Piper Essentiel en Rare

Piper-Heidsieck Essentiel en Rare

Maxxium Nederland verzorgde tijdens Wine Professional twee keer een proeverij gewijd aan Rare Champagne en Piper-Heidsieck. De presentatie was in handen van International Brand Ambassador Dominique Cima-Sander en het team van restaurant De Rozario* bereidde bij twee wijnen een passend gerechtje.
proefnotities Jan en Kyra van Lissum

Rare Champagne

De prestigieuze Rare Champagne wordt alleen geproduceerd in de meest uitzonderlijke oogstjaren en telt sinds de allereerste jaargang 1976 slechts 12 vintages. (14 als je de twee stand-alone rosés uit 2012 en 2014 ook meetelt).
De naam Rare (‘zeldzaam’) dateert uit 1976, toen de weersomstandigheden zo extreem waren (hete, droge zomer met onweersbuien, koude, stormachtige herfst), dat de oogst pas laat kon plaatsvinden en de opbrengst zeer laag was. De wijnmakers van Piper-Heidsieck waren achteraf echter zeer tevreden met de vintage champagne die ze ondanks de barre omstandigheden maakten en brachten hem op de markt onder de naam Champagne Piper-Heidsieck Rare. Een traditie was geboren en sinds 2019 draagt deze bijzondere cuvée eenvoudigweg de naam Rare. Sinds 2007 wordt er af en toe ook een rosévariant uitgebracht. Elke vintage draagt een naam die het oogstjaar weerspiegelt; zo heet de 2013 ‘Dazzling’ vanwege zijn frisheid en vitaliteit.

Team De Rozario en Dominique Cima-Sander

Sommelier Edgaras Razminas, Dominique Cima-Sander, chef Jermain De Rozario, souschef Fabio Catalini

Tarbot | Vadouvan

Tarbot | Vadouvan

Steak Tartare

Steak Tartare

De assemblage van de Rare bestaat altijd uit 70% chardonnay, afkomstig uit de noordelijke dorpen van de Côte des Blancs, uit Villers-Marmery en uit Vaudemanges, en 30% pinot noir uit Verzy, Ambonnay, Verzenay, Bouzy en Tauxières. Hij rijpt minimaal zeven jaar. In het algemeen wordt de cuvée gekenmerkt door mineraliteit en impressies van tropisch fruit.
Hoofdwijnmaker van Rare Champagne en Piper-Heidsieck, Émilien Boutillat, werd door de International Wine Challenge uitgeroepen tot Sparkling Winemaker of the Year 2023. De geproefde vintage 2013 werd begin december gelanceerd bij De Rozario.

Piper-Heidsieck Essentiel

Het champagnehuis Piper-Heidsieck introduceerde in 2022 de Essentiel-collectie: Essentiel Extra Brut en Essentiel Blanc de Blancs. De Essentiel-collectie omvat champagnes waarvan de complexiteit en profiel voldoen aan de strenge eisen van de gastronomische keuken en de meest veeleisende wijnliefhebbers. De bewuste keuze voor een langere rijping en een lagere dosage zijn de beoogde consequenties van deze filosofie.

Maxxium Nederland, Amsterdam, 020-5806806
De Rozario, Helmond, 0492-535206

Essentiel
Rare
Proefnotities

8-

Essentiel Extra Brut, Piper-Heidsieck, Champagne, Frankrijk NV
45% pinot noir, 36% pinot meunier, 19% chardonnay, 23% vins de réserve, dosage 6g/L; veel mousse, schoon, helder, fris en levendig, sappige aanzet, mooie bitters en fruittonen, lichte amandeltoets, veel lengte, aangenaam doordrinkbare aperitiefwijn (12%) ca. € 60,00

8

Essentiel Blanc de Blancs, Piper-Heidsieck, Champagne, Frankrijk NV
Chardonnay, 35% vins de réserve, dosage 4 g/L; zuiver, veel mousse, meer finesse, duidelijke bittertoon, intens, levendig en spannend, goede lengte, plezierig doordrinkbare wijn (12%) ca. € 60,00

Gecombineerd met Tarbot | Vadouvan
Met wittewijnsaus, bonbon van passievrucht en krokant van mais.
Goed uitgebalanceerde combinatie, mooi op elkaar aansluitend.

8,5

Rare, Champagne, Frankrijk 2013
70% chardonnay, 30% pinot noir, dosage 9 g/l; mooie stijlvole geur, fris, goede mousse, in aanzet fijne bitters, gd fruit en citruszuren, mooi ontwikkeld, nog jeugdig, intense aromas, veel lengte ca. € 250,00

Gecombineerd met Steak Tartaar
Met piccalilly, amandel, karamel, gember, tomaat, karnemelk met licht chilipeper
Opvallend spannende combinatie, levendig en aangenaam.