BOLENIUS HERTOG JAN1Op 25 januari sloegen chef-kok Luc Kusters van Bolenius Restaurant en Meesterbrouwer Gerard van den Broek van Hertog Jan de handen ineen om eens en voor altijd duidelijk te maken dat bier en top cuisine een uitstekende combinatie zijn.

De inspiratie voor deze avond ontstond tijdens een bezoek van Luc aan de Hertog Jan brouwerij in Arcen waar hij samen met Gerard de kelders van de brouwerij indook om de 4 jaar lang gerijpte Hertog Jan Grand Prestige te proeven.

Hertog Jan@Bolenius
Tijdens deze bijzondere avond kregen de aanwezige gasten 8 gangen geserveerd waarbij elke gang in het teken stond van een van de speciaalbieren van Hertog Jan. Chef-kok Robert Kranenborg, chef-kok Luc Kusters en Meesterbrouwer Gerard van den Broek lieten de aanwezigen zien en proeven van de verschillende mogelijkheden met bier- en spijscombinaties. Hoogtepunt van de avond was de presentatie van een 4 jaar lang in de kelders van de brouwerij gerijpte Hertog Jan Grand Prestige. Door de rijping doet de smaak denkan aan die van een vintage port. Dit kroonjuweel van Hertog Jan wordt al 30 jaar in de Hertog Jan brouwerij op ambachtelijke wijze gebrouwen.

Hertog Jan
De bijzondere bieren van Hertog Jan worden gebrouwen in de authentieke Hertog Jan brouwerij in Arcen, die jaarlijks ruim 40.000 bezoekers trekt. Hertog Jan is niet meer weg te denken uit de Nederlandse biercultuur met zijn premium pilsener en ruime assortiment speciaalbieren, zoals Hertog Jan Karakter en Hertog Jan Grand Prestige. Hertog Jan is onderdeel van ’s werelds leidende brouwerijgroep Anheuser-Busch InBev, in Nederland ook verantwoordelijk voor merken als Dommelsch, Jupiler, Leffe, Hoegaarden en Beck’s.

Onze favoriete combinaties:

Aardpeer / vadouvan / pekelvlees / bouillon gecombineerd met Hertog Jan Oerblond
Aardse tonen en kleine bittertjes vormen de aanknopingspunten hier. Plezierige, levendige combinatie.

Mosselen in Tripel / zuurdesem  (Robert Kranenborg) gecombineerd met Hertog Jan Tripel
Aangenaam en spannend, goed op elkaar aansluitend.

Runderwang / hete bliksem / witlof / HJ karakter gecombineerd met Hertog Jan Grand Prestige 4 jaar gerijpt
Prachtig glas bier, schenken op 15 graden. Animale tonen, chocolade, later portachtig, afgeronde bitters, ‘dikke’ smaak. Uitstekende combinatie, runderwang knap op smaak gebracht, appel en witlof geraffineerd samengebracht.

Grand Prestige / messeklever gecombineerd met Hertog Jan Grand Prestige
Mooi in elkaar overlopend geheel, waarbij ieder geur- en smaakelement intact blijft.

Conclusie
Een compleet diner met bij elk gerecht een vol glas bier is wellicht wat teveel van het goede. In dat geval komen de prachtige bieren het best tot hun recht door er aan te nippen. De combinaties blijven spannend en je houdt er dan geen vol gevoel aan over. In de praktijk is het zeer zeker het overwegen waard om zo’n bijzonder glas bier op te nemen in een wijnarrangement.

www.bolenius-restaurant.nl
www.hertogjan.nl