Een van de talrijke boten die op Koningsdag door de oranje gekleurde Amsterdamse grachten voer, stond onder leiding van Alain en Gisela Jacobs van het Informatiebureau voor Duitse Wijn. Een dj zorgde voor feestelijke muziek, terwijl de opvarende genodigden kennis konden maken drie jonge Duitse wijnmakers, onder toeziend oog van Ulrike Bahm, Projectmanager Marketing van het Deutsches Weininstitut.
proefnotities Jan van Lissum
Gisela Jacobs (Informatiebureau voor Duitse Wijn)
Alain Jacobs (Informatiebureau voor Duitse Wijn)
Aan boord van de ‘Riesling is King’-boot
Weingut Bergkloster, Rheinhessen
Familiebedrijf dat zich al in de 18e eeuw bezighield met wijnbouw. De 26-jarige Jason Groebe, de vijfde generatie, is inmiddels wijnmaker en neemt geleidelijk aan de leiding over het wijngoed op zich. In de wijngaarden wordt gewerkt volgens biologische teeltmethoden, de druiven worden met de hand geplukt. De wijngaarden, 9 hectare in totaal, liggen in Westhofen, een van de warmste regio’s van Duitsland. Beste wijngaardlocaties van Weingut Bergkloster zijn Aulerde, Kirchspiel, Morstein en Steingrube.
Proefnotities Bergkloster
7,5
Bechtheimer Weissburgunder trocken, Weingut Bergkloster, Rheinhessen, Duitsland 2017
Weissburgunder; brede geur, rustig, veel breedte, rijp en aromatisch, veel body
7,5
Westhofener Riesling trocken, Weingut Bergkloster, Rheinhessen, Duitsland 2016
Riesling; rustige geurwaaier, fijne zuren, bitters, crispy en schoon, evenwichtig
8
Riesling Natur, Weingut Bergkloster, Rheinhessen, Duitsland 2017
Riesling; luchtig, fijne zuren, bitters, schoon, crispy, levendige, frisse tonen, verrassend, goede lengte
Matthias Meierer (Weingut Meierer)
Weingut Meierer, Mosel
Matthias Meierer streeft naar wijnen waarin het handschrift van de wijnmaker te herkennen is. Hij is dan ook persoonlijk nauw betrokken bij elke fase van de productie – van het snoeien tot aan het bottelen. Hij is er wel van overtuigd dat kwaliteit tot stand komt in de wijngaard, in de kelder moet je je ervoor inzetten die kwaliteit te bewaren. Steile, kalkrijke hellingen vormen de basis voor de kwaliteit; jaarlijks voegt Meierer enkele nieuwe of gerecultiveerde percelen toe aan het wijngoed. Opvallend in het assortiment is de WTF!? Riesling, die vergisting ondergaat met de schillen.
Proefnotities Meierer
8
Alte Reben Riesling trocken, Weingut Meierer, Mosel, Duitsland 2016
Riesling; strakke geur- en smaakaroma’s, fris, fruitig, schoon, doordrinkbaar
7,5
WTF!? Riesling, Weingut Meierer, Mosel, Duitsland 2016
Riesling, orange wine; breed, strak, bitters, fris en fruitig, verteerbaar
7+
Paulinsberg Riesling Spätlese Fruchtig, Weingut Meierer, Mosel, Duitsland 2016
Riesling; rustige geur, zeer vriendelijk, balans
8
Paulinsberg Riesling Spätlese Fruchtig, Weingut Meierer, Mosel, Duitsland 2008
Riesling; hier meer mineralen, veel fruit, body, mooi van samenstelling
Weingut Weber, Nahe
Laura Weber vertegenwoordigt de 10e generatie van een familie die zich al sinds 1732 met wijnbouw bezighoudt. Onder het label Edition L produceert zij inmiddels een kleine reeks eigen, meer innovatieve wijnen. Daarnaast staat zij samen met haar ouders Udo en Sabine garant voor een breed traditioneel spectrum van Gutsweine (cépagewijnen), Erdreich-Weine (gebaseerd op bodemtype) en Lagenweine (van de beste terroirs).
Proefnotities Weber
8-
Duo Surprise No 1 Weilerer Heiligenberg, Edition L, Weingut Weber, Nahe, Duitsland 2017
Sauvignon blanc, scheurebe trocken, 400 jaar oude stokken; aromatisch, vullend, bite, grip, zuren, knappe combinatie van de twee druiven
8+
Riesling vom Grünschiefer trocken Weilerer Heiligenberg, Weingut Weber, Nahe, Duitsland 2017
Riesling; spritzig, fris, mooi fruit, prettige zuren, goede balans, fijne bitters, bite, hoog niveau
7,5
Riesling No 53 Feinherb, Monzinger Frühlingsplätzchen, Edition L, Weingut Weber, Nahe, Duitsland 2017
Riesling; fijn van smaak, meer body, vullend, voldoende zuren, citrus, goed evenwicht
8-
Riesling Auslese Monzinger Frühlingsplätzchen, Weingut Weber, Nahe, Duitsland 2017
Riesling; rijk, aromatisch, veel rijp wit fruit, mooie zuren, aangenaam mondcontact, lengte