Tijdens een recent bezoek aan restaurant Vermeer herproefde ik samen met maître Bjorn van Aalst een aantal wijnen van Lotte Wolf. Bjorn reisde kort daarop naar Zuid-Afrika, waar hij samen met een team o.l.v. wijnmaker Johan Meyer Lottes werk voortzet.
tekst en proefnotities Jan van Lissum
Proeverij Lotte Wolf Dag 2019

Proeverij Lotte Wolf Dag 2019, Sofitel Legend The Grand Amsterdam

Hoe beoordeel je de wijnen van Lotte Wolf? Ben je louter complimenteus uit respect voor de veel te vroeg overleden sommelier en wijnmaker, die haar vak met zoveel liefde, inzet en enthousiasme beleefde en uitdroeg? Houd je je op de vlakte uit beleefdheid jegens familie en vrienden die ruim een jaar na dato nog lang niet gewend zijn – voor zover dat ooit mogelijk zal zijn – aan de leegte die Lotte achterliet? Als Lotte er zelf bij was geweest had ze om een eerlijke mening gevraagd. Ze was trots op wat ze in die paar jaar in Swartland al had bereikt, maar besefte ook dat ze pas aan het begin stond aan een veelbelovende carrière als wijnmaker en dat het allemaal nog beter kon worden.
Bjorn van Aalst

Bjorn van Aalst bij de presentatie van Lottes wijnen

De wijnen van Lotte Wolf

De wijnen van Lotte

Jaargang 2016

Mijn eerste kennismaking met Lottes wijnen was tijdens een lunch bij Bridges in 2018. Toch bijzonder dat een sommelier haar eigen wijnen kan schenken.
De wijnen – van oogstjaar 2016 – waren verrassend, ik proefde iets heel anders dan wat ik van de meeste Zuid-Afrikaanse wijnen gewend was. De wijnen waren nog zeer jong en dus nogal gesloten, de aroma’s opeengepakt en lastig thuis te brengen. Opvallend was dat de onderlinge flesverschillen per cuvée nogal groot waren. Na deze eerste kennismaking heb ik de wijnen nog een aantal keren geproefd, waarbij ze telkens anders voor de dag kwamen. Onvoorspelbaar, verrassend, dat zeker, maar ook moeilijk om de wijnen een plekje te geven en hun kwaliteit in te schatten. Wat in ieder geval wel duidelijk werd, was dat de wijnen van Lotte de tijd namen voordat ze hun complete identiteit onthulden.

Lotte Wolf

Lotte Wolf

De nagelaten wijnen

Ter herinnering aan Lotte en haar werk was op 6 en 7 oktober 2019 in Sofitel Legend The Grand Amsterdam de Weinerei Wolf geopend. Naast een selectie van Lottes favoriete wijnen uit de hele wereld, kon haar complete, helaas beperkt gebleven gamma aan eigen wijnen geproefd worden. Extra bijzonder was De Wortel 2015, de allereerste wijn die Lotte ooit zelf maakte. Na een brand in de opslagloods in Zuid-Afrika zijn er slechts 75 flessen van bewaard gebleven. Tien daarvan stonden, zonder etiket, bij The Grand. Voor de gelegenheid zijn ze beschilderd door een kunstenaar die betrokken was bij de herinrichting van restaurant Bridges.
Drie van de wijnen proefde ik in februari 2020 opnieuw, bij restaurant Vermeer.

Conclusies

De toekomst zal meer duidelijkheid geven over het potentieel van Lottes wijnen. Het zijn eigenzinnige wijnen die voor zichzelf spreken en helemaal passen bij Lotte. Ik ben benieuwd hoe en hoe lang ze zich verder ontwikkelen en zou niet verbaasd zijn indien ze ook een volgende keer weer weten te verrassen. En tot slot wens ik het team dat onder auspiciën van The WineWolf Foundation en wijnmaker Johan Meyer veel succes en inspiratie bij het voortzetten van Lottes levenswerk in Swartland.

Importeurs
Wijnkooperij De Lange, Breda
Aventura Exciting Wines, Amsterdam 

bastaard, flesfoto
Proefnotities

7,5

Die Wolf is Los, Lotte Wolf – Touch of Dutch, Swartland, Zuid-Afrika 2017
Chenin blanc, biologisch, 33 jaar oude stokken, verweerd graniet/klei, geen irrigatie en daardoor lage opbrengst, rijping in betonnen ei van 1600 liter, dat Lotte in 2017 heeft gekocht, botteling in mei 2018; sappig, aromatisch, hoge zuren, levendig, schoon, expressief, goede balans, veel lengte
Herproefd bij Vermeer: redelijk vullende geur, duidelijk chenin met andere aroma’s, wordt in het glas voller, nootachtige impressies in de smaak en vooral groene pruimen en appels, frisse zuren, nu meer inhoud en smaak € 25,00

8-

Onkruid Vergaan Nie, Lotte Wolf – Touch of Dutch, Swartland, Zuid- Afrika 2017
Sémillon, biologisch, wijngaard in de Paarderberg Mountain, bodem van verweerd graniet, vergisting op rvs (90%) en gebruikte vaten van 300 liter, 20% van de druiven is met schil vergist, 2 weken schilcontact; 7 maanden rijping in rvs en gebruikte eiken vaten van 300 liter, botteling in september 2017, ongeklaard en ongefilterd; wulpse geur, aromatisch, fraai gerijpt, levendig, fijne zuren, wat dikker en vettiger (13%)
Herproefd bij Vermeer: lichte aromatische associatie met orange wine, nog zeer jeugdig, levendige pittige zuren, beetje scherp en pikant, ook hier groen fruit, pruimen en appels, zeer schoon smaakpalet, onstuimig, brutaal, veel spanning, meest verrassende wijn van de reeks € 25,00

8

Die Bastaard, Lotte Wolf – Touch of Dutch, Swartland, Zuid-Afrika 2017
Mourvèdre, cinsault, biologisch, bodem van koffieklip en verweerd graniet, beide rassen 10 dagen samen gefermenteerd, vervolgens nog 22 dagen schilcontact, 11 maanden rijping in gebruikte Franse vaten, botteling april 2018; ruig, rullig, aromatisch, fruitig, breed, tannineus (13%)
Herproefd bij Vermeer: vin nature-achtig, ruige, stoere rode wijn met mooie dosis aan spanning, puur, fruitig, vitaal, homogeen, goede lengte, mijn favoriet onder de wijnen van Lotte € 25,00

7,5

King Arthur, Lotte Wolf – Touch of Dutch, Swartland, Zuid-Afrika 2016
Grenache noir, zeer warme helling in centraal Swartland, schistebodem, lange inweking, 672 flessen geproduceerd; ruig, wild, minder gepolijst, redelijk wat fruit van de grenache, omringd met felle zuren die los staan

7

De Wortel, Lotte Wolf – Touch of Dutch, Swartland, Zuid-Afrika 2015
Mourvèdre, gemaakt van een restant druiven van Johan Meyer in Swartland, waar Lotte toen meehielp met wijnmaken, door een brand in de opslagloods bleven slechts 75 flessen bewaard, waarvan er 10 bij The Grand terechtkwamen; brede geurwaaier, goede diepgang, tikkeltje chocolade, harde tannine, wat drogend in de finale