Importeur Vinites organiseerde op de openingsdag van Wine Professional een masterclass gewijd aan het klassieke Piemontese wijnhuis Pio Cesare. Cesare Benvenuto, die samen met zijn nicht Federica Boffa de leiding heeft, was in Amsterdam om persoonlijk zijn wijnen toe te lichten.
proefnotities Jan van Lissum en Ivo Ivanis
Drie generaties lang was het een handelshuis dat druiven kocht van boeren uit de streek, als gebruikelijk in Piemonte. Pio Boffa – vernoemd naar zijn overgrootvader – was de eerste die een andere weg insloeg en besloot vanaf de jaren zeventig zelf wijngaarden aan te kopen, met name in de regio’s Barolo en Barbaresco. Hij was ervan overtuigd dat op die manier wijnen met een hoger en meer constant kwaliteitsniveau geproduceerd konden worden. Het bewijs leverde hij met de klassieke Barolo en Barbaresco van het huis. Ook was Boffa degene die het portfolio verrijkte met single vineyard-wijnen, de Barolo Ornato (sinds 1985), de Barbaresco Bricco (1990) en de Barolo Mosconi (2015).
Proefprofiel
De huisstijl van Pio Cesare is zeer herkenbaar en van constant hoog niveau, waarbij regio, klimaat en druif optimaal tot uitdrukking komen. De wijnen bezitten een klassieke verfijning, balans en complexiteit, en zijn levendig en doordrinkbaar. Zeer aanbevelenswaardig voor de gastronomie.
Geproefd
Naast de wijnen van de masterclass op de eerste dag van Wine Professional vermelden we hier ook enkele archiefwijnen afkomstig uit een privékelder die kort daarvoor werden geproefd.
Vinites, Haarlem, 023-5539090
Proefnotities
8-
L’Altro Chardonnay, Pio Cesare, Langhe, Italië 2022
95% chardonnay, 5% sauvignon blanc, afkomstig uit Monforte d’Alba, Treiso en Trezzo Tinella, vinificatie op rvs, een klein deel chardonnay heeft kort op hout gerijpt; vrij bleke kleur, evenwichtige, homogene geur met zachte fruitige aroma’s, citrus, munt, lichte vanilletoets, pure en schone chardonnay-tonen, geur en smaak komen overeen, frisse aanzet, fruit en levendige zuren zijn markant aanwezig, maar ook chardonnay-expressie komt goed door, medium vulling, houtinvloed is mooi geïntegreerd, licht romige finale, jong met potentieel, goede lengte, aangenaam (14%) ca. € 26,00
8-
Nebbiolo, Pio Cesare, Langhe, Italië 2021
Nebbiolo, afkomstig uit Serralunga d’Alba, Novello, Grinzane Cavour, Diano d’Alba, Sinio en Treiso, 35 dagen maceratie op rvs, 24 maanden rijping in grote vaten (botti), klein deel in Franse barriques; elegante roodpaarse kleur, homogene geurwaaier met goed gedoseerd fruit, geur en smaak komen overeen, plezierige, sappige aanzet, mooie nebbiolo-tonen, zwart fruit omlijst door goede zuren, kruidige ondertoon in geur en smaak, rijpe tannine, griotten, licht chocolade, toegankelijk en doordrinkbaar, smaak blijft verrassend lang nagalmen (14,5%) € 36,95
8
Pio, Pio Cesare, Barolo, Italië 2019
Nebbiolo, blend afkomstig van alle Barolo-wijngaarden van Pio Cesare, 30 dagen maceratie op rvs, 30 maanden rijping in grote botti (90%) en één jaar oude Franse barriques (10%); meer kleur dan de Langhe nebbiolo, evenwichtige geur, zacht en aangenaam, licht gerijpt, vanille, koffie, pure chocolade, peper, tabak, mediterrane kruiden, viooltjes en roosjes, zeer complex en groots, smaakvolle zachte aanzet, puur en fruitig, vanille en koffie, ronde tannine en frisse zuren, veel lengte, fraaie balans, jong maar al goed drinkbaar, elegante en fijne houtinbreng, veel lengte, aangenaam en goed inzetbaar (14,5%) € 89,95
8,5
Ornato, Pio Cesare, Barolo Serralunga d’Alba, Italië 2018
Nebbiolo, afkomstig van percelen in de Ornato-wijngaard op 370 m hoogte in Serralunga d’Alba, amfitheaterligging, met expositie uiteenlopend van zuidwest tot zuidoost, kalksteen-kleibodem met een beetje zand, deze wijn is op de markt sinds 1985, maceratie en vinificatie van 30 dagen op rvs, zonder temperatuurcontrole, 30 maanden rijping in grote botti 30 maanden, klein deel de eerste 12 maanden in Franse barriques, productie: 13.600 flessen; wat lichtere kleur, levendig, kruidige geur, maggi, kersenpitten, peper, roosjes en viooltjes, elegante en pure nebbiolo, heeft tijd nodig om elegantie en complexiteit te ontplooien, zeer krachtige aanzet, rond en rijp, wat stevige tannine, veel sap en lengte, complexe en klassieke smaak, zeer jong (14,5%) ca. € 115,00
9
Ornato, Pio Cesare, Barolo Serralunga d’Alba, Italië 2017
Nebbiolo, afkomstig van percelen in de Ornato-wijngaard op 370 m hoogte in Serralunga d’Alba, amfitheaterligging, met expositie uiteenlopend van zuidwest tot zuidoost, kalksteen-kleibodem met een beetje zand, deze wijn is op de markt sinds 1985, maceratie en vinificatie van 30 dagen op rvs, zonder temperatuurcontrole, 30 maanden rijping in grote botti 30 maanden, klein deel de eerste 12 maanden in Franse barriques; elegante granaatrode kleur, fraaie geuraroma’s, milde aanzet, mooi ontwikkeld fruit, ronde, zachte tannine, zuren en kruidigheid dragen het smaakpalet in de finale, veel lengte, klassiek en harmonieus ca. € 115,00
9
Mosconi, Pio Cesare, Barolo Monforte d’Alba, Italië 2017
Nebbiolo, afkomstig van de oudste stokken uit de Mosconi-wijngaard in Monforte d’Alba, op 380 m hoogte, zuidelijke expositie, kalksteenbodem met veel klei en een beetje zand, deze wijn is op de markt sinds 2015, maceratie en vinificatie van 30 dagen op rvs, zonder temperatuurcontrole, 30 maanden rijping in grote botti 30 maanden, klein deel de eerste 12 maanden in Franse barriques, productie: 6.000 flessen; elegante granaatrode kleur, rustige, evenwichtige en elegante geur, fris, klein rood fruit, kersen, vanille, maggi en viooltjes, zeer fijn, de smaak is rond, sappig en elegant, veel fruit, rijpe tannine en frisse zuren, mooie vulling, prachtige balans, fraai ontwikkeld, veel potentieel en elegantie, ook hier mooie kruidige tonen, fraaie lengte, herkenbare, smaakvolle barolo, goed inzetbare gastronomische wijn, ballerina (14,5%) ca. € 150,00
Archiefwijnen
8
Pio Cesare, Barolo, Italië 1980
Nebbiolo; oranjerood met bruine rand, duidelijk ontwikkelde geur met impressies van kreupelhout, champignons en heel licht soja, de smaak biedt meer plezier dan de geur doet vermoeden, pittige kruidigheid, klassiek, duidelijke, wat drogende tannine en hoge zuren, mals middenpalet, veel soja, zwarte chocolade, verrassende finale met peperige toets, goede lengte, aangenaam (13,5%)
7,5
Pio Cesare, Barolo, Italië 1969
Nebbiolo; meer ontwikkeling in kleur, geur en smaak, een beetje dunner, belegen aroma’s, duidelijk wat zoeter, licht stroeve tannine, korte afdronk, herkenbaar nebbiolo/barolo, mindere conditie dan 1980, wel interessant om te proeven (13,5%)
8+
Pio Cesare, Barolo, Italië 1967
Nebbiolo; oranjekleurig, geur is ontwikkeld en ietsje dof en mat, nog aangenaam om te drinken, goede zuren, mooi smaakpalet, veel lengte, doet het nog verrassend goed aan tafel





