Marta Rovira

Marta Rovira licht haar wijnen toe

Eind vorig jaar vierde Wijnkoperij Okhuysen bij Brasserie Van Baerle 25 jaar samenwerking met Mas d’en Gil. Tegelijkertijd was het ook het 25-jarig bestaan van het huidige Mas d’en Gil: Pere Rovira gaf het oude domein in 1998 weer zijn vroegere naam. Wijnmaakster Marta Rovira kwam haar wijnen persoonlijk presenteren.
proefnotities Jan van Lissum

Mas d’en Gil dankt zijn naam aan Francesc Gil, die het domein in de Spaanse regio Priorat in 1860 oprichtte. Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw heette het Masia Barril, naar de toenmalige eigenaren, de familie Barril. In 1998 kocht wijnmaker en -handelaar Pere Rovira het wijngoed het voor zijn dochters Pilar en Marta, waarbij hij de oorspronkelijke naam in ere herstelde.
Mas den Gil diner

Marta Rovira, Floor van Ede (Brasserie Van Baerle) en Xavier Kat (Wijnkoperij Okhuysen)

De zeer warme, droge regio Priorat genoot toen nog nauwelijks bekendheid, maar Rovira besefte dat de hoge ligging van de wijngaarden (op 350 meter) en de bijzondere, arme, rotsachtige leisteengrond (llicorella) veel potentieel boden. Tezamen voorzien deze factoren de wijnen van een natuurlijke frisheid. Marta Rovira bewerkt de wijngaarden op biodynamische wijze om de voordelen van de locatie en het microklimaat ten volle te benutten. En met succes, want onder haar leiding groeide het domein al snel uit tot toonaangevende pionier in het gebied.
proeverij Mas d'en Gil

Proeverij bij Brasserie Van Baerle

Het domein omvat vandaag de dag 35 hectare aan wijngaarden, verdeeld over 53 percelen op basis van terroir, druivenras en oriëntatie,

Wijnkoperij Okhuysen, Haarlem, 023-5312240

Proefnotities wit
Helaas werden de wijnen wat te koud geschonken, waardoor ze meer tijd nodig hadden om zich volledig te ontplooien. Los daarvan hebben de geproefde wijnen sowieso baat bij tevoren wat langer openstaan.

8

Bellmunt, Mas d’en Gil, Priorat Vi de Vila, Frankrijk 2022
Garnatxa blanca, viognier, 14 en 22 jaar oude stokken; correcte kleur, stabiele geur en smaak, combinatie van fruit en florale impressies, druiven zijn herkenbaar, vullend met kruidige ondertoon, goede balans, zuren komen pas later naar voren, breed inzetbaar € 20,75

8

Coma Calcari, Mas d’en Gil, Priorat, Frankrijk 2019
Garnatxa blanca, 19 jaar oude stokken, wijngaard op het hoogste punt van de Vall de la Coma, noordoostelijke oriëntatie, stenige en kalkrijke bodem, 1/3 rijpt 6 maanden in eiken vaten van 500 liter, 12 maanden flesrijping; hechte en gesloten geur, heel aparte aroma’s in geur en smaak, veel mee body en inhoud, intens en krachtig, dikke structuur, goede zuren, een beetje geparfumeerd, een beetje monotoon (14%) € 31,95

8,5

Coma Blanca, Mas d’en Gil, Priorat, Frankrijk 2017
Garnatxa blanca, macabeu, 72-76 jaar oude stokken, llicorella-bodem, 6 maanden rijping in eiken vaten, 18 maanden flesrijping; fraaie kleur, licht goudgeel, vullend en elegant in de geur, meer complexiteit en finesse in de smaak, delicaat en vullend, rijp en rijk, evenwichtig, veel lengte (15%) € 58,50

8,5

Coma Alta, Mas d’en Gil, Priorat, Frankrijk 2010
rnatxa blanca, 19 jaar oude stokken, wijngaard op het hoogste punt van de Vall de la Coma, noordoostelijke oriëntatie, stenige en kalkrijke bodem, 1/3 rijpt 6 maanden in eiken vaten van 500 liter, 12 maanden flesrijping; mooi ontwikkelde aroma’s, rijp en rijk, complex maar ook elegant, veel smaak, maaltijdwijn (15%)

Proefnotities rood

8-

Bellmunt, Mas d’en Gil, Priorat Vi de Vila, Frankrijk 2019
Garnatxa negra, carinyena, 25 en 21 jaar oude stokken, 10 maanden rijping in vaten van 3000, 1500 en 225 liter, 12 maanden flesrijping; correcte kleur, ingetogen geuraroma’s, fris en fruitig, heerlijke kruidigheid, goede balans, lichtgewicht € 21,50

8

Coma Vella, Mas d’en Gil, Priorat, Frankrijk 2017
Garnatxa peluda, garnatxa del país, carinyena, syrah, 19-52 jaar oude stokken, llicorella-bodem, 14 maanden rijping in vaten van 3000, 1500 en 225 liter, 24 maanden flesrijping; fraaie kleur, licht ontwikkeld, meer reliëf en inhoud in de geur, maar ook nog wel vrij gesloten, mooi gerijpt fruit, veel kruidigheid, goede balans (14,5%) € 31,95

8

Clos Fontà, Mas d’en Gil, Priorat, Frankrijk 2017
Garnatxa negra, carinyena, 47-86 jaar oude stokken, 14 maanden rijping op eiken vaten van 1500 en 225 liter, 36 maanden flesrijping; opvallend veel kleur, ingetogen geur, licht aards, goede tannine, mooie balans, maaltijdwijn (15%) € 67,50

8+

Coma Vella, Mas d’en Gil, Priorat, Frankrijk 2006
Garnatxa peluda, garnatxa del país, carinyena, syrah, oude stokken, leisteenbodem, lange opvoeding op eiken vaten van verschillende grootte en op fles; fraaie kleur, licht mestig, mooi ontwikkeld, versmolten, maaltijdwijn (15%)