Het team van NY Basement in Rotterdam was de verrassende winnaar van de finale van de 5e editie van de Gramona Amuse Wedstrijd. Tweede en derde werden respectievelijk De Provenier en Het Kook Atelier Op Oost.
De 11 finalisten kwamen op maandag 12 oktober tegen elkaar uit tijdens een spannende finale die plaatsvond bij Landgoed Wolfslaar in Breda. De competitie wordt jaarlijks georganiseerd door de beroemde Spaanse wijnproducent Gramona en Wijnimport J. Bart..
De winnende amuse:
Krokante rouleaux van langoustine met finger lime parels, yuzu, schuim van groene curry en sambai vinaigrette.
Het team van NY Basement omschreef de amuse aldus:
‘Deze creatie schudt het smaakpalet wakker. Alle componenten sluiten naadloos op elkaar aan. De perfecte balans tussen, fris, vettig, umami en een krokante bite.’
De tweede en derde prijs gingen respectievelijk naar de teams van:
De Provenier in Schiedam
Het Kook Atelier Op Oost in Oosterend (Texel)
De finalejury bestond uit (v.l.n.r.):
- Koen van der Plas – ex-sommelier Kasteel Heemstede, Houten
- Adrian Zarzo – eigenaar-chef restaurant Zarzo* / Valenzia / Bodega / Sun, Eindhoven
- Jan van Lissum – directeur The Wine & Food Association/Proefschrift, juryvoorzitter
- Noël Vanwittenbergh – sommelier restaurant Ciel Bleu**, Amsterdam
Een uitgebreid artikel met aandacht voor de wijn-spijscombinaties in de finale volgt binnenkort op deze site.