proeverij smaragd en janselijn 2023
Eind maart presenteerden Smaragd Wijnen en Janselijn Wijnen een gezamenlijke voorjaarsproeverij bij restaurant Entrepot in Amsterdam. Verschillende wijnmakers waren zelf aanwezig. Wij proefden een selectie en publiceren de notities in twee afzonderlijke artikelen. Enkele wijnhuizen lichten we nader uit.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum
Martissima & Sirk, Collio
Mitja Sirk en Marta Venica maken deel uit van een jonge generatie wijnmakers in Collio. Mitja zette zijn eerste stappen in het wijnmakersvak op zeer jonge leeftijd: als elfjarige kreeg hij Josko Gravner druiven en een amfoor om zelf wijn te maken. Tot zijn 18e bleef hij bij Gravner in de leer. Toch gaat hij uiteindelijk geen orange wine maken. Na stages bij Dujac, Conterno, Isole e Olena en Roulot begon hij in 2016 serieus wijnen te maken op basis van friulano-druiven. Hij beschikt momenteel over 4,5 hectare aan wijngaarden, deels in pacht. De oudste stokken stammen uit 1960. Kenmerkend voor de regio is de poncabodem: een ‘millefeuille’ van laagjes mergel en zandsteen. Fermentatie en rijping van de wijn – op fijne lie – vindt grotendeels plaats op rvs, het gebruik van (oud) hout blijft beperkt.
Mitja’s vriendin Marta Venica leerde het vak op het familiedomein Venica & Venica en nam daarnaast deel aan oogsten bij o.a. Ceretto, Pierre Peters, Foradori, Chacra en Dönnhof. Ze maakt nu haar eigen wijnen onder de naam Martissima. Haar eigen biologische wijngaard dateert uit de jaren zeventig en bestaat uit vier percelen beplant met malvasia, ribolla gialla, fruilano, merlot en refosco. Ook haar wijnen vergisten en rijpen veelal op rvs, met af en toe een beperkte invloed van oud hout. De witte druiven worden direct geperst en fermenteren samen.
Martissima & Sirk

Mitja Sirk en Marta Venica

Proefnotities Martissima & Sirk

7,5

Bianco, Mitja Sirk, IGP Venezia Giulia, Italië 2021
Friulano, fermentatie en rijping op rvs, 10-20% rijpt op gebruikt hout; rijp fruit, sappige aanzet, heel schoon, doordrinkbaar, energiek

8-

Ca Savorgan, Mitja Sirk, Collio, Italië 2021
Friulano, 65-70 jaar oude stokken, single vineyard, fermentatie op rvs, rijping in oude barrique, 12 maanden flesrijping; wat toegeplooide geur, lekker fruit, sappig, eerlijk smaakpalet, goede bite

8-

Bianco, Martissima, Collio, Italië 2021
Friulano, malvasia, ribolla gialla, fermentatie 2/3 op rvs en in 1/3 oude barriques, rijping sur lie op rvs; aangename aroma’s, sappig, mooie zuren, spritzig, mooie mineralige toets, goede bite, mooie blend € 29,50

8,5

Mirnik, Martissima, Collio, Italië 2021
Friulano, malvasia, ribolla gialla; rijp fruit, licht nootachtig, mineralig, schoon, kruidig, meer diepgang en lengte, serieuze smaakbeleving

Immich-Batterieberg, Mosel
Na een stage bij Dr. Loosen, vier jaar bij Van Volxem en vier jaar bij Weingut Knebel kocht Gernot Kollmann in 2009 het toen failliete, historische wijngoed Immich-Batterieberg in Enkirch, in de Midden-Mosel, om daar zijn eigen wijn te produceren. Immich-Batterieberg dankt zijn naam aan de familie Immich die het uit de negende eeuw (!) daterende wijngoed in 1449 kocht en ruim vijf eeuwen beheerde. Het wijngaardbezit omvat 8 hectare, veelal aangelegd op steile terrassen. Een aantal percelen is beplant met meer dan 60 jaar oude pre-phylloxera rieslingstokken, waaronder de monopole Batterieberg, het tweede deel van de naam, in het hart van de cru Zeppwingert. De wijngaarden worden geheel met de hand bewerkt en in de kelder, die dateert uit 870, ondergaan de druiven na 4-20 uur maceratie spontane gisting in oude eiken vaten van 500 liter. De rieslings van Kollmann staan bekend om hun beendroge stijl.
Immich Batterieberg

Markus Montano Lopez, Immich-Batterieberg

Proefnotities Immich-Batterieberg

8

Escheburg Riesling, Immich-Batterieberg, Mosel, Duitsland 2020
Riesling, wijn op basis van deel van de vaten afkomstig van topwijngaarden, fermentatie en rijping in oude eiken vaten; goede concentratie, rijp fruit, mals op de tong, elegant en schoon € 22,00

8+

Enkircher Steffensberg Riesling Erste Lage, Immich-Batterieberg, Mosel, Duitsland 2020
Riesling, meer dan 60 jaar oude stokken, ongeënt, de meest steile cru van Immich, zuidelijke oriëntatie, rode leisteen, fermentatie en 9 maanden rijping sur lie in oude eiken vaten; fruitige geurwaaier, o.a. appel en abrikoos, fijn gedoseerd smaakpalet, soepel, zacht, slank, lengte € 28,50

8,5

Enkircher Batterieberg Riesling Grosse Lage, Immich-Batterieberg, Mosel, Duitsland 2020
Riesling, 80 jaar oude wijnstokken, ongeënt, grijze leisteen met kwartsiet; opvallend gekonfijt fruit, sappig middenrif, mooie zuren, evenwichtig, slank en elegant

8,5

Enkircher Batterieberg Riesling Grosse Lage, Immich-Batterieberg, Mosel, Duitsland 2016
Riesling, 80 jaar oude wijnstokken; licht medicinaal, rijp fruit, sappig, energiek, verkwikkend, evenwichtig, mooi geëvolueerd

Bernhard Eifel, Mosel
Weingut Bernhard Eifel dateert uit 1635 en staat sinds 1976 onder leiding van Bernhard en Marietta Eifel, de laatste jaren bijgestaan door hun dochter Alexandra. Het familiewijngoed heeft zich de afgelopen 45 jaar ontwikkeld tot een van de beste rieslingproducenten uit Trittenheim. Er is 8 hectare aan wijnstokken aangeplant, het merendeel op steile terraswijngaarden. De toppercelen liggen in de cru’s Apotheke en Altärchen in Trittenheim (blauwe schiefferbodem) en de Herrenberg en Annaberg in Schweich (rode schiefferbodem). In de kelder werken Bernhard en Alexandra zo natuurlijk mogelijk. Na enkele uren inweking fermenteert de most op rvs. Rijping vindt ook plaats op rvs, met uitzondering van de topcuvées, die rijpen in oude eiken vaten van meer dan 1000 liter. De wijnen hebben een herkenbaar Mosel-karakter, met fraaie zoet-zuurbalans.
Alexandra Eifel

Alexandra Eifel en haar echtgenoot Christoph Clüsserath

Proefnotities Bernhard Eifel

8-

Grauer Burgunder trocken, Bernhard Eifel, Mosel, Duitsland 2021
Grauburgunder, klein perceel in Altärchen wijngaard, blauwe leisteen/löss, fermentatie en rijping op rvs; schoon, fruitig, goede spanningsboog, opwekkend, mineralig, goede zoet-zuurbalans

8-

Trittenheimer Sommelier Selektion Riesling trocken, Bernhard Eifel, Mosel, Duitsland 2021
cRiesling, selectie uit de Altärchen wijngaard, blauwe leisteen/löss, fermentatie en rijping op rvs; verleidelijke geur, verfijnd, schoon, goede spanning, kruidig, lengte € 13,25

8

Trittenheimer Apotheke in den Sonnteilen Riesling, Bernhard Eifel, Mosel, Duitsland 2021
Riesling, 20-25 jaar oude stokken, selectie uit Sonnteilen-perceel, 2,5 ha in 60 ha grote Apotheke, steil terras, blauwe leisteen, fermentatie en rijping in rvs en gebruikt hout; rijp fruit, sappige aanzet, puur van smaak, goede zuren, lengte € 16,50

8,5

Schweicher Annaberg GG Riesling trocken, Bernhard Eifel, Mosel, Duitsland 2021
Riesling, pre-phylloxerawijnstokken uit begin 20e eeuw, zeer donkere leisteen, fermentatie op gebruikt eiken; schoon, complex, zoet-zuurbalans, spanningsboog, rijp fruit, goede mineraliteit, ballerina

8,5

Schweicher Annaberg Der Wurzelechte Riesling, Bernhard Eifel, Mosel, Duitsland 2020
Riesling, pre-phylloxerawijnstokken uit begin 20e eeuw, zeer donkere leisteen, fermentatie op gebruikt eiken; intense geur, frisse stijl, konfituur, kruidig, pepertje in finale

8+

Trittenheimer Apotheke Riesling Feinherb, Bernhard Eifel, Mosel, Duitsland 2021
Riesling, 20-25 jaar oude stokken, steil terras, blauwe leisteen, fermentatie en rijping in rvs en gebruikt hout; licht gerookt, sappig, mooie zuren, gekonfijt fruit, mineralig, spanning € 16,00

Weingut Knebel, Mosel
Het familiewijngoed Knebel kreeg tussen 2004 en 2008 hulp van Gernot Kollmann (Immich-Batterieberg). Matthias Knebels vader was op jonge leeftijd plotseling overleden en Matthias was nog bezig met zijn opleiding aan het wijninstituut in Geisenheim. Toen Kollmann in 2009 Immich-Batterieberg kocht nam Matthias de leiding op zich. In tien jaar tijd groeide het wijngaardbezit uit tot bijna 8 hectare, grotendeels gelegen op steile leisteenterrassen. 1 hectare maakt deel uit van de Grosse Lage Winninger Uhlen (blauwe en grijze leisteen), 2 hectare van de Winninger Röttgen (rode leisteen en kalksteen), en een aanzienlijk perceel van de ongeclassificeerde Winninger Hamm. Sinds 2017 is het wijngoed aangesloten bij de VDP. De vinificatie en rijping vinden grotendeels plaats op rvs, een klein deel in grote eiken foeders.
Matthias Knebel

Matthias Knebel

Proefnotities Knebel

8

Von den Terrassen Riesling VDP.Gutswein, Beate & Matthias Knebel, Mosel, Duitsland 2021
Riesling, blend van percelen op de GG Uhlen, de GG Röttgen en de Winninger Hamm, fermentatie en 12 maanden rijping op rvs en acaciahout; fruitig, puur, goede bitters en textuur, mooie zuren, goede balans € 20,00

8

Winninger Uhlen GG Riesling VDP.Grosse Lage, Beate & Matthias Knebel, Mosel, Duitsland 2019
Riesling, selectie van 7-8 terraspercelen, rode leisteen met kalk en vulkanisch gesteente, fermentatie op rvs, rijping op eikenhout; rijp fruit, goede balans, kruidige tonen, opwekkend, goede invloed mineralen, mooie concentratie en lengte € 52,50

8,5

Winninger Röttgen GG Riesling VDP.Grosse Lage, Beate & Matthias Knebel, Mosel, Duitsland 2020
Riesling, steile terraswijnpercelen, lichtere leisteen, fermentatie en rijping op rvs en gebruikt eikenhout; rijk aan fruit in geur en smaak, geconcentreerd van structuur, goed sap, mooie fraîcheur, fijn bittertje, slanke stijl € 49,50

8,5

Winninger Röttgen GG Riesling VDP.Grosse Lage, Beate & Matthias Knebel, Mosel, Duitsland 2021
Riesling, steile terraswijnpercelen, lichtere leisteen, fermentatie en rijping op rvs en gebruikt eikenhout; open geur en smaak, schoon, fruitig, complex en fris, veel lengte € 49,50

8,5

Winninger Röttgen Riesling Kabinett VDP.Grosse Lage, Beate & Matthias Knebel, Mosel, Duitsland 2021
Riesling, steile terraswijnpercelen, lichtere leisteen, fermentatie en rijping op rvs en gebruikt eikenhout; meer gesloten geur, rijpe tonen zoals mango, perzik en appel, schoon, strak en direct € 24,50

Isaac Cantalapiedra, Castilla y León
De familie Cantalapiedra bezit 20 ha grond met biologisch bewerkte verdejo-stokken. De wijngaarden liggen in La Seca, ten noorden van Madrid. Anders dan in de Rueda, waar de verdejo veelal afkomstig is van zandgrond, bestaat de bodem hier voornamelijk uit klei en stenen. Ook de hoogteligging, op 750 meter, speelt een belangrijke rol: het zorgt voor een aanzienlijk verschil tussen dag- en nachttemperatuur. Daardoor is het groeiseizoen langer en neemt de aromatische intensiteit toe. Tot 2013 werd de oogst verkocht aan collega-wijnmakers. Manuel Cantalapiedra besluit in 2014 zelf wijnen te gaan maken. Met name de single vineyard-wijnen (Chiviritero, El Espejo en vooral de 150 jaar oude stokken van La Otea) laten zien waartoe hij in staat is.
Manuel Cantalapiedra

Manuel Cantalapiedra

Proefnotities Cantalapiedra

8+

Majuelo El Espejo, Isaac Cantalapiedra, IGP Castilla y León, Spanje 2020
Verdejo, single vineyard op 750 m hoogte, steenachtige bodem, 22 jaar oude stokken, geënt van single vineyards La Otea en Chiviritero, fermentatie en 9-10 maanden rijping in Franse eiken vaten; vrij breed, een beetje vettig, mooie zuren, evenwichtige gastronomische wijn, prima lengte € 37,50

8,5

Majuelo La Otea, Isaac Cantalapiedra, IGP Castilla y León, Spanje 2020
Verdejo, single vineyard met 150 jaar oude bush vines, zanderige bodem, fermentatie en rijping in eiken vaten; ziltig, fraîcheur, smaak met diepgang, mooie mineraliteit, harmonieus en aangenaam doordrinkbaar € 44,50

8

Majuelo del Chiviritero, Isaac Cantalapiedra, IGP Castilla y León, Spanje 2021
Verdejo, single vineyard van 1,1 ha op 750 m hoogte, 40 jaar oude stokken, steenachtige bodem, fermentatie en 9-10 maanden rijping in 1 jaar oude Franse eiken vaten; gerijpt wit fruit, mooi verweven met lichte inbreng van Frans hout, goed sap, mineralig, hint van amandel, kruidig, evenwichtige wijn met prima lengte € 25,00

8,5

La Vigilia Vino Oxidativo, Isaac Cantalapiedra, IGP Castilla y León, Spanje 2014
Verdejo, 7 jaar rijping in eiken vat, waarvan de eerste 1,5 jaar onder flor; oxidatief, doet een beetje denken aan sherry, voor de liefhebber, veel inhoud, mooie concentratie

Des Carlines, Jura
Het jonge bedrijf Des Carlines ontstond in 2015, toen voormalig sommelier, export manager (bij Gosset) en wijnhandelaar Patrick Ligeron en zijn vrouw Sophie een 5 hectare grote wijngaard kregen aangeboden in de Jura-appellatie Château-Chalon. Drie jaar later kunnen ze ook de overige 6 hectare en de cuverie van de vorige eigenaar overnemen. De start van het bedrijf gaat met vallen en opstaan. De 30 tot 45 jaar oude wijngaarden liggen op een hoogte van 520 meter en zijn voorheen altijd op conventionele wijze bewerkt. Het weer gezond en rul maken van de bodem neemt jaren in beslag, zodat de mogelijkheden voor biologische en misschien biodynamische teelt nog heel wat jaren op zich laat wachten. De opbrengst ligt op 29 hl per ha. Alleen de allergezondste druiven worden gebruikt. Voor de witte wijnen worden de hele trossen geperst. Fermentatie en 18 maanden rijping vinden plaats in oude Bourgognevaten. Ze worden wekelijks bijgevuld om oxidatie en florontwikkeling tegen te gaan. Daarna krijgen de wijnen nog 6 maanden rijping op rvs. De rode wijnen ouderen minder lang.
Patrick Ligeron

Patrick Ligeron

Proefnotities Des Carlines

8-

La Vouivre, Des Carlines, Côtes du Jura Blanc, Frankrijk 2020
70% chardonnay, 30% savagnin (ouillé), mergel en kleibodem, 18 maanden rijping in oude barriques, 3-5% chardonnay rijpt onder flor; heel schoon, directe stijl, licht medicinaal

8,5

Le Calvaire, Des Carlines, Côtes du Jura Blanc, Frankrijk 2018
Chardonnay (ouillé), 1,6 ha perceel op 320 m hoogte, grijze mergel met zand, fermentatie en 18 maanden rijping in oude Bourgognevaten, 6 maanden rijping op rvs, 12 maanden flesrijping; mooie balans, finesse, nootachtig, strakke finale, mooi ontwikkeld, prachtige afdronk, veel lengte, goede prijs-kwaliteitverhouding

8-

Gaillardon, Des Carlines, Côtes du Jura Blanc, Frankrijk 2018
50% savagnin, 50% chardonnay (ouillé), 1,8 ha grote wijngaard in Château-Chalon, grijze mergel met kalkbodem, fermentatie en 18 maanden rijping in oude Bourgognevaten, 6 maanden rijping op rvs, 12 maanden flesrijping; aromatisch, goede spanning, evenwichtig

8+

Poulsard, Des Carlines, Côtes du Jura Rouge, Frankrijk 2021
Poulsard, afkomstig van 2 wijngaarden, grijze mergelbodem, fermentatie op rvs, 6-8 maanden rijping in gebruikte eiken vaten; subtiel in geur en smaak, evenwichtig, elegant en aangenaam € 27,50

8

Des Carlines, Macvin du Jura, Frankrijk NV
Blend van onvergist chardonnay-sap en marc du Jura, 24 maanden houtrijping; identieke geur- en smaakaroma’s, mooie balans, aangenaam, goed inzetbaar aan tafel

José Gil, Rioja
Veelbelovend jong wijngoed in de Rioja-streek, met zo’n 5 hectare aan kleine en oude percelen rond het ‘grand cru’-dorp San Vicente de la Sonsierra. De bodemsamenstelling varieert: klei, kalksteen, gravel, graniet. In 2011 ging José voorzichtig van start met twee percelen en rond 2016 begon hij zijn huidige stijl te ontwikkelen, waarbij de focus ligt op het volledig handmatige werk in de wijngaard. In 2021 wordt hij samen met zijn vrouw Vicky door Tim Atkins MW verkozen tot ‘Young Winemaker of the Year’. Het portfolio omvat verschillende field blends, waaronder enkele zeer fraaie single vineyard-wijnen. Fermentatie vindt plaats op rvs en in open vaten en de wijnen rijpen in nieuwe en gebruikte Franse eiken vaten. De pure fruit- en terroirexpressie en het ambachtelijke karakter van de in zeer kleine volumes gemaakte wijnen maakt ze totaal verschillend van de meeste andere rioja’s.

Smaragd Wijnen, Driebergen, 06-28066209

José Gil

José Gil

Proefnotities José Gil

8+

En Labastida, José Gil, Rioja, Spanje 2021
Field blend van twee wijngaarden, tempranillo, 10% grenache noir, klein percentage palomino fino en viura, 45-80 jaar oude stokken, fermentatie in beton, 10 maanden rijping in beton en gebruikte Franse eiken vaten; mooie balans, goed gedoseerde houtinvloed, aangenaam smaakpalet, prima lengte, opvallende blend € 27,50

8+

San Vicente de la Sonsierra, José Gil, Rioja, Spanje 2021
Grenache noir, tempranillo, viura, field blend van 4 wijngaarden: El Bardallo, La Conoca, La Cóncova en San Martín, ligging op ruim 500 m hoogte, fermentatie in open kuipen, 10 maanden rijping in Franse eiken vaten; verleidelijk smaakpalet, aromatisch, mooie vulling, goede lengte € 29,50

8,5

El Bardallo, José Gil, Rioja, Spanje 2021
Tempranillo, viura, field blend, single vineyard op 515 m hoogte, 40 jaar oude bush vines, kalkbodem, fermentatie in open kuipen, 10 maanden rijping in Franse eiken vaten; veel finesse, rijp sap, uitstekende zuren, homogene smaakbeleving, zeer aangenaam € 40,50

8-

La Canoca, José Gil, Rioja, Spanje 2021
Tempranillo, klein percentage viura, field blend, single vineyard op 540 m hoogte, 50 jaar oude bush vines, leem-kalkbodem, fermentatie in open kuipen, 10 maanden rijping in Franse eiken vaten; aangenaam geur- en smaakpalet, mooie tannine, sappig en rijk, veel lengte € 39,50

9

Camino de Ribas, José Gil, Rioja, Spanje 2021
60% tempranillo, bijna 40% grenache noir, klein percentage viura, field blend, single vineyard La Cóncova op 610 m hoogte, 130 jaar oude bush vines, zandbodem met zandsteen en kalk, fermentatie in open kuipen, 10 maanden rijping in Franse eiken vaten; in eerste instantie gesloten, aromatisch geur- en smaakpalet, intens, veel inhoud, mooie kruidigheid, fruitig, pikante finale, bijzonder aangenaam, perfecte maaltijdwijn