Het team van NY Basement in Rotterdam was de verrassende winnaar van de finale van de 5e editie van de Gramona Amuse Wedstrijd. Tweede en derde werden respectievelijk De Provenier en Het Kook Atelier Op Oost.

Voor de lustrumeditie werden restaurantteams uitgenodigd om de perfecte amuse te creëren bij de 2012 Gramona III Lustros Brut Nature, een van de mousserende topwijnen van Gramona en waarschijnlijk de eerste Brut Nature ter wereld. Er golden dit jaar geen restricties qua ingrediënten, zodat de deelnemers volledige creatieve vrijheid hadden om amuses te maken die perfect passen bij deze bijzondere complexe wijn zonder dosage.
De 11 finalisten kwamen op maandag 12 oktober tegen elkaar uit tijdens een spannende finale die plaatsvond bij Landgoed Wolfslaar in Breda. De competitie wordt jaarlijks georganiseerd door de beroemde Spaanse wijnproducent Gramona en Wijnimport J. Bart..
Team NY Basement

Het winnende team van NY Basement: Erik de Kloe en Thijs Anton Hulst

Winnende amuse NY Basement

De winnende amuse:
Krokante rouleaux van langoustine met finger lime parels, yuzu, schuim van groene curry en sambai vinaigrette.

Het team van NY Basement omschreef de amuse aldus:
‘Deze creatie schudt het smaakpalet wakker. Alle componenten sluiten naadloos op elkaar aan. De perfecte balans tussen, fris, vettig, umami en een krokante bite.’

De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar de teams van:

De Provenier in Schiedam
Het Kook Atelier Op Oost in Oosterend (Texel)

2e prijs _Team De Provenier

Team De Provenier: Marcel van Suijlekom en Remy Kerpel

3e prijs_Team Kook Atelier Op Oost

Team Kook Atelier Op Oost: Shari Schuurman en Joram Timmerman

Jury Gramona Amuse Wedstrijd 2020

De finalejury bestond uit (v.l.n.r.):

  • Koen van der Plas – ex-sommelier Kasteel Heemstede, Houten
  • Adrian Zarzo – eigenaar-chef restaurant Zarzo* / Valenzia / Bodega / Sun, Eindhoven
  • Jan van Lissum – directeur The Wine & Food Association/Proefschrift, juryvoorzitter
  • Noël Vanwittenbergh – sommelier restaurant Ciel Bleu**, Amsterdam

Een uitgebreid artikel met aandacht voor de wijn-spijscombinaties in de finale volgt binnenkort op deze site.

gramonaamuse.nl