Fryer's Cove

Fryer’s Cove in Doringbaai aan de westkust van Zuid-Afrika

Kleine, specialistische en maatschappelijk betrokken wijnhuizen: dat is de focus van African Wines, het jonge importbedrijf van de in Zimbabwe geboren sommelier Pardon Taguzu en horecaondernemer Damiano D’Alba. Pardon bezocht ons en bracht een aantal fraaie wijnen mee.
proefnotities Jan van Lissum

We maakten voor het eerst kennis met Pardon tijdens Wine Professional 2019, waar hij een boeiende masterclass presenteerde. Naar aanleiding daarvan interviewden we Pardon over zijn bedrijfsfilosofie en de bijzondere wijnmakers die hij vertegenwoordigd. Tijdens zijn recente bezoek proefden we een flink aantal wijnen die een mooie dwarsdoorsnede vormden van waar African Wines voor staat.
Ze gaven tegelijk ook een goed beeld van de veelbelovende, spannende ontwikkelingen in het wijnland Zuid-Afrika, die zich zeker niet alleen beperken tot Swartland. Een nieuw generatie wijnmakers staat op, jonge mensen met passie voor hun vak en met aandacht en zorg voor hun omgeving, voor de natuur, voor de gemeenschap. Bezield, creatief en met veel precisie produceren ze schone, eigentijdse, fruitige wijnen die uitblinken in finesse, elegantie en balans. Mooi om te zien ook hoe de chenin blanc, vroeger als ‘steen’ al de trots van de Kaapse wijnindustrie, bij deze jonge bedrijven nu een nieuwe bloeiperiode in gaat.

Pardon Taguzu

Pardon Taguzu, African Wines

Druk My Niet Wines

24 hectare grote boutique winery in het hart van de Boland-streek bij Paarl. De wijngaarden liggen midden in een biosfeerreservaat met typische Kaapse vegetatie van fynbos en protea’s. Het wijngoed werd in 2002 gekocht door de familie Kirchner en in de jaren daarop gerenoveerd en herbeplant. Sinds 2016 is Alexandra McFarlane wijnmaker. Zij werkt uiteraard duurzaam en milieuvriendelijk. Voorheen was ze werkzaam bij o.a. Mulderbosch, Henschke (Eden Valley, Australië), Waterkloof, Spier en De Toren Private Cellar. Druk My Niet is aangesloten bij het Biodiversity Initiative.

Alexandra McFarlane

Wijnmaker Alexandra McFarlane

Proefnotities

8,5

C68 Chenin Blanc, Druk My Niet Wines, Paarl, Zuid-Afrika 2017
Chenin blanc, 49 en 55 jaar oude wijnstokken, fermentatie in nieuwe vaten van 500 liter, oude barriques en rvs, 4 maanden barriquerijping; correcte kleur, rustige geur, subtiel medicinaal en hint van kamfer, amandelbitters, vulling en fris van stijl, echte maaltijdwijn (13%) € 11,25

Mosi Wines

Mosi Wines werd in 2014 opgericht door Joseph T Dhafana, net als Pardon Taguzu een van de vier ‘Zim Somms’ (Sommeliers uit Zimbabwe) die in 2018 deelnamen aan het wereldkampioenschap blindproeven in Frankrijk. De naam is afgeleid van Mosi-oa-Tunya, het dorp in Zimbabwe waar hij opgroeide. Joseph vluchtte in 2009 samen met zijn vrouw in een container uit Zimbabwe, ging aan het werk als tuinman bij een restaurant in Swartland, klom op tot barman en proefde er zijn allereerste wijn. Wijnmaken werd meteen zijn passie en met de oprichting van Mosi Wines kwam een droom uit. Zijn eerste wijn kreeg 4 sterren van Platter en inmiddels is hij ook een van de beroemdste sommeliers van het land, werkzaam bij het iconische restaurant La Colombe.

Joseph T. Dhafana - Mosi Wines

Wijnmaker Joseph T. Dhafana – Mosi Wines

Proefnotities

9-

Tinashe Chenin Blanc, Mosi Wines, Swartland, Zuid-Afrika 2018
Chenin blanc, 12 maanden rijping op 1 jaar oud hout; opulente geur, rijp, complex, veel inhoud en aroma’s, crèmig, opvallende combinatie van bitters en goede zuren, serieuze wijn voor gastronomie, rijk en vullend (13,5%) € 16,50

M’Hudi Wines

M’Hudi Wines is het succesverhaal van de zwarte familie Rangaka die begin deze eeuw een lang uitgestelde droom alsnog waarmaakte. Malmsey en haar latere echtgenoot Diale Rangaka koesterden als kinderen ten tijde van de Apartheid het destijds onvervulbare ideaal om ooit een eigen wijngaard te bezitten. In 2003 – Malmsey was inmiddels klinisch psycholoog en Diale decaan bij de North West University – kregen ze de mogelijkheid om met subsidie en verwaarloosd stukje land te kopen bij Stellenbosch. Geen van beide had enige ervaring met wijnbouw en wijnmaken, maar ze kregen al snel ondersteuning van hun buurman, wijnmaker Jeff Grier van Villiera Wines. Na enige tijd sloten Tseliso en Lebogang, zoon en dochter van Malmsey en Diale, zich ook aan bij het familiebedrijf. Het eerste succes was verrassend genoeg een exclusief contract met de Britse warenhuisketen Marks & Spencer. In 2010 won M’Hudi de 10e Emerging Tourism Entrepreneur of the Year (ETEYA) Award. De naam M’Hudi is afgeleid van het Setswana woord ‘mohudi’ dat oogster betekent.

Malmsey en Diale Rangaka

Malmsey en Diale Rangaka

Proefnotities

8+

Barrel Fermented Chenin Blanc, Mhudi Wines, Western Cape, Zuid-Afrika 2019
Chenin blanc, 30% nieuw hout, 70% 1 jaar oud; een beetje rustiek, licht, hecht, heel jong, schoon, veel smaak, complex, opvallende maaltijdwijn, doet qua aroma’s wat denken aan chardonnay, zeer goede prijs-kwaliteitverhouding (14%) € 11,95

8-

Pinotage, Mhudi Wines, Western Cape, Zuid-Afrika 2018
Pinotage, 14 maanden houtrijping; veel kleur, veel aroma’s in geur en smaak, intense wijn, fruitig, goede zuren, tannine, nog te jong (13,5%) € 11,95

Momento

Marelise Niemann werkte sinds 2007 als wijnmaker bij Beaumont in de regio Walker Bay, maar besloot in 2011 op zeer eigenzinnige wijze zelf wijnen te gaan maken. Haar reizen langs tal van oude wijngaarden in Europa hadden haar geïnspireerd om hetzelfde te doen in eigen land. Een oude grenache-wijngaard in Swartland gaf de doorslag en resulteerde in haar eerste wijn onder het Momento-label. Sindsdien is zij vanuit haar winery in Bot River constant op zoek naar bijzondere percelen, meestal met oudere bush vines die druiven voortbrengen met een duidelijke en unieke terroirexpressie. Marelise stelt zichzelf tot doel om elk betrokken menselijk en natuurlijk element in de wijnen weer te geven: persoonlijkheden, ideeën en ervaringen tot en met de zon, bodem en water. Om die expressie optimaal te verwerken hanteert ze een zeer zorgvuldige ‘hands-off’ methode van wijnmaken.

Marelise Niemann

Marelise Niemann

Proefnotities

8,5

Grenache Gris, Momento, Western Cape, Zuid-Afrika 2017
Grenache gris, 10 maanden sur lie in gebruikte Franse barriques; frisse geurwaaier, spannende aanzet, veel zuren, prachtige bitters, veel frisse tonen, spritzig, spanning in smaak, veel citrus, schoon palet, levendig, aparte stijl, geur- en smaaktonen volgen elkaar op, verrassende wijn, precies gemaakt en mooi ontwikkeld (%) € 22,00

8,5

Chenin Blanc Verdelho, Momento, Western Cape, Zuid-Afrika 2017
81% chenin blanc, 19% verdelho, 10 maanden rijping in Franse vaten van 225 en 400 liter; meer rijp en rijk in geur en smaak, veel sap, totaal andere stijl chenin, spritzig, goede bite, licht crèmig, veel lengte, mooi ontwikkeld, precies gemaakt € 27,50

8,5

Grenache Noir, Momento, Western Cape, Zuid-Afrika 2016
Grenache noir, 16 maanden rijping op gebruikte Franse barriques; elegant, zeer frisse fruittonen van de grenache, goede spanning, levendig, schoon, goede lengte, aangename doordrinkwijn (13,5%) € 24,75

The Garajeest

Vorig jaar opgericht door de eigenzinnige wijnmaakster Callan Williams. Haar streven is authentieke wijnen met een rauw randje te maken, echte ‘garage’-wijnen die de ware aard van het druivenras en het terroir uitdrukken. Elk oogstjaar levert nieuwe, unieke wijnen op. Callan ziet zichzelf eerder als een improviserende componist en laat zich niet voor niets inspireren door iconen uit de popmuziek. Haar eerste twee wijnen zijn de Bruce (Springsteen) Cabernet Franc en de Jim (Morrison) Semillon.

African Wines, Den Haag, 070-2505280

Bruce CF
Proefnotities

8,5

Cabernet Franc Bruce, The Garajeest, Elgin, Zuid-Afrika 2015
Cabernet franc; licht ontwikkeld aan de rand, veel finesse in geur en smaak, mooie zuren, prachtige finesse, gerijpt, aards, licht plantaardig, evenwichtig, fris koel fruit, slanke aroma’s, subtiel oxidatieve toon (15,5%) € 23,95

Proefnotities overige producenten

8,5

White Blend by Tinashe Nyamudoka, Kumusha Wines, Stellenbosch, Zuid-Afrika 2016
80% chenin blanc (37 jaar oud), 20% sémillon (19 jaar oud), wijnhuis van de Zimbabwaanse topsommelier Tinashe Nyamudoka, een van de vier ‘Zim Somms’; zachte geur en smaak, sappige aanzet, aparte combinatie van kruidigheid, zuren en bitters, meer ronding, fruitig, levendig (13%) € 23,75

9-

Pinot Noir, Fryer’s Cove, Bamboes Bay, Zuid-Afrika 2017
Pinot noir; elegante kleur, mooi fruit, zeer elegante aanzet, slank, kruidig en veel zuren, delicaat, balans, schoon, heel fris, aards, doet qua stijl denken aan Vriesenhof in zijn beste jaren € 15,25

8,5

Renosterbos Shiraz, Hofstraat Cellar, Swartland, Zuid-Afrika 2015
Shiraz, 15 maanden rijping in 1 jaar oude Franse barriques, zeer kleine winery, totaal 4000 flessen; veel kleur, gedoseerde fijne aroma’s, elegant, licht gekruid, goede balans, mooie shiraz met zeer goed opgenomen houttonen, veel lengte, nog jong (13,5%) € 15,50