Miha Batic in de kelder

Miha Batič in de kelder

Aangezien Slovenië themaland was tijdens de meest recente editie van Wine Professional, kon Miha Batič, een van de meest toonaangevende wijnmakers van het land, natuurlijk niet ontbreken. Hij verzorgde een onder auspiciën van The Wine & Food Association een masterclass en Joris Bijdendijk (RIJKS®) bereidde enkele passende gerechten.
proefnotities Ivo Ivanis en Jan van Lissum

Het domein van de familie Batič staat bekend als een toonbeeld van kwaliteit in Slovenië. Deze kwaliteit is te danken aan de zeer natuurvriendelijke, bijna spirituele omgang met de natuur van de familie Batič. En die filosofie hangt samen met het bijzondere microklimaat, dat de locatie zeer geschikt maakt voor biodynamische wijnbouw, én met de rijke historie van de wijngaard: al in de 16e eeuw hadden monniken dit stuk land ingericht als wijngaard.
Miha Batic

Miha Batič presenteert zijn wijnen tijdens Wine Professional

Batič is het eerste bedrijf dat in de wijngaard gebruik maakt van een Physics-based Cropping System. Het apparaat ziet er uit als een pesticide-sprinkler, maar in plaats van ziekte te bestrijden blaast een krachtige warme luchtstraal op de wijnstokken die het immuunsysteem versterkt. De bladeren worden er dikker en sterker door en de druiven ontwikkelen meer zelfbeschermende resveratrol.
Respect voor eeuwen oude wijnbouwtradities en voor de natuur staan bij de familie Batič op hoog niveau en bij de vinificatie en opvoeding van de wijnen wordt daarom, net als vroeger, het principe van minimale interventie gehanteerd. Alleen natuurlijke gisten worden gebruikt en de fermentatie vindt vaak plaats in open kuipen. Er wordt geen sulfiet toegevoegd en de wijnen rijpen lang en onaangeroerd in grote vaten van Sloveens eikenhout.

De combinaties:

Taartje met zwezerik, grapefruit, gembercrème en sla
Krokant en romig gerecht met frisse tonen door de sla en grapefruit, veel smaak, licht verteerbaar, mooi samenspel van bitter en zoet.

8,5

Pinela Selekcija, Batič, Vipavska Dolina, Slovenië 2017
Pinela, biodynamisch, orange wine; goede kleur, aromatische en licht stuivende geur, oosterse kruiden, lichte muskaattoets, smaak komt overeen met geur, lichte impressie van sinaasappelschil, zacht zoetje, frisse en levendige zuren, mooie sappige textuur, veel lengte en spanning, gastronomisch zeer interessant (13,5%) € 24,00

Joris Bijdendijk

Joris Bijdendijk serveert zijn gerecht

Wijn & spijs
Het gerecht wordt mooi opgevangen door de wijn, de gembercrème is de brug naar de wijn, alles blijft in balans en de wijn maakt het palet schoon, zeer goede combinatie.

9-

Angel Grande Cuvėe, Batič, Vipavska Dolina, Slovenië 2017
40% pinela, 20% chardonnay, 20% malvazija, 10% rebula, 7% laški rizling, 2% zelen, 1% vitovska, biodynamisch, orange wine; goede kleur, schone en pure geur, zacht pepertje, rijp wit fruit, citrus en sinaasappel, iets gesloten, volle en krachtige aanzet met veel sap en rijp fruit, goede bite, meer intensiteit in geur en smaak, jong, heeft tijd nodig, grootse schakering (14%) € 30,00

Wijn & spijs
Correct, wat bitter en streng in de nasmaak, maar wijn en gerecht liggen wel op één lijn.

Biet met beurre blanc, dashi, peterselieolie en sojasaus

Biet met beurre blanc, dashi, peterselieolie en sojasaus

Biet in eigen sap gegaard met beurre blanc, dashi, peterselieolie en sojasaus
Zeer elegant en romig gerecht, fris van smaak, zacht zoetje, botertje en karamel, mooie aardse en rijpe tonen door de biet, sojasaus is licht ziltig.

9

Cabernet Franc Selekcija, Batič, Vipavska Dolina, Slovenië 2017
Cabernet franc, biodynamisch, 30 dagen maceratie, rijping sur lie in Sloveens eiken; zeer veel kleur, rood met paarse tonen, romig en aards, paddenstoelen, rijp zwart fruit, pruimen, zwarte kersen, zachte tabak en peper, lichte vanilletoets, stevige aanzet, veel fruit, pruimen, frisse zuren, ronde en stevige tannine, warme tonen, mooie balans en veel lengte, nog jeugdig (13,5%) € 25,00

Wijn & spijs
De wijn en het gerecht omhelzen elkaar en maken een perfecte combinatie, de sojasaus is duidelijk de brug naar de wijn.

The Orange Wine Club, Amsterdam, 06-12723905

Ook geproefd

8,5

Sivi Pinot Selekcija, Batič, Vipavska Dolina, Slovenië 2018
Pinot gris, biodynamisch, orange wine. Veel kleur, goudgeel, rustige geur, zachte gisttonen, brooddeeg, wit fruit, licht aromatische toets, schoon en puur, breed van smaak, vettig, botertje, tropisch fruit, ronde en lange finale met aangenaam bittertje en frisse zuren, jong, gastronomisch (13,5%) € 24,00

8,5

Zaria, Batič, Vipavska Dolina, Slovenië 2017
55% pinela, 20% zelen, 10% rebula, 8% vitovska, 4% klarnica, 2% chardonnay, 1% gele muscat, biodynamisch, orange wine; licht troebel van kleur, expressieve geur, grapefruit, mandarijnenschil, nootmuskaat, frisse citrus in de aanzet met bittertje, frisse hoge zuren, veel lengte en spanning, sappige finale met wat tannine, jong met veel reliëf en lengte, energiek en opwekkend door mineralen (13%) € 30,00

9

Angel Grande Cuvėe, Batič, Vipavska Dolina, Slovenië 2016
70% merlot, 20% cabernet franc, 10% cabernet sauvignon, biodynamisch, 48 maanden rijping in Sloveense vaten; jonge kleur, aardse tonen, zwart fruit, kersen, tabak, zachte paprikatoets, sappige aanzet met veel rood fruit, stevige maar rijpe tannine, veel lengte en spanning, veel primair fruit en frisse zuren, piepjong, begint drinkbaar te worden (13,5%) € 38,00