geluksdruif wijnen
Begin juni organiseerde De Geluksdruif een proeverij bij wijnbar-restaurant Oocker in Amsterdam. De nadruk lag deze keer op Zuid-Frankrijk, met o.a. wijnen uit Bordeaux, Sud Ouest, Provence en Languedoc. Hieronder onze selectie. Enkele wijnhuizen lichten we nader toe.
proefnotities Jan van Lissum
Voor sommeliers die op zoek zijn naar eens iets heel anders en echte verrassingen op wijngebied was de proeverij zeer interessant. We proefden veel wijnen met een geheel eigen stijl, opvallend qua druivenrassen en herkomst, en dikwijls met een knappe prijs-kwaliteitverhouding. Meer dan de moeite waard dus!
Proefschrift sterrenwaardering
Proefschrift geeft geproefde wijnen een sterrenwaardering. In plaats van een rapportcijfer, zoals voorheen, krijgt iedere wijn nu een waardering van maximaal vijf sterren. Ook gerechten en wijn-spijscombinaties worden gewaardeerd met maximaal vijf sterren. Alleen in bijzondere gevallen (bijvoorbeeld een competitie als het Proefschrift Wijnconcours) handhaven we de rapportcijfers.

***** (staat gelijk aan 9,5 – 10)
**** (staat gelijk aan 8,5 – 9+)
*** (staat gelijk aan 8 – 8+)
** (staat gelijk aan 7,5 – 8- )
* (staat gelijk aan 7 – 7+)

Turner Pageot, Languedoc

De van oorsprong Australische Karen Turner studeerde oenologie in Adelaide en deed werkervaring op in Portugal, Zuid-Afrika, Italië en Frankrijk (o.a. Hugel, Chapoutier en Prieuré de St Jean de Bébian). Emmanuel Pageot studeerde aan de wijnuniversiteit in Suze-la-Rousse, leerde alles over biodynamica van François Bouchet en Pierre Masson, en werkte op verschillende plekken in Frankrijk, Australië, Zuid-Afrika en Italië. Momenteel bezitten ze 7 hectare aan wijngaarden in Gabian, Languedoc die ze op biodynamische wijze bewerken. De stokken zijn gemiddeld zo’n 20 jaar oud en staan veelal aangeplant op noordelijk georiënteerde hellingen, wat bijdraagt aan de frisheid van de wijnen. De bodemstructuur is complex en verschilt per perceel. De afwisselende aanwezigheid van klei, kalksteen, basalt, zandsteen, leisteen en grind maakt het mogelijk om, uiteraard met zo min mogelijk interventie, gevarieerde wijnen te creëren met diepgang en balans. De goede zuurgraad en tanninestructuur dragen bij aan een prima gastronomische inzetbaarheid.

EmmanuelP

Emmanuel Pageot

Proefnotities Turner Pageot

***

Miocènes, Turner Pageot, IGP Languedoc, Frankrijk 2020
80% roussanne, 20% marsanne; aparte geur, hint van honing, smaakvol, vullend, aromatisch, goede lengte € 19,00

***

Celestin, Turner Pageot, Vin de France, Frankrijk 2020
Roussanne, vermentino, orange wine; ingetogen geur, aromatisch, dikke geur en smaak, rijk, rijp, impressie van bloesem, vullend, verrassend, goede prijs-kwaliteitverhouding € 17,50

**

Lucette, Turner Pageot, Vin de France, Frankrijk 2020
Roussanne, terret, muscat d’alexandrie, vermentino; vrij neutrale geur, levendig, schoon, mooie zuren, uitgesproken, kruidige ondertoon € 15,00

**

Marcel, Turner Pageot, Vin de France, Frankrijk 2020
Grenache, cinsault, carignan, syrah; aardige kleur, zacht, aromatische geur, soepel middenrif, balans € 15,00

Myrko Tépus, Provence

Samen met zijn vader, wijnhandelaar in Frankrijk, bezocht Myrko Tépus in zijn jeugdjaren al vele wijngebieden en domeinen. Het werd zijn droom om ook ooit wijn te maken. Na jaren ervaring op te doen bij o.a. Dagueneau, richtte hij in 2017 een kleine wijnmakerij op in de Coteaux du Verdon. Hij bezit 10 hectare aan wijngaarden gelegen op een hoogte van 460 meter die hij biologisch en biodynamisch bewerkt. De aanplant bestaat vooral uit regionale rassen als carignan, cinsault, ugni blanc en grenache, maar er staan ook chardonnay-stokken. Terroirexpressie staat centraal, ook bij de vinificatie. De wijnen ondergaan spontane fermentatie op rvs, beton of gebruikte vaten en de rijping vindt plaats in oude demi-muids en foeders. De wijnen worden gekenmerkt door een aantrekkelijke combinatie van rijp fruit en finesse.

myrko

Myrko Tépus

Proefnotities Myrko Tépus

***

La Citadelle, Les Hauts Faits/Myrko Tépus, Vin de France, Frankrijk 2023
Clairette, ugni blanc, vulkaanbodem; heel aparte geurwaaier, reductief, rijpe aroma’s, rijk en vullend, aangenaam van smaak € 20,00

**

La Bonté Divine, Myrko Tépus, Vin de France, Frankrijk 2023
50% cinsault, 46% grenache, 4% cabernet sauvignon; elegante kleur, neutrale geur, aangenaam, sappig, balans, vullend, maaltijdrosé € 22,00

****

Nitchivo, Myrko Tepús, IGP Coteaux du Verdon, Frankrijk 2020
Carignan, 60 jaar oude stokken, wijngaard op 460 m hoogte, 18 maanden houtrijping; elegante aroma’s in geur en smaak, veel finesse, fruitig, zuren, goede grip en bite, mooie balans en lengte € 32,50

**

Beau Regard, Let Hauts Faits/Myrko Tépus, Vin de France, Frankrijk 2023
Grenache, syrah, carignan; elegant, vullend, aromatisch, meer smaak dan geur, mooi gerijpt fruit, weeïge smaakervaring, mals en zacht € 20,00

La Terrasse d’Élise, Languedoc

Wijnmaker Xavier Braujou begon zijn bedrijf La Terrasse de’Élise in 1998. Het is gevestigd in Aniane, waar bijvoorbeeld ook Mas de Daumas Gassac zich bevindt. Braujou houdt consequent vast aan zijn eigen stijl en heeft daarmee inmiddels een hoog niveau bereikt. In de wijngaard werkt hij biologisch en deels biodynamisch en de rendementen worden zeer laag gehouden (20-25 hl/ha). Hij laat zijn wijn net zo lang rijpen – op rvs, in oude barriques en/of op fles – tot ze helemaal naar zijn wens zijn. Elegantie en finesse staan voorop. Veel van zijn wijnen zijn monocepages, waaronder de inmiddels vermaarde Pradel (100% cinsault), en worden op de markt gebracht als IGP Vin d’Hérault.

TE Xavier

Xavier Braujou

Proefnotities La Terrasse d’Élise

****

Siclène, La Terrasse d’Élise, Languedoc, Frankrijk 2022
40% marsanne, 40% roussanne, 20% chardonnay, 6 maanden barrique; elegante geur en smaak, correcte frisse zuren, schoon, spanning, geschakeerd, harmonieus en aangenaam € 31,00

****

K’Yenne, La Terrasse d’Élise, Languedoc, Frankrijk 2022
Marsanne, roussanne, 12 maanden barrique; veel kleur, vullend, aromatisch, hint van abrikoos, veel materie en finesse, bite, fraai geschakeerde wijn met lengte € 35,50

****

PMG, La Terrasse d’Élise, IGP Pays d’Hérault, Frankrijk 2018
Niellucciu; fijne kleur en geur, mooi fruit, finesse, balans, mooie zuren, goede taninne, doordrinkbaar, levendig, knappe lengte, zeer fraaie wijn € 57,50

***

Pradelou, La Terrasse d’Élise, IGP Pays d’Hérault, Frankrijk 2021
Cinsault, jonge stokken; elegante kleur, mooi rood fruit, levendig, fijne kruidigheid, goede zuren, doordrinkbaar, breed inzetbaar € 33,00

**

Enclos, La Terrasse d’Élise, IGP Pays d’Hérault, Frankrijk 2021
Mourvèdre; licht ontwikkeld, mooie geur, neutrale aroma’s, evenwichtig, correcte finale € 31,00

Ook geproefd

geluksdruif wijnen 3
Sud-Ouest

***

La Part Davant, Camin Larredya, Jurançon sec, Frankrijk 2021
Petit manseng, gros manseng, petit courbu; veel kleur, opeengepakte geurwaaier, spanning en rijke vulling mooie zuren, speels, veel lengte, verrassend € 25,00

**

Domaine de l’Ancienne Cure, Jour de Fruit, Bergerac sec, Frankrijk 2022
70% sauvignon blanc, 30% sémillon; vullende aroma’s in geur en smaak, rijp, opvallend veel materie, maaltijdwijn € 15,00

**

Domaine de l’Ancienne Cure, Jour de Fruit, Bergerac, Frankrijk 2020
80% merlot, 20% cabernet franc; veel kleur, correcte geur en smaak, puur, bite, tannine, zwart fruit, hoge zuren, schoon, goede prijs-kwaliteitverhouding € 14,00

**

Domaine de l’Ancienne Cure, Monbazillac, Frankrijk 2020
Sémillon, muscadelle; fris, fruitig, aromatisch, plezierig € 17,50

Bordeaux

***

Cuvée des Chefs, Château de Piote, Bordeaux, Frankrijk 2022
50% sémillon (fermentatie op rvs, houtrijping), 50% colombard (fermentatie en rijping aardewerk eieren); aromatische geurwaaier, vullend, sappig, rijk, intens, evenwichtig, mooie bitters, veel lengte € 19,50

**

Cuvée de Potes, Château de Piote, Bordeaux Supérieur, Frankrijk 2019
70% merlot, 30% cabernet sauvignon, bodem van klei en zandsteen, 8 maanden rijping op rvs; veel kleur, breed, vullend, floraal, mooi zwart fruit en prima zuren € 17,00

Languedoc

***

Les Marnes, Mas Granier, Languedoc, Frankrijk 2022
70% roussanne, 20% grenache blanc, 10% viognier, de roussanne en viognier hebben fustrijping gehad; goede kleur, mix aan aroma’s, duidelijk houttonen, crèmig, vullend, gerijpt, bitters, maaltijdwijn, veel lengte, goede prijs-kwaliteitverhouding € 17,00

***

Camp de l’Oste, Mas Granier, Languedoc Sommières, Frankrijk 2019
60% syrah, 20% grenache, 20% mourvèdre; veel kleur, hechte geur, vulling, aromatisch, intens, veel sap, tannine, rustiek, maaltijdwijn € 24,00

**

Cinsault Vieilles Vignes, Jourdan, IGP Pays du Gard, Frankrijk 2019
Cinsault, rijping op beton; fruitig, floraal, frisse zuren, soepel, doordrinkbaar € 16,00

De Geluksdruif, Warmond, 06-54722105

Olivier Schutte

Olivier Schutte en Dennis Repkes (De Geluksdruif)