V.l.n.r. Carl Wens (De Pastorie, Lichtaart), Sander Spruijt (De Burgemeester, Linschoten), Gerard Wollerich (Wollerich, Sint-Oedenrode), Peter Postma (Kaatje bij de Sluis, Blokzijl), Bart Ausems (Tout à Fait, Maastricht),

V.l.n.r. Carl Wens (De Pastorie, Lichtaart), Sander Spruijt (De Burgemeester, Linschoten), Gerard Wollerich (Wollerich, Sint-Oedenrode), Peter Postma (Kaatje bij de Sluis, Blokzijl), Bart Ausems (Tout à Fait, Maastricht),

Eén Belgische en vier Nederlandse topkoks zorgden afgelopen week voor een zinderend culinair festival in Paramaribo. Voor het Fête de La Cuisine bereidden de sterrenkoks een vijfgangengaladiner, gaven een succesvol walking dinner en bakten pannenkoeken voor gehandicapte kinderen. De opbrengst van het festival gaat naar drie goede doelen.

Dat de koks Paramaribo culinair op stelten zetten, ontging niemand in de stad. Ze waren veelvuldig op de nationale tv te zien en kranten deden verslag van de diners. Ook waren de koks zichtbaar in de stad. Ze hadden zich ten doel gesteld om hun gerechten te bereiden met Surinaamse producten. Daarvoor werden boodschappen gedaan op de lokale markt. “Ik voelde me als een kind in een snoepwinkel dat 80 procent van de snoepjes nog niet kent,” vertelde de jongste sterrenchef van Nederland, Sander Spruijt (25) van restaurant de Burgemeester in Linschoten. “Ik ben onder de indruk van alle bijzondere groenten, fruit, kruiden en verse vissen.”

De koks hebben hun topzaken voor een week achtergelaten om zich letterlijk en figuurlijk in het zweet te werken voor goede doelen in Paramaribo. “We zijn in een tehuis voor gehandicapte kinderen geweest. Als het hard regent, overstroomt hun slaapzaal. Hartverscheurend. En als je dan die lieve kindertjes ziet en je weet dat je ze kunt helpen het leven iets aangenamer te maken, dan ben ik een gelukkig mens,” zegt chef d’équipe Gerard Wollerich van restaurant Wollerich in Sint Oedenrode.

Het Nederlands-Belgische team in Suriname bestond uit vijf koks met allemaal een Michelin–‐ster. Gerard Wollerich (Wollerich, Sint-Oedenrode – 17 GM), Bart Ausems (Tout à Fait, Maastricht – 16 GM), Peter Postma (Kaatje bij de Sluis, Blokzijl – 14 GM), Sander Spruijt (De Burgemeester, Linschoten) en Carl Wens (De Pastorie, Lichtaart – 16 GM) uit België. Fête de la Cuisine werd voor de tweede maal gehouden in Suriname. Het werd gesponsord door onder meer Surinam Airways. Voorbeeld was het gelijknamige evenement op Sint Maarten, een idee van Henri Brookson die reeds acht succesvolle edities organiseerde. De opbrengst in Suriname ging naar Huize Tyltyl, het Nationaal Blinden Instituut en Huize Beatrix.