2013-07-20 21.49.46Wim Casteur woonde in La Sacristia del Marco de Jerez, Sanlúcar de Barrameda een bijzondere sherryproeverij bij, georganiseerd door Armando Guerra, sherry-exporteur en specialist op het gebied van bijzondere sherry’s. Centraal stonden bijzondere cuvées van Williams & Humbert en spreker was Paola Medina Sheldon, oenologe van Williams & Humbert.


Wat zijn Añadas in Jerez ?

Terwijl het in Jerez gebruikelijk is dat verschillende jaargangen met elkaar worden gemengd in het solerasysteem (=dynamische opvoeding), zijn er een aantal bodega’s die experimenteren met botas (vaten) van eenzelfde jaargang. William & Humbert zijn met dit experiment gestart omdat de familie de beste wijnen van de geboortejaren van de kinderen wilde bewaren. Omdat dit idee aansloeg, beslisten ze om vanaf 1935 van elke jaargang (behalve 1991) een aantal vaten van de beste wijn opzij te houden als “añada”. Kenmerkend dus voor een añada is dat de druiven van één enkel oogstjaar komen en de wijn dus nooit in het solerasysteem gemengd wordt. Door verdamping van water en in minder mate van alcohol vindt er een concentratie plaats van de andere componenten en aroma’s.

De oude añada’s waren enkel als oloroso beschikbaar. Dit zijn wijnen die vanaf het begin versterkt zijn tot 18° alcohol en enkel oxidatief opgevoed worden ( zonder florwerking). Sinds 2001 worden echter de meest fijne wijnen bewaard voor deze añada’s (in tegenstelling hiertoe worden doorgaans voor oloroso’s de meer zware/krachtige wijnen gebruikt). Hierdoor hebben deze wijnen eerder het karakter van een fino, zelfs al hebben ze geen florwerking gehad.

Vanaf 2004 worden deze añada’s opgevoed als echte fino’s d.w.z. met florwerking, maar dan met een statische opvoeding zoals dat in de Jura het geval is. De flor haalt stilaan een aantal voedingsstoffen uit de wijn (zuren, suikers, glycerine, alcohol) en geeft acetaldehyde terug. Maar na verloop van tijd verzwakt de flor geleidelijk door gebrek aan voedingsstoffen en treedt oxidatie op. Het resultaat is dan ook sterk vergelijkbaar met een wijn uit de Jura. De impact van de flor is minder intens dan voor een gewone fino (er blijft nog iets van zuren, fruit en glycerine over in de wijn) na zo’n 5 jaar florwerking.

Geproefd:

8 Don Zoilo Fino en Rama, Williams & Humbert
De eerste wijn is geen añada maar een botteling “en rama” (met beperkte filtering en stabilisatie) van de klassieke fino van Williams & Humbert. Relatief intense kleur voor een fino. Zeer expressief, rijke neus: ziltig, gerookt, amandel. In de mond krachtig, beendroog, ziltig, strak en fris. Licht bittertje op het einde. Lange afdronk.

7 Fino Añada 2004 (saca van 2011)
De eerste añada waar een fino is gebruikt (statische biologische opvoeding – met florwerking – maar steeds in hetzelfde vat zoals in Jura – geen solera). Versterking met alcohol tot 15° gebeurt enkel in het begin. Geen correcties achteraf. Tijdens de biologische opvoeding (fase met flor) treedt er een soort van evenwicht op tussen daling van het alcoholgehalte door de florwerking en concentratie van alcohol door verdamping van water, zodat het totale alcoholgehalte toch rond de 15° blijft en het risico op stijging van de volatiele zuren beperkt blijft. Wanneer de flor is uitgewerkt, dan treden oxidatie en concentratie op, waardoor het alcoholgehalte boven de 15° uitkomt en er vanaf dan geen enkel risico meer is op stijging van de volatiele zuren.
Interessante neus met combinatie van wit fruit, patisserie en amandel. Acetaldehyden zijn aanwezig maar niet met dezelfde intensiteit als bij een fino. In de mond nog vrij vol met duidelijke aanwezigheid van fijne zuurtjes. Doet meer denken aan een niet ge-ouilleerde savagnin uit de Jura, maar dan met minder zuren.

8,5 Oloroso Añada 2001 (Saca van 2013)
Complexe en expressieve neus met vooral edel hout, chocolade, vanille, amandel en mineraliteit. In de mond een delicate wijn met evenwicht tussen rondeur, zuurtjes en concentratie. Oloroso verkregen enkel van de lekwijn. Het is een fijne en originele wijn die je eerder zou klasseren als palo cortado dan als oloroso.

8 Olsoroso Añada 1982 (Saca van 2003)
Añada van 1982, 20 jaar op vat gerijpt en 10 jaar op fles. Expressief en open, sinaasappelschil, hazelnoot, koffie, oud hout, kruidig en gedroogde bladeren. Vol en rond in de mond. Komt zoet over zonder het te zijn. Vrij lange afdronk. Krachtige maar toch toegankelijke oloroso.

9,5 Oloroso Añada 1982 (Saca van 2013)
Añada van 1982, 30 jaar op vat gerijpt. Opvallend donkerder dan de vorige wijn. Overdonderend boeket, edel hout, specerijen. In de mond bijzonder krachtig en bijna pikant door concentratie. Mooi afsluitend bittertje en zeer lange en gelaagde afdronk en oneindige herinnering.

9 Oloroso Añada 1955 (Saca van 2013)
Bijzonder complexe maar ingetogen neus. Tabak, kastanje, truffel en edel hout. Bijzonder krachtig en droog in de mond. Bijna verdovend. Bijzonder geconcentreerd. Fantastische finale met rijke en genuanceerde bitters. Sensatie van munt en frisheid aan het einde. Wijn voor geoefende sherrydrinkers.