Musar
Tijdens de feestelijke proeverij in het Amstel Hotel van importeur Vinites, proefden wij een ruime selectie met vertrouwde namen en noviteiten. In dit tweede artikel aandacht voor de unieke Libanese wijnen van Chateau Musar. De wijnen werden toegelicht door Jane Sowter, European Sales Manager van Chateau Musar.
proefnotities Kyra van Lissum
Vanaf circa 1500 voor Christus waren de Feniciërs de eersten die zich in de huidige Bekaavallei bezighielden met wijnbouw. Veel later ontfermden de Romeinen zich hier over de wijnstokken, getuige de Bacchustempel in Baalbek uit circa 150 na Christus.
De vallei ligt op een hoogte van zo’n 1000 meter tussen twee bergketens en strekt zich uit over een lengte van acht kilometer. De hete zomerdagen worden gecompenseerd door koele nachten en smeltwater uit de bergen garandeert een constante watervoorziening. De bodem wordt gedomineerd door leem, kalksteen en keien.
Chateau Musar werd in 1930 opgericht door Gaston Hochar en gevestigd in het 18e-eeuwse familiekasteel, in de tijd dat Libanon Frans mandaatgebied was. Zijn eerste wijnen vielen zeer in de smaak bij Franse officieren die in de regio gestationeerd waren, en één van hen, majoor Ronald Barton werd een goede vriend van de familie Hochar. Geen wonder dat Gastons zoon Serge († 2015) na zijn studie oenologie in Bordeaux eind jaren vijftig werkervaring opdeed bij Château Langoa-Barton, een van de bezittingen van de familie Barton.
Jane Sowter en Kyra
Jane Sowter en Kyra van Lissum (foto: Vinites & Amarant Storytellers)
Serge ontwikkelde de geheel eigen stijl waarmee Musar wereldwijd bekend werd. Hij stapte af van de klassieke Bordeaux-stijl die gangbaar was en creëerde een unieke blend van cabernet sauvignon met cinsault en carignan. Ook focuste hij zich op natuurlijke wijnbouwtechnieken, waarvoor de hoge ligging en het gezonde microklimaat een zeer geschikte context vormden. De aanpak zou er uiteindelijk toe leiden dat Musar in 2006 als eerste Libanese wijnproducent een biocertificaat behaalde. In 1984 werd Serge Hochar door Decanter uitgeroepen tot Wijnmaker van het Jaar. Momenteel is de leiding van Chateau Musar in handen van Gaston en Marc Hochar, de zonen van Serge. Daarnaast zijn ook Serges broer Ronald en diens zoon Ralph direct betrokken bij het bedrijf.
Vinites, Haarlem, 023-5539090
Kelders Musar
De kelders van Chateau Musar
Proefnotities

**

Jeune White, Chateau Musar, Bekaa Valley, Libanon 2022
Chardonnay, viognier, vermentino; schone geur, fris, mooie zoet-zuurbalans, grip en bite, goede vulling, breed, smaakvol, bitters en zuren, mooi fruit, maaltijdwijn met veel lengte (14%) € 17,95

***

Jeune Red, Chateau Musar, Bekaa Valley, Libanon 2021
Cinsault, syrah, cabernet sauvignon, jonge stokken, vinificatie op beton; felrode kleur, fris, sappige aanzet, evenwichtig, heel schoon, fruitig en kruidig, correcte zuren, mooie tannine, veel inhoud en spanning, goed versmolten, pittige finale, slanke stijl (14%) € 17,95

****

Hochar Pére & Fils, Chateau Musar, Bekaa Valley, Libanon 2020
Cinsault, grenache, cabernet sauvignon, single vineyard, fermentatie op beton, 6-9 maanden rijping in Franse barriques; felrood uiterlijk, intense neus, sappige aanzet, meer breedte, iets evolutie, diep cassisfruit, mooie balans, licht zalvend van smaak, levendige tannine, elegant, prima lengte € 27,95

****

Red, Chateau Musar, Bekaa Valley, Libanon 2008
Cinsault, cabernet sauvignon, carignan, lange fermentatie op beton, 12 maanden rijping in Franse barriques, 48 maanden flesrijping; zeer jeugdige kleur, bijna paars, licht fumé, ook wat aards, goed sap, rijp rood fruit, mooie balans, meer ontwikkeling, diepte, zeer slanke textuur, goede zuren, frisse stijl, hint van paddestoel, klassieke elegantie, prima spanningsboog, licht rullig en drogend in finale, goede lengte

****

Red, Chateau Musar, Bekaa Valley, Libanon 2012
Cinsault, cabernet sauvignon, carignan; licht ontwikkelde kleur en geur, gerijpt cassisfruit, ietwat floraal, vachtimpressie, goed sap, verfijnde tonen, slank, malse tannine, fijne kruidigheid, elegante stijl, soepel en versmolten, veel lengte, maaltijdwijn

****

Red, Chateau Musar, Bekaa Valley, Libanon 2005
Cinsault, cabernet sauvignon, carignan; nog verrassend veel kleur, mooie geurwaaier, rijp fruit, herfsttonen, aards, goed sap, herkenbaar Musar, opwekkende stijl, ziltig, lichte salmiaktonen, fijne kruidigheid, mooie zuren, krachtig en levendig, goede lengte

****

Red, Chateau Musar, Bekaa Valley, Libanon 2018
Cinsault, cabernet sauvignon, carignan; mooie neus, frisse textuur, goed sap, mooie zoet-zuurbalans, schoon van smaak, elegant, schoon, klassieke stijl, veel lengte € 42,95