proefnotities Jan van Lissum en Ivo Ivanis
Yves Cuilleron gaat volledig zijn eigen weg. Hij volgt geen trends en verwerpt kant-en-klare methodes.
Hij werkt niet conventioneel, niet organisch en niet biodynamisch, maar volgens zijn eigen filosofie die is gericht op het verkrijgen van gezonde druiven. Hij besteedt extra zorg aan de kwaliteit van zijn wijnstokken en observeert continu om tijdig te kunnen ingrijpen. Al twintig jaar volgt hij het principe van de lutte raisonnée: een verstandige manier van wijnbouw zonder pesticiden en kunstmest (wel in beperkt mate met organische mest). Alles is erop gericht het natuurlijke evenwicht van de wijngaard en de bodem te behouden. Zorgvuldig beheer van de groeicyclus is een kenmerk van zijn aanpak. Beperking van de groeikracht van de wijnstokken, het uitdunnen van de bladeren en het groen oogsten maken een maximale ventilatie mogelijk, waardoor de gevoeligheid voor ziekten vermindert en de kwaliteit van de druiven verbetert.
De druiven worden zo rijp mogelijk met de hand geoogst. Vinificatie gebeurt per perceel en/of op basis van de leeftijd van de stokken. Er wordt alleen geblend als de eigenschappen elkaar aanvullen. In de kelder werkt hij met natuurlijke gisten en gebruikt hij bij voorkeur oudere foeders en barriques in plaats van stalen tanks.
Proefnotities Yves Cuilleron
8-
Les Vignes d’à Côté Viognier, Yves Cuilleron, IGP Collines Rhodaniennes, Frankrijk 2020
Viognier, bodem: graniet/sedimentair, inheemse gistcellen, 6 maanden rijping: 50% op eikenhout en 50% op rvs; niet veel kleur, heldergeel, aromatische geur, bloemig, asperges en lychees, in de mond veel fruit, rond en sappig, wat nootachtig, aromatisch en vullend smaakpalet, evenwichtige en aangename gastronomische wijn (13,5%)
8,5
Lieu-Dit Verlieu, Yves Cuilleron, Condrieu, Frankrijk 2019
Viognier, bodem: graniet/muscoviet, inheemse gistcellen, 12 maanden houtrijping; goudgele kleur, kruidig, citrus, sinaasappel, rond en fris, serieuze geur, ronde, sappige en volle smaak, fijne houtinbreng, noten en
grapefruit, licht botertje, veel mineralen, mooie inhoud en balans, frisse finale, levendig, goede spanning en lengte, gastronomische wijn (14,5%)
8,5
Lieu-Dit Biousse, Yves Cuilleron, Saint-Péray, Frankrijk 2020
100% marsanne, bodem: graniet/sedimentair, inheemse gistcellen, 9 maanden houtrijping; veel kleur, sinaasappel, lychees, grapefruit, kruidig en gerijpt, sinaasappelbloesem, ronde en sappige aanzet, citrus, romigheid, vol van smaak, veel materie, lange romige finale (14%)
Domaine Jolivet (Saint Joseph)
Het wijngoed Jolivet ligt in het noordelijke deel van de Rhônevallei, in het hart van de appellatie Saint Joseph. Bastien Jolivet is degene die in 2014 besluit om de druiven van het 8 hectare grote familiedomein voortaan te gebruiken voor eigen wijnproductie. De wijngaarden staan aangeplant op een steile heuvel met een zuid-zuidoostelijke ligging en talrijke stenen muren die de aarde vasthouden. Granietbodems zijn dominant, en dat is ideaal voor syrah. Bijna al het werk in de wijngaard gebeurt met de hand. De vinificatie is traditioneel, met gisting op rvs en opvoeding in eikenhouten vaten. Bastien werd in 2020 door de Revue de Vin de France tot Ontdekking van het Jaar verkozen.
Proefnotities Domaine Jolivet
8,5
Clef de Sol, Domaine Jolivet, Saint-Joseph, Frankrijk 2022
95% marsanne, 5% roussanne, 40-50 jaar oude stokken, granietbodem, fermentatie en 14 tot 16 maanden rijping in barriques en grote vaten (10 tot 15% nieuw); goudgele kleur, schone en frisse geur, vanille, wit fruit, meloen en peer, zeer fijne houttoets, elegant en rijp, ronde en sappige aanzet, romig, noten, honing, boterbabbelaar, karamel, rond en breed, mineralig, goede zuren en spanning, elegante houtinvloed, mooie lengte, gastronomisch inzetbaar maar ook lekker om zo te drinken, vooral bij kazen (13%) € 32,50
Véronique en Eric Bonnet
La Bastide Saint Dominique (Châteauneuf-du-Pape)
La Bastide Saint Dominique werd in 1976 opgericht door Gérard en Marie-Claude Bonnet. De start was bescheiden: een paar hectare aan wijngaarden rond een 16e-eeuwse kapel aan de voet van de heuvel van Châteauneuf-du-Pape. Maar de basisingrediënten voor wijnen van niveau waren aanwezig: het karakteristieke terroir met zandsteen, rode klei, grote ronde keien (galets roulés) en kiezels, het warme, droge klimaat met veel zonuren, koele nachten en de mistral die zorgt voor een gezonde wijngaard, en dat in combinatie met oude wijnstokken. Inmiddels bezit de familie zo’n 50 hectare verspreid over vier appellaties (Cairanne, Châteauneuf, Côtes du Rhône, Côtes du Rhône Villages), beplant met de belangrijkste druivenrassen van de streek: syrah, grenache noir, cinsault, mourvèdre, carignan, vionier, clairette en roussanne. Onder leiding van zoon Eric Bonnet maakte het domein vanaf 2011 de overstap naar biologische teelt. In de kelder worden waardevolle wijnbouwtradities gecombineerd met de modernste technieken. De rendementen worden laag gehouden en ieder druivenras wordt na volledige ontsteling apart gevinifieerd, waarna de wijnen rijpen op rvs en/of eikenhout. De witte en de rode basis-châteauneuf-du-pape rijpen op rvs, waardoor ze vooral gekenmerkt worden door een verfijnde smaak met schone, fruitige aroma’s en mineralige tonen.
Proefnotities La Bastide Saint Dominique
8,5
Chapelle, La Bastide St. Dominique, Châteauneuf-du-Pape, Frankrijk 2021
100% clairette rose, uit de lieu-dits Pignan en St. Georges, bodem: zand en rolkeien, 6 maanden houtrijping; veel kleur, rijpe geur, perziken, abrikozen, kamille, lichte bloemige toets, rijp van smaak, aromatisch en zacht, gedroogd wit fruit, zachte notentoets, goede invloed mineralen, krachtige maaltijdwijn met veel inhoud en lengte (13%) € 40,75
8
La Cabane, La Bastide Saint Dominique, Rasteau, Frankrijk 2022
70% grenache noir, 30% mourvèdre, 25-45 jaar oude stokken, 3 ha grote wijngaard, rodekleibodem, volledig ontsteelde druiven, koude fermentatie, geen houtgebruik; jonge paarsrode kleur, verleidelijke geur, rijp zwart fruit, kersen, pruimen en vijgen, fruitig en sappig van smaak, ronde tannine, licht zoetje, chocolade, mokka, vijgen en peper, verleidelijk van smaak, veel fruit en sap in de finale (14%) € 16,95
8,5
Les 2 Arbres, La Bastide Saint Dominique, Cairanne, Frankrijk 2020
25% grenache noir, 25% mourvèdre, 25% carignan, 25% syrah, bodem: bruine en rode klei, alleen de carignan krijgt houtrijping; licht ontwikkelde kleur, gerijpte, belegen geur, aardse tonen, kersen, peper, zachte houttoets en kruidigheid, wat klassiek, in de mond rond en sappig, rijp, rijk en aromatisch, koffie, mokka, romige vanille, bittere chocolade, rijpe tannine en frisse zuren, zoetje van hout in de finale, goede balans en lengte, zeer toegankelijk (14,5%) € 16,75
8,5
La Bastide Saint Dominique, Châteauneuf-du-Pape, Frankrijk 2021
80% grenache noir,10% syrah, 7% mourvèdre, 3% cinsault, bodem: zand, klei en rolstenen, geen houtgebruik; jonge roodpaarse kleur, wat toegeplooide geur, toch elegant fruitig, zwart fruit, pruimen, verleidelijk, in de smaak veel zwart fruit, pruimen, romig, stevige rijpe tannine, breed van smaak, goede balans, wat zoetig in de finale, elegant, toegankelijk, prima lengte (15%) € 32,95
9-
Secrets de Pignan, La Bastide Saint Dominique, Châteauneuf-du-Pape, Frankrijk 2020
100% grenache noir, 100 jaar oude stokken, bodem van rode klei en witte kwarts, lieu-dit Pignan, druiven deels ontsteeld, geen houtgebruik; roodpaarse kleur, ronde en fruitige geur, veel kersen, licht gerijpte, maar toch zeer frisse geur, ronde en sappige aanzet met veel fruit, rijpe tannine en frisse zuren, lichte mineraliteit, jong maar door zijn primaire fruitigheid al goed drinkbaar, smaakvol, goede balans en lengte, heeft tijd nodig om zichzelf te ontplooien (15%) € 65,00





