nine seconds


Privat Rot, Weingut Krug, Thermenregion, Oostenrijk 2015
9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum
9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…
Importeur: Heisterkamp Wijnkopers, Ootmarsum, 0541-291830 www.heisterkamp.com
Achtergrond
Gustav Krug hecht aan traditie, maar staat ook open voor innovatie. Zo blijkt bijvoorbeeld uit de kunstzinnige, licht erotisch getinte etiketten (zeker als de wijn dan ook nog ‘Versuchung’ heet), maar bijvoorbeeld ook uit het feit dat hij een veganistische orange wine maakt, de Privat Weiss, van 100% rotgipfler die drie maanden maceratie ondergaat.
Mocht je Gumpoldskirchen bezoeken, ga dan zeker ook langs bij de ‘heurige’ van de familie Krug, die hier sinds 1970 heerlijke streekgerechten serveert en uiteraard wijnen van eigen wijngaard. Het pand dateert uit 1549 en is daarmee een van de oudste, in oorspronkelijke staat bewaarde gebouwen van het dorp.
Proefnotities
Eerste indrukken
Heel compacte, hechte kleur, intens granaatrood, bijzonder opeengepakte geur, ‘betonblok’ van zwart fruit, combinatie van cabernet sauvignon, terroir en houtinvloed. Malse aanzet met veel rijp fruit, toasting, veel inhoud, zacht mondcontact, grootse viscositeit. Zeer goed gerijpt fruit komt vooral in de smaak los, langzaam aan komen zuren opzetten, ook licht florale toon. Na 15 minuten openstaan worden de blokkades opgeheven en krijgt de smaak meer relief en een beetje elegantie. Zwarte bessen, rijpe tannine, bitters, veel extractive. Wijn voor liefhebbers van stevige, rijke wijnen met flinke houtinvloed (€ 48,50).
Na 4 uur
Versmolten geurwaaier, zeer veel souplesse, kruidigheid beheerst het middenpalet, wat houttonen op het einde, zeer veel lengte en potentieel. Verrassend smaakpalet.
Na 6 uur
De geur is sappig geworden, direct in de aanzet rijpe en versmolten tonen, qua smaak is de wijn minder hard in het middenpalet en de houtinvloed is beter geïntegreerd.
Na 10 uur
De geur is zacht, sappig en rijp en hetzelfde geldt voor het mooi versmolten smaakpalet. Rijp fruit, flinke zuren en stevige kruidigheid. Hout is minder streng aanwezig, de tannine is beter opgenomen. Hoewel iets koeler geschonken blijft de wijn massief en machtig. Prachtige balans, levendig, veel smaak met een goede spanning dankzij de aangepaste schenktemperatuur. Knappe cabernet sauvignon-aroma’s zonder enig spoor van groene tonen.
Na 24 uur
Blijft mooi ontwikkeld, zacht en rijp donker fruit, beetje boenwas, prachtige tannine, nog altijd mooie inhoud, houtinvloed goed geïntegreerd, mooi verweven kruidigheid, uitstekende lengte. Decanteren is serieuze optie, zo ook schenken in wat groter glas: de wijn heeft er baat bij om wat eerder lucht te krijgen.
Technische gegevens
Totale oppervlakte wijngaarden 35 hectare
Druivenras geproefde wijn cabernet sauvignon
Leeftijd stokken 35 jaar oud
Locatie aan de voet van de Anninger Berg waar de vlakte begint
Bodem zandrijke leem- en kalkbodem
Wijnbouwmethode ‘naturnah’
Opvoeding 36 maanden rijping in nieuwe barriques, gevolgd door 6-12 maanden flesrijping
Alcohol 14,5%
Zuren 5 g/l

Gustav Krug