Rantan

Rantan

In de heuvels van Valchiusella, op een uurtje rijden van Turijn, bevindt zich Rantan. Een Farm-to-Table experience met slaapplaatsen van een Italiaans/Zuid-Koreaans-Amerikaans stel. Francesco Scarrone en Carol Choi hebben elkaar in Kopenhagen ontmoet, hij als chef en zij als pastry chef.
tekst Hans van de Meeberg
Met hun ervaring zouden ze een restaurant in elke stad ter wereld kunnen openen. Carol werkte bij Per Se in New York en daarna een paar jaar voor Noma, totdat zij verantwoordelijk werd voor de bakkerij van Relae in Kopenhagen. Terwijl hij, geboren in Canavese (het gebied rondom Ivrea Piemonte), zijn studie techniek opgaf om voor zijn passie koken te gaan. Dat bracht hem bij sterrenrestaurants in Europa en zelfs tot Relae Kopenhagen waar hij zijn geliefde Carol ontmoette.

Farm-to-table

Samen gingen ze op zoek naar een boerderij voor hun farm-to-table concept en via een zoektocht in Frankrijk en Italië kwamen ze in 2018 terecht in het gehucht Trausella, waar ze een oude boerderij ombouwden tot een moderne accommodatie met iets meer dan een hectare grond voor boomgaard, groente- en kruidentuin. ‘We zochten een vlakke, makkelijk te bereiken locatie tegen de bergen, waar het makkelijk kweken was, en die geen enorme investering vergde. We hadden al veel gezien, maar dit natuurstenen huis overtuigde ons allebei.’ Om ervaring met het boeren op te doen had Scarrone ruim een jaar tegen kost en inwoning gewerkt op biologische boerderijen in Zuid-Frankrijk.

Rantan 2

Veertien gasten

De hele week zijn ze bezig met het verbouwen van de groenten en kruiden op het land en in de kas en op vrijdag, zaterdag (diner) en zondag (lunch) ontvangen ze maximaal veertien gasten (afhankelijk natuurlijk van de Covidbeperkingen – afgelopen augustus waren het er slechts acht) aan een lange tafel voor de open keuken. Daarnaast hebben ze twee kamers (inclusief ontbijt met het fantastische brood van Carol) voor gasten beschikbaar. De ingrediënten voor de maaltijd komen van eigen grond of van producenten uit de buurt. Alles wordt in het seizoen gegeten en vlees is geen must. Eventuele overschotten worden verwerkt tot sauzen, zuren en ingelegde groentes. Er wordt een vast menu geserveerd van zes tot acht verschillende gerechten die je deelt met je tafelgenoot.

Nadat de schoenen zijn verwisseld voor de Rantan-pantoffels wordt er in de leeskamer een mimosa van vers tuinfruit geschonken en iets verteld over de gedachte achter Rantan. Daarna wordt aan tafel gegaan in de huis- en eetkamer, aan de lange tafel waar in een mooi tempo bordjes op tafel komen.
wortels

Gele en oranje wortels met alsemkruid en rode ui

aardappelschijfjes

Aardappelschijfjes met zalmkuit, venkelzaad en lavas

perzik

Carols versie van een klassieke Piemontese perzik ‘ripiena’

Gerechten

Na de start met een door Carol gemaakt desembrood met luchtig geslagen bergboter volgen varkensrillette gecombineerd met ingemaakte groenten, gele en oranje wortels met alsemkruid en rode ui, verse tomaat en biet met olijfolie, aardappelschijfjes met zalmkuit, venkelzaad en lavas, een groene gazpacho, gerookt en gebarbecued Piemontees varken (van de coöperatie uit de vallei) en tot slot Carols versie van een klassieke Piemontese perzik ‘ripiena’.

brood

Desembrood met luchtig geslagen bergboter

Piemontees varken

Gerookt en gebarbecued Piemontees varken

Afgesloten werd met een filterkoffie (hoogst ongebruikelijk in Italië) van Ethiopische koffiebonen gebrand in de buurt. Voor 38 euro (!!) een bijzonder feest van smaken en verhalen. Want behalve dat ze ‘kunnen koken’ zijn zowel Carol als Francesco fantastische verhalenvertellers, niet alleen over de bereiding van de producten maar ook over herkomst en manier van telen.
Rantan heeft ook een, voor Italiaanse begrippen, compacte, ongewone wijnkaart van uitsluitend biodynamische en natuurlijke wijnmakers en zoals in Italië gebruikelijk is met een prijsstelling om dorst van te krijgen!

Inmiddels krijgen de Italiaanse restaurantgidsen zoals Gambero Rosso ook lucht van dit bijzondere adres net over de Zwitserse grens in Piemonte. Dus snel gaan, zou ik zeggen!

Rantan, Trausella (TO)
Vr-za (diner) & zo (lunch)
Reserveren is een must, slapen erbij zeker doen (slechts 2 kamers, uitmuntend ontbijt)

wijn