Trent, Dolomieten

Wijngaarden Trent, Dolomieten

Om de wijnbranche een hart onder de riem te steken in deze onzekere tijd nodigde Proefschrift de importeurs uit om ieder drie favoriete zomerwijnen te selecteren en op te sturen. We publiceren hun keuzes in een reeks van drie artikelen.
tekst Jan van Lissum
Iedere importeur werd uitgenodigd om twee witte wijnen en één rode wijn op te sturen. Prijsindicatie: betaalbaar voor iedereen.
Het thema ‘Zomerwijn’ leent zich voor verschillende interpretaties, zo bleek wel, en dat maakt de gehele inzending er des te interessanter op. Want denk je bij ‘zomerwijn’ aan een verkwikkend glas op een strandterras? Of eerder aan die licht gekoelde rode wijn die je tijdens een zwoele zomeravond in Spanje bij het eten dronk? We ontvingen een mooi geschakeerde selectie wijnen van goed tot zeer goed niveau. Sommige importeurs kozen drie wijnen van ongeveer hetzelfde prijsniveau, andere selecteerden wijnen van drie prijs- en kwaliteitgradaties.
Sommige wijnen sloten duidelijk aan bij de bedrijfsfilosofie of huisstijl van de desbetreffende importeur, er waren importeurs die een paar van hun nieuwste ontdekkingen instuurden en weer anderen kozen drie van hun meest verfrissende wijnen.
Voor Proefschrift gold als grote gemene deler: aantrekkelijk fruit, frisse, levendige zuren, lekker doordrinkbaar, ook bij een lunchgerecht. Per importeur voorzien we de wijn die wat ons betreft bij uitstek het label ‘zomerwijn’ verdient van een zonnetje (☼).
Onze favoriete zomerwijnen onder de wijnen die onderstaande importeurs instuurden:

(w) Piquepoul, Henri de Richemer, IGP Côtes de Thau, Frankrijk 2019
Arisz et al. € 6,75

(w) Portal da Calcada, Vinho Verde, Portugal 2019
Résidence Wijnen / Wijnkoperij De Gouden Ton € 8,95

(w) Sulayr, Bodega Fuente Victoria, IGP Laujar-Alpujarra, Spanje 2019
Granada Wijnen € 10,95

(w) Mare Chiaro, Ippolito 1845, Cirò, Italië 2019
Sauter Wijnen € 11,50

(w) Philippe Defrance, Saint-Bris, Frankrijk 2017
Wijnhandel Koninginneweg / Bâtard € 14,50

(r) Maceración Carbónica, Artuke, Rioja, Spanje 2019
Anfors Imperial € 10,95

(r) Fontana del Fongo, Luciano Arduini, Valpolicella Classico, Italië 2019
Pallas Wines € 10,95

Weingut Fred Loimer, Kamptal
Weingut Fred Loimer, Kamptal

Résidence Wijnen / Wijnkoperij De Gouden Ton

Gevarieerd in stijl en prijs, van fris en intens wit tot rijpe, rijke rode wijn. Serieuze kwaliteit.

Loimer GV
Calcada VV
Garrisa Susumaniello
Li Veli

Masseria Li Veli, Salento

Portal da Calçada, Vinho Verde

Portal da Calçada, Vinho Verde

Grüner Veltliner, Weingut Loimer, Kamptal, Oostenrijk 2019
Wijnmaker Fred Loimer produceert biodynamische wijnen rondom Langenlois in Oostenrijk. Zijn paradepaartje is de Grüner Veltliner, die het terroir en gunstige microklimaat van de Kamptal goed vertolkt. 5% van de wijn vergist op gebruikte eikenhouten vaten, de rest van de wijn op rvs-vaten. Na de vergisting rijpt de wijn 4 maanden op zijn gistcellen in rvs-vaten.
Grüner veltliner, biodynamisch; mooie kleur en geur, loepzuiver, fruitig en zuren, bitters, zeer evenwichtig, veel lengte, energievolle topwijn voor de zomermaanden € 13,95

Portal da Calçada, Vinho Verde, Portugal 2019
In 1927 startte Antonio de Lago Cerqueira met de productie van vinho verde in Casa de Calçada in Noord-Portugal. Tegenwoordig wordt dit voortgezet door de familie Mota. Het moderne bedrijf ligt in het subdistrict Amarante, een van de negen districten binnen het Vinho Verde-gebied. Amarante is hoger gelegen met een warmer klimaat, vergeleken met de andere districten. De kenmerkende lichte vinho verde-sprankeling zorgt ervoor dat de aroma’s uit het glas springen.
Alvarinho, loureiro, arinto, trajadura; strak en vullend, levendige combinatie van aroma’s, mooi sap, goede balans, wijn voor breed publiek, prima prijs-kwaliteitverhouding (11,5%) € 8,95

Garrisa Susumaniello, Masseria Li Veli, IGP Salento, Italië 2017
In 1999 kocht de familie Falvo het landgoed Masseria Li Veli in de regio Salento in Zuid-Italië. Het werd volledig gerestaureerd en getransformeerd in een ‘state of the art’ en modern wijnhuis. De familie heeft met een aantal wijnboeren langdurige contracten afgesloten om van hun druiven wijn te maken. Puglia kent warme zomers, met koelte door de aanwezigheid van de Adriatische zee.
Susumaniello, 6 maanden rijping op gebruikte Franse vaten; stevige kleurontwikkeling, heel rijpe geurwaaier, smeuïg, sappig, rijp, veel smaak, misschien iets te rijk voor de zomer (13,5%) € 12,50

Cantina Girlan

Wijngaard Cantina Girlan

Sauter Wijnen

Sympathieke wijnen, homogeen in kwaliteit, levendig en fris.

Mare Chiaro, Ippolito 1845, Cirò, Italië 2019
In heel Calabrië wordt wijn gemaakt, maar de DOC Cirò is zonder meer het belangrijkste gebied. Onder de lokale druivenrassen is de greco bianco dominant. De druivenstokken die dicht aan de kust staan, profiteren van de zuidelijke Sirocco wind uit Afrika en de noordelijke Tramontana uit de Apennijnen, waardoor de frisse aroma’s optimaal behouden blijven. Ippolito 1845 is het oudste wijnbedrijf in Calabrië dat nog in familiehanden is.
Greco bianco; vriendelijke geur, crispy, levendig, lekker sappig, goede balans tussen fruit en zuren, prima lengte, licht verteerbaar, goed inzetbaar bij warm weer (13%)
€ 11,50

Grüner Veltliner, Weingut Ziniel, Burgenland, Oostenrijk 2019
Andreas Ziniel behoort tot de jongste generatie wijnmakers in Oostenrijk. Sauter was enkele jaren geleden de eerste exportklant voor het domein en sindsdien zijn er pas enkele toegevoegd. Het aantal wijngaarden waarover de familie Ziniel beschikt, laat een groter aantal eenvoudigweg niet toe. De focus ligt op kwaliteit, niet op kwantiteit. De ingetogen uitstraling van de labels past wonderwel goed bij de pure, haast naakte wijnen die hij maakt. Geen opsmuk, wel heel hoge kwaliteit.
Grüner veltliner, biologisch; wat voller geurpalet, uitnodigende aanzet, verrassend fris van smaak, sappig, hoge zuren brengen levendigheid, prima voor warm weer (11,5%)
€ 9,50

448 s.l.m., Girlan, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2019
De wijnmakers van Cantina Girlan, een coöperatie die in 1923 het levenslicht zag, maken een brede en indrukwekkende serie wijnen. Afhankelijk van de jaargang schommelt het aantal wijnen tussen de 25 en 30 stuks. 448 Rosso, de enige rode assemblage van Cantina Girlan, bestaat uit Lagrein, Pinot Noir en Vernatsch. De benaming van de wijn is een knipoog naar de hoogte waarop de druiven groeien: 448 meter boven zeeniveau (sul livello del mare).
Pinot nero, lagrein, vernatsch, opvoeding op rvs; intense kleur, veel geur, beetje vullend, rijp fruit in geur en smaak, in de mond eleganter dan verwacht, charmeur, rond, goed inzetbaar, heerlijke wijn (13%)
€ 11,75

Mare Chiaro, Ippolito 1845
Ziniel GV
448 s.l.m., Girlan
Andreas Ziniel
Andreas Ziniel, Burgenland
Ippolito 1845

Ippolito 1845, Calabria

Artuke, Rioja
Artuke, Rioja

Anfors Imperial

Prima prijs-kwaliteitsniveau, fris, levendig en doordrinkbaar uit Spanje en Italië.

Trent PG
Caballero de Olmedo
Carbonica Artuke
Bodega Cachazo, Rueda

Bodega Cachazo, Rueda

Trent, Dolomieten

Trent, Dolomieten

Pinot Grigio, Trent, IGP Vigneti delle Dolomiti, Italië 2019
De Trent-wijnen hebben een vriendelijk prijsniveau en een moderne stijl, zijn toegankelijk en breed inzetbaar. Ze zijn afkomstig van een 2 hectare grote wijngaard, op 100 tot 700 meter, aan de voet van de Dolomieten. De druiven worden geteeld volgens de principes van ‘Integrated Farm Management’, een methode die de productie van kwaliteitsdruiven benadrukt met respect voor de natuurlijke balans van de wijnstokken.
Pinot grigio; frisse geur, sappige aanzet, fruitig en floraal, goede vulling, evenwichtig, eerlijke en plezierig doordrinkbare wijn met heerlijke zuren (12,3%) € 7,25

Caballero de Olmedo, Félix Lorenzo Cachazo, Rueda, Spanje 2019
Met nog zes andere wijnmakers is Félix Lorenzo Cachazo de oprichter van de DO Rueda, waardoor hun geliefde verdejo druif erkenning kreeg. Inmiddels is het familiebedrijf in handen van zoon Eduardo en dochter Angela, de oenologe van de familie. 25 hectare zijn in eigen bezit en daarnaast worden de druiven van boeren in de omgeving (samen goed voor 200 hectare) aangekocht waarmee zij al jaren achtereen werken.
60% verdejo, 40% viura; correcte kleur, fris en fruitig, rijpe toets en levendige zuren, klein bittertje, prima prijs kwaliteitverhouding (13%)
€ 7,95

Maceración Carbónica, Artuke, Rioja, Spanje 2019
Artuke is een echt familiebedrijf in Baños de Ebro. De broers Arturo en Kike de Miquel namen in respectievelijk 2003 en 2010 de dagelijkse zorg over van hun ouders. De familie bezit 26 hectare verdeeld over 32 oude percelen tussen hun dorp Baños de Ebro en het dorpje Abalos, op de beste locaties in Rioja Alavesa. De hoogte varieert tussen de 450 en 700 meter, wat resulteert in wijnen met een verfijnde zuurgraad.
95% tempranillo, 5% viura, biologisch; mooie kleur en geur, soepel smaakpalet, rijp fruit en frisse zuren, goed sap, lichte kruidigheid, goede tannine, schoon en doordrinkbaar, prima rode zomerwijn, mits licht gekoeld (13,5%)
€ 10,95

Cavazza, Vicenza

Cavazza, Vicenza

Arisz et al.

Vriendelijk geprijsde wijnen, toegankelijk en goed uitgebalanceerd niveau.

Piquepoul, Henri de Richemer, IGP Côtes de Thau, Frankrijk 2019
De pakhuizen van Henri de Richemer liggen in het pittoreske haventje van Marselan, aan de Thau. Vroeger was de reputatie van Richemer gebaseerd op de productie van wijnen voor de vermouth, maar eind vorige eeuw groeide de waardering voor lokale specialiteiten als piquepoul en marselan. Hierdoor kwam de nadruk te liggen op de productie van frisse witte kwaliteitswijnen, waarvoor hier het perfecte terroir te vinden is.
Piquepoul; correcte kleur, beperkte geur, fruitige aanzet, verleidelijk, licht kruidig en spritzig, goede balans, piquepoul met eigen gezicht, uitstekende terraswijn (12,5%)
€ 6,75

Weissburgunder, Waltner, Wagram, Oostenrijk 2019
De familie Waltner exploiteert al 100 jaar het wijngoed in Wagram, maar het heeft zijn huidige vorm pas gekregen toen Gerald het overnam in 2003. Sinds 2013 worden kunstmest en pesticiden niet meer gebruikt en staan er diverse grassen aangeplant tussen de rijen wijnstokken om de biodiversiteit te vergroten en de wortels van de wijnstokken dieper de grond in te sturen.
Weissburgunder; brede geurwaaier, spritzige aanzet, veel rijpe tonen, mooie zuurgraad, intense aroma’s, vullend en fris, harmonieuze wijn, goede prijs-kwaliteitverhouding (13%)
€ 10,00

Tai Rosso, Cavazza, Colli Berici, Italië 2019
De familie Cavazza maakt al 100 jaar wijn in en om Vicenza. Nog niet eerder was het niveau van de wijnen zo hoog als nu. De jonge generatie neemt stap voor stap een steeds belangrijkere rol voor zijn rekening, inclusief bij de oenologieopleiding en internationale stages opgedane moderne wijnmaakinzichten. Geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen, eigen energie van zonnepanelen.
Tai rosso; elegante kleur, rustige geur, fruitig, plezierig doordrinkbaar, prima prijs-kwaliteitverhouding (12,5%)
€ 7,45

Richemer Piquepoul
Waltner Weißburgunder
Cavazza tai rosso
Gerald Waltner, Wagram

Gerald Waltner, Wagram

Wijngaarden Richemer

Wijngaarden Richemer

Johan Reyneke
Johan Reyneke

Pallas Wines

Plezierige doordrinkwijnen, uitstekend voor de zomermaanden. Goed gemaakte wijnen, evenwichtig met passende vulling.

Reyneke Organic
Basa, Telmo Rodriguez
Fontana del Fongo, Luciano Arduini
Telmo Rodriguez

Telmo Rodriguez

Luciano Arduini

Luciano Arduini

Organic Sauvignon Blanc/Semillon, Reyneke, Western Cape, Zuid-Afrika 2019
Johan Reyneke gelooft in de filosofie van Rudoph Steiner die in landbouw en veeteelt gebruik maakt van kruiden, mineralen en kosmische cycli die allen bijdragen aan een harmonieus geheel waarbij de natuur op geen enkele manier kunstmatig gecorrigeerd hoeft te worden. Met deze vorm van biodynamische wijnbouw is Johan één van de pioniers in Zuid-Afrika geworden.
54% sauvignon blanc, 46% sémillon, biologisch; typisch voor de regio en blend, subtiel grassig, toegankelijk, sappig, zuren en fruit, geur- en smaaktonen volgen elkaar op, harmonieus, verleidelijk lekker glas wijn (13%)
€ 11,95

Basa, Telmo Rodriguez, Rueda, Spanje 2019
Telmo Rodríguez is een veelzijdig wijnmaker die door heel Spanje wijngaarden bezit die historie, topterroir en kwaliteit bundelen. Fruit, relatief weinig houtinvloed en enorme doordrinkbaarheid kenmerken de wijnen van Telmo.
Verdejo, viura; prima blend, toegankelijk, fris, vrolijk, geel en wit fruit, evenwichtig, verleidelijk, prima wijn voor de zomer (13%)
€ 9,50

Fontana del Fongo, Luciano Arduini, Valpolicella Classico, Italië 2019
Het familiebedrijf Arduini teelt sinds 1940 druiven in het hart van het Valpolicella-gebied. De druiven werden voornamelijk verkocht aan grote wijnhuizen. Sinds ze in 2002 een modern bedrijfspand betrokken, brengen ze zelf steeds meer wijn uit van de ruim 7 hectare wijngaard. Pa (Luciano) en zoon (Andrea) zijn in de wijngaarden en de kelder te vinden, moeder Silvana doet de administratie en neef Alex de verkoop.
Corvina; elegante kleur, leuke presentatie van corvina, fris, fruitig, doordrinkbaar, plezierig, slank, mooie kruidigheid (13%)
€ 11,50

Bodega Sierra Norte, Utiel Requena

Bodega Sierra Norte, Utiel Requena

Granada Wijnen

Toegankelijke, dorstlessende wijnen, homogeen qua prijsstelling. Gevarieerde selectie met minder voor de hand liggende druivenrassen.

Sulayr, Bodega Fuente Victoria, IGP Laujar-Alpujarra, Spanje 2019
Bijzondere wijn uit de Sierra Nevada, boordevol karakter. Gemaakt met o.a. de autochtone druiven jaen blanca en vijiriega (door de Phoeniciërs in Spanje geïntroduceerd, 1000 jaar voor Christus, komt alleen in de Alpujarras en op de Canarische eilanden voor). De wijn is genoemd naar de Moorse benaming van de Sierra Nevada: ‘de zonnebergen’ (Latijn: Mons Solaris).
Macabeo, jaen blanco, vijiriega, viognier, biologisch in conversie; neutrale geur, vullend, fruitig, zuren, voldoende sap, zuren gaan richting citrus, bite, dorstlessend, evenwichtig (13%)
€ 10,95

Campechano Airén, Bodega Santa Catalina, La Mancha, Spanje 2019
Biologische en veganistische wijn van de airén, de meest aangeplante druif ter wereld. Komt vooral in Spanje voor, in de streken La Mancha en Valdepeñas. Is goed voor 30% van de totale Spaanse druivenoogst. Alleen de beste onbespoten druiven zijn gebruikt voor deze lekkere frisse zomerwijn Jaargang 2017 won goud in de prestigieuze Berliner Wein Trophy 2018.
Airén, biologisch; aparte geur en smaak, tikkeltje parfumé, correcte zuren, eenvoudig palet (12,5%)
€ 9,50

Heraclio, Bodega Sierra Norte, Utiel Requena, Spanje 2019
Biologisch en veganistisch. Heraclio is de naam van wijlen de vader van Lorenzo, een van de huidige eigenaren van bodega Sierra Norte. De mus op het etiket is een van de vogels die Heraclio steeds minder zag, wat hem 17 jaar geleden al deed besluiten om over te stappen naar biologische wijnbouw.
Bobal, cabernet sauvignon, biologisch; redelijk veel kleur, beetje stallig, gerijpt, toegankelijk smaakpalet, kruidige ondertoon (13,5%)
€ 9,95

Sulayr 2019
Campechano Airen
Heraclio Tinto
Rafael Bermejo Blanco, Santa Catalina

Rafael Bermejo Blanco, wijnmaker Santa Catalina

Nacho Suarez, Fuente Victoria

Nacho Suarez, eigenaar Fuente Victoria

Clos Val Bruyère, Château Barbanau
Clos Val Bruyère, Château Barbanau

Wijnhandel Koninginneweg / Bâtard

Uitstekende wijnen met een wat hoger prijsniveau, levendig en schoon, serieuze zomerwijnen.

Defrance Saint Bris
Barbanau Instant Blanc
Tiberio Cerasuolo
Wijngaarden Tiberio, Abruzzo

Wijngaarden Tiberio, Abruzzo

Philippe Defrance, Saint-Bris, Frankrijk 2017
Sinds de 19e eeuw gevestigd in Auxerrois, niet ver van Chablis, bloeide de sauvignon blanc tijdelijk op na de phylloxera-crisis en overleefde uiteindelijk in Saint-Bris-le-Vineux, evenals in vier naburige gemeenten – naast de traditionele Bourgondische druivensoorten, pinot noir en chardonnay. De wijnbouwers plantten sauvignon aan op de heuvels in het noorden en het westen, de mergelgronden en de kalkstenen plateaus, om wijnen te krijgen die opvallen door hun frisheid.
Sauvignon blanc; geur met finesse, mooi ontwikkeld, redelijke rijpe aroma’s, delicaat, voornaam en harmonieus, zeer verrassende sauvignon blanc met lengte (12,3%)
€ 14,50

L’Instant, Château Barbanau, Côtes de Provence, Frankrijk 2019
Een blend van 80% rolle (= vermentimo) en 20% clairette van wijngaarden niet ver van het prachtige plaatsje Cassis aan de Côtes d’Azur. De rolle krijgt een korte maceratie op de schil. Heerlijk met mediterrane gerechten als bijv. gegrilde sardientjes, brandade.
80% rolle, 20% clairette, biologisch; schoon, evenwichtig, sappig, fruitig, plezierig, vullend en lengte (13%)
€ 13,50

Tiberio, Cerasuolo d’Abruzzo, Italië 2019
De druiven voor deze cerasuolo d’abruzzo zijn afkomstig van een koeler perceel dan voor Tiberio’s ‘gewone’ Montepulciano d’Abruzzo en groeien op een kalkstenen bodem. Ze worden wat vroeger met de hand geplukt voor behoud frisheid en zuren. Vervolgens ontsteling waarna de druiven in tank verblijven met een (koude) maceratie van slechts 20 minuten!
Montepulciano, biologisch; lichte kleur, levendig, plezierig, goede balans, transparant, mooie rondeur, correcte spanning, licht verteerbare zomerwijn (14%)
€ 14,75