter niet uit het veld slaan en demonstreerde met enthousiasme de karakteristieken van een aantal originele druivenrassen uit haar geliefde Griekenland.
We startten met een wijn van het vulkaaneiland Santorini, waar het enige vocht afkomstig is van condens uit de Middellandse Zee. De druivenranken worden gesnoeid in de vorm van mandjes of nestjes dicht bij de grond, om bestand te blijven tegen de harde wind. Zo houden zij het vocht langer vast en blijven de trosjes beschermd.

Karakteristiek druivenstok-‘nestje’ op Santorini

De Assyrtiko 2015, van de lokale coöperatie Santo Wines, heeft een klassieke vinificatie op roestvrij staal doorlopen. Aroma’s van mineralen en citrus. Strak en droog in de mond, met stevige citrus en zilt. Ook zonder bijbehorend gerecht kunnen wij ons de gastronomische inzetbaarheid voorstellen.
De Alpha Estate sauvignon blanc 2016, uit het noordoosten van Griekenland, wordt verbouwd op een plateau van 700 meter boven de zeespiegel. Door de hoogte en de aanwezigheid van twee meren in de omgeving, blijft het klimaat relatief gematigd.
De neus wordt gekenmerkt door rijpe maar niet overdadige aroma’s van kruisbes, lychee, peer en een vleugje hooi. De smaak is vol, sappig en fris, met een licht bittertje en aangenaam zachte zuren.
De zeer aromatische Ktima Gerovassiliou, Malagousia 2016 is gemaakt van een authentieke en lange tijd vergeten druivenras en afkomstig van een single vineyard. De wijn is na een lange weking op de schil gedeeltelijk vergist op hout en daarna een aantal maanden op zijn eigen gisten gerijpt. Tropisch fruit, muskaat, kruidig, met een kleine zoetimpressie. Frisse zuren zorgen voor balans. Voor wijn-spijscombinaties denken wij in de eerste plaats aan de Aziatische keuken.

Alpha Estate

Alpha Estate

Alpha Estate

Over naar rood. De Kir-Yianni Ramnista, Xinomavro 2013 uit Naoussa is afkomstig van een single vineyard. De wijn zit hoog in de zuren – xinomavro betekent letterlijk ‘zure zwarte’- en is door de rijping van achttien maanden op Frans en Amerikaans eiken rijk aan tanninen. Aroma’s van kersen, cassis en vanille; vol en fruitig in de mond. Echte maaltijdwijn.
Aidarini, Gouménissa 2011. Afkomstig van een klein familiedomein in het centrale deel van Macedonië. Blend van twee druiven (70% xinomavro en 30% negoska), uit een op 300 meter hoogte gelegen wijngaard met een bodem van zand en klei. Twaalf maanden gerijpt op nieuw Frans eiken. Aroma’s van zwarte bessen, marjoraan en andere kruiden. Sappig en kruidig, strakke tanninen hebben nog de overhand. Veel smaak, redelijke complexiteit.
We eindigen waar we begonnen zijn, op Santorini. De mavrotraganodruif wordt alleen op dit vulkaaneiland nog geteeld, in een wijngaard van slechts acht hectare. De Sigalas, Mavrotragano 2013, voornamelijk van oude stokken, is achttien maanden gerijpt op nieuw Frans eiken. Diepdonker, met balsamico, leer en specerijen in de neus; rijp, donker fruit, vijgen en pruimedanten in de mond, ondersteund door zachte zuren. Geconcentreerd en complex, met in vergelijking tot de vorige wijn opmerkelijk goed getemde tanninen.
Ook zonder bijbehorende gerechten kunnen wij ons de gastronomische inzetbaarheid van deze wijnen goed voorstellen. Bij wit geldt dit vooral voor de Assyrtiko en de Malagousia, bij rood de Xinomavro en de Mavrotragano. Iets matiger houtgebruik zou de verteerbaarheid van de Xinomavro zeker ten goede komen.

Kir-Yianni Estate