nine seconds

kunstler holle
kunstler holle kopie

Hochheimer Hölle Riesling Kabinett trocken, Weingut Künstler, Rheingau, Duitsland 2012

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Anfors Imperial, Rotterdam
www.anfors-imperial.com

Achtergrond
Voordat de familie Künstler aan het einde van de Tweede Wereldoorlog noodgedwongen naar het Duitse Hochheim verhuisde, hield zij zich al bijna 300 jaar bezig met wijnbouw in het dorp Untertannowitz in Tsjecho-Slowakije. Franz Künstler begon in Duitsland als wijnmaker bij het plaatselijke Domdecant Werner’chen Weingut, waarna hij in 1965 zijn eigen wijngoed oprichtte. Sinds zijn zoon Gunter in 1992 de leiding overnam, heeft het bedrijf een enorme groei doorgemaakt, zowel in kwaliteit als in wijngaardoppervlakte.

Weingut Künstler is sinds 1994 aangesloten bij de VDP en beschikt inmiddels over 50,5 hectare aan wijngaarden, waarvan 22,9 ha aan VDP.Grosse Lage-percelen. Het gros daarvan ligt in Hochheim (Hölle, Reichestal, Kirchenstück, Domdechaney) en verder in Kostheim (Weiss Erd), Rüdesheim (Berg Rottland, Berg Schlossberg) en Assmannshausen (Höllenberg).
79% van de aanplant bestaat uit riesling-stokken en 14,8% uit spätburgunder. Daarnaast zijn er percelen beplant met chardonnay (2,7%), sauvignon blanc (1,6%), grüner veltliner (0,4%), alvarinho (1,1%) en merlot (0,4%).
Hochheim ligt in het oosten van de Rheingau, aan de rivier de Main, en profiteert van de warmer microklimaat. Daarnaast wordt de bodem hier gekenmerkt door een zwaardere structuur dan elders in de regio, met veel kalkrijke klei.
De bijna 48 hectare grote wijngaard Hölle was in de middeleeuwen achtereenvolgens eigendom van het domkapittel van Keulen en het aartsbisdom van Mainz. De naam betekent in dit geval dan ook niet ‘hel’, maar is afgeleid van het Middelhoogduitse ‘Halde’, dat ‘steile heuvel’ betekent. Künstler bezit 9,6 hectare van de Hölle. Zijn ‘buren’ in deze cru zijn Joachim Flick, Kloster Eberbach en Domdechant Werner.

Gunter beheerst het wijnmakersvak tot in de kleinste details en produceert een compleet spectrum aan stijlen die stuk voor stuk, jaar in jaar uit gekenmerkt worden door een constant hoog niveau – of het nu gaat om eenvoudige instapwijnen of de allerhoogste Grosses Gewächs-wijnen. Het werk in de wijngaard staat voor Gunter centraal: de wijnkwaliteit staat of valt bij de kwaliteit en gezondheid van de druiven. De wijngaarden worden natuurvriendelijk bewerkt en de druiven worden streng geselecteerd. Afhankelijk van de oogstkwaliteit vinden de vinificatie en rijping (sur lie) op rvs, of hout, of een combinatie van beide.
De Hochheimer Hölle Kabinett trocken wordt tegenwoordig gebotteld onder de naam Hochheimer Hölle Im Neuenberg VDP.Erste Lage.

Proefnotities
Eerste indrukken

Veel kleur met duidelijke ontwikkeling. Overweldigend geurpalet, rijk, rijp, arokmatisch en breed, met citrus- en limoentonen voorop. Geur en smaak komen overeen, waarbij de zuren de aroma’s mooi verpakken. Verrassend goede smaak voor een Kabinett trocken uit 2012.

Na 1 uur

De geur wordt mals, fijn en levendig, en een mooie balans en structuur worden zichtbaar. De fruittonen komen meer naar de voorgrond. Intense, stevige, krachtige smaak, complex voor een Kabinett. Veel breedte en vulling, met rijpe tonen en mooie invloed van mineralen.

Na 2 uur

Langzaam verdwijnen de superlatieven en ‘krimpt’ de wijn wat in. Geur en smaak zijn meer toegeplooid en minder verfijnd.

Na 4 uur

Schakering, levendigheid en reliëf zijn nu weg, de smaak is homogener. Gemis aan fruit zorgt voor een matte smaakbeleving. Wat intact blijft zijn de kracht, breedte en vulling.

Technische gegevens

Totale oppervlakte Hochheimer Hölle 48,7 hectare
Perceel van Künstler 9,6 hectare
Oriëntatie zuidelijk, richting de Main
Helling 15-30%
Druivenras riesling
Bodemsamenstelling zware kleimergel, rijk aan mineralen en bedekt met leem/löss
Vinificatie 70% op rvs, 30% in grote foeders
Oudering 5 maanden sur lie, 70% op rvs, 30% in grote foeders
Alcohol 12%
Flesprijs jaargang 2021 (met de huidige naam Hochheimer Hölle Im Neuenberg) € 26,40

Gunter Künstler

Gunter Künstler