Deelnemers voorronde Copa Jerez 2016

Deelnemers voorronde Copa Jerez 2016

Tijdens een spannende voorronde in restaurant Karel V in Utrecht, op maandag 19 september, hebben de teams van de Heeren van Harinxma in Beetsterzwaag (14 G&M) en van Karel V (15 G&M) zich geplaatst voor de finale. Samen met de teams van Zarzo, Eindhoven (16 G&M/*), De Treeswijkhoeve, Waalre (18 G&M/**) en Podium onder de Dom, Utrecht (16 G&M) die al eerder geselecteerd waren komt het aantal finaleteams daarmee op vijf.

De jury was afgelopen maandag vol lof over de originaliteit en de constante kwaliteit die beide teams lieten zien. De wijn-spijscombinaties bij het voor-, hoofd- en nagerecht waren alledrie van een ongeveer even hoog niveau en dat is een knappe prestatie, vooral omdat de sherrysoorten die aan bod komen bij de verschillende gangen vaak sterk uiteenlopen. Meestal is het zo dat een team uitblinkt bij bijvoorbeeld de nagerecht- of hoofdgerechtcombinatie en minder presteert bij de andere twee gerechten. Ook de sherrykeuze per gerecht was een compliment waard, zo oordeelde de jury.

Zondag 25 september, tijdens het 28e Proefschrift Wijnconcours, zullen de vijf teams in restaurant Vermeer strijden om de eerste plaats. Het winnende team dat Nederland komend jaar zal vertegenwoordigen tijdens de internationale Copa Jerez in Spanje wordt omstreeks 15.30 uur in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace Hotel bekendgemaakt.

De jury bestaat zondag uit de volgende leden:

César Saldaña (algemeen directeur Consejo Regulador van de DO’s Jerez-Xérès-Sherry, Manzanilla-Sanlúcar de Barrameda, Vinagre de Jerez en Brandy de Jerez); Richard van Oostenbrugge (Chef restaurant Bord’Eau, Amsterdam – 18,5 G&M/ **); Chris Naylor (Chef restaurant Vermeer, Amsterdam – 17 G&M/*); Ronald Opten (Sommelier restaurant La Rive, Amsterdam – 17,5 G&M/*); Edwin van de Goor (Patron restaurant Weduwe van der Toorn, Scheveningen); Wim Casteur (Belgisch sherry specialist amen auteur van het onlangs verschenen boek ‘Sherry, de vergeten wijnschat van Spanje’); Jan van Lissum (Founder Copa Jerez, The Wine & Food Association, Gault&Millau)

Zie ook: www.sherry.wine/nl/copa-jerez