Kariem Hamed

Kariem Hamed (Le Vineur)

Onder de titel ‘Wat is de toekomst van Bourgogne?’ presenteerde Kariem Hamed (Le Vineur) een boeiende proeverij op Wine Professional. De actuele situatie en de kansen voor de toekomst werden geïllustreerd met een viertal wijnen.
proefnotities Jan van Lissum

Bourgogne is misschien wel het summum van wijn. De meest prestigieuze, gezochte en kwalitatief hoogstaande wijnen komen van dit kleine strookje grond in Frankrijk. De markt voor bourgognes is de laatste 10 jaar drastisch gegroeid, en daarnaast is Bourgogne een investeringsobject geworden, met een sterke opwaartse prijsdruk tot gevolg.
Desondanks blijft Bourgogne een enorme aantrekkingskracht hebben bij wijnliefhebbers, maar de portemonnee begint bij velen steeds meer te kraken… En daarbij krijgt ook dit wijngebied te maken met klimaatverandering. Kunnen wij in de toekomst nog wel van Bourgognewijnen genieten?

Klimaat

Hogere temperaturen en meer droogte gaan er in de toekomst zorgen dat klassieke terroirwijnen zwaarder worden en hogere alcoholpercentages krijgen. Aanpassingen qua snoeien, begroeiing, gewasbescherming en oogstmoment kunnen deze ontwikkeling vertragen.

De markt

De top van de pyramide is steeds meer het terrein van speculanten geworden, zeker sinds de pandemie. De overige wijnen zullen weliswaar in prijs gaan stijgen, maar de wijnliefhebber blijkt sinds de pandemie ook bereid meer te betalen voor kwaliteitswijn.

aligote
Santenay
Truchetet
cuvee m

Kansen

De aligoté komt steeds meer naar voren als wit alternatief voor de chardonnay: de druif bezit van nature voldoende frisse zuren, ook als de temperaturen stijgen. Daarnaast profiteren de witte en rode wijnen van de Hautes Côtes van hogere temperaturen. Ze bezitten genoeg sap, spanning en levendigheid. En tot slot zijn er uiteraard altijd jonge en avontuurlijk aangelegde wijnmakers die op zoek gaan naar mogelijkheden buiten de traditionele kaders.

Le Vineur, Hilversum, 06-27369300
Proefnotities Bourgogne wit

8,5

Aligoté, Domaine Bart, Bourgogne, Frankrijk 2019
Aligoté, in conversie; lichtgeel uiterlijk, goed sap, mooie zoet-zuurbalans, licht pepertje, sinaasappelschilbitters, puur en schoon, kruidig, veel lengte (12,5%) € 16,95

8,5

Clos des Hâtes, Quentin Jeannot, Santenay, Frankrijk 2020
Chardonnay; meer bescheiden neus, goed sap, fris, klassieke tonen, soepel, opwekkend, zeer elegant, slank, lengte (13%) € 41,95

Proefnotities Bourgogne rood

9

La Montagne, Domaine Truchetet, Hautes-Côtes de Nuits, Frankrijk 2019
Pinot noir; fijne geurwaaier, licht stoffig, goed sap, bijzonder rijk aan fruit, schoon, uitstekende zoet-zuurbalans, energiek, kruidig, vullend, veel lengte, zeer aangenaam, ook bij de maaltijd, pure bourgogne met een verrassend mooie prijs-kwaliteitverhouding (13%) € 31,50

8

Cuvée M-Malbec, Mongeard-Mugneret, Vin de France, Frankrijk 2017
Malbec, eerste malbec-wijngaard in de Côtes de Nuits; Vincent Mongeard, vooral bekend om zijn klassieke bourgognes, was gefascineerd geraakt door deze druif na een bezoek aan Cahors en helemaal na een reis naar Argentinië; verrassende geur, licht mestig, sappige aanzet, dropjesachtig, frisse tonen met duidelijke houtinvloed, vrij stevig en opeengepakt, wel bij eten (12%) € 18,95