Clos Mireille

Clos Mireille, een van de drie topdomeinen van Domaines Ott

Met de cuvée Etoile heeft Domaines Ott een prestigieuze nieuwe rosé op de markt gezet. De officiële presentatie in Nederland vond eind juni plaats bij restaurant Ciel Bleu, in aanwezigheid van Brand Ambassador Christophe Renard.
proefnotities Jan van Lissum
Domaines Ott bestaat volgend jaar 125 jaar. In 1896 verhuisde Marcel Ott vanuit de Elzas naar de Provence om er wijngaarden aan te kopen en wijn te produceren. De phylloxeraplaag was net uitgewoed en wijnbouwgrond was nu relatief voordelig. In de loop der jaren kocht de familie Ott drie domeinen die momenteel samen Domaines Ott vormen: Château de Selle, Clos Mireille, Château Romassan.

Anno 2020

Sinds 2004 is Domaines Ott eigendom van Champagne Louis Roederer. De dagelijkse leiding is momenteel in handen van de neven Jean-François en Christian Ott, de vierde generatie binnen de familie. Als het om rosés gaat staat Domaines Ott wereldwijd op eenzame hoogte, ze worden wel beschouwd als de ultieme Provence-rosés. En dat is vooral te danken aan de constante hoge kwaliteit en het duidelijke eigen karakter van de wijnen.

Christian en Jean-François Ott

Christian en Jean-François Ott

Proefnotities

8

By.Ott, Domaines Ott, Côtes de Provence, Frankrijk 2019
60% grenache, 25% cinsault, 10% syrah, 5% mourvèdre, voor een groot deel afkomstig van Château Moutète, dat in 2014 werd gekocht; echte Provencekleur, licht zalmroze, fruitige geur en smaak met licht kruidige ondertoon, o.a. rozemarijn, milde rodebessenassociatie in de smaak, bosvruchten, mooie structuur, evenwichtig en heel gelijkmatig, prima lengte, uitnodigende rosé € 17,95

Met: amuses
Bitterbal pastinaak, cecina & tandoori
Kreeft, kumquat, venkel & Malabarpeper

Château de Selle

140 hectare groot domein in Taradeau, dicht bij Draguignan, gekocht door Marcell Ott in 1912. Ca. 65 hectare aan terraswijngaarden op hoge kalksteenhellingen met gips, rode klei, zandsteen en grind. Milde winters, droge, warme zomers en veel zonuren. Gemiddeld 19 jaar oude stokken cabernet sauvignon, grenache, cinsault en syrah. De vondst van een oude Griekse amfoor op het landgoed inspireerde René Ott, Marcells zoon, tot het ontwerp van de inmiddels wereldberoemde Domaines Ott-fles.

Proefnotities

9

Château de Selle Coeur de Grain, Domaines Ott, Côtes de Provence, Frankrijk 2019
56% grenache, 25% cinsault, 11% syrah, 8% mourvèdre, kalksteenhelling met 40-50% stenen en wat klei, lage opbrengst, fermentatie op rvs, 6-9 maanden houtrijping; licht zalmkleurig, hechte geurwaaier met mooie droge Provencekruiden, beschaafde aroma’s, associaties met rode bes en lichte toets van citroen, elegante, zijdeachtige structuur, rijk aan finesse, evenwichtig, zeer veel lengte, breed inzetbare toprosé € 34,95

Gerecht: Kreeft
Rabarber, komkommer & tandoori
Prima gerecht, alles mooi gedoseerd.
De delicate wijn is een vangnet voor het gerecht.

Chateau de Selle

Chateau de Selle

Clos Mireille

170 ha groot domein bij La Londe-les-Maures, met zo’n 50 hectare aan wijngaarden gelegen op heuvels die uitlopen tot aan het Middellandse Zee-strand. Aangekocht in 1936. Bodem van schiste en klei, en zonder kalksteen. Warm microklimaat met veel zon en verkoelende wind en beneveling uit zee. De wijnstokken zijn gemiddeld 16 jaar oud.

Proefnotities

9

Clos Mireille Blanc, Domaines Ott, Côtes de Provence, Frankrijk 2018
90% sémillon, 10% rolle, wijngaard dicht aan zee, schiste/klei bodem, minimaal 8 maanden houtrijping; aanvankelijk wat toegeplooid, komt langzaam op gang, zeer aparte, rijke en delicate geur met prachtige aroma’s, wordt nog mooier na decanteren, blijft ingetogen, maar groots en complex, geur- en smaakaroma’s liggen op één lijn, fraaie inbreng van fruit, subliem bittertje, veel finesse en zeer veel lengte, stijlvolle wijn € 33,95

Gerecht: Hollandse garnaal
Baeri-kaviaar, snijboon & geroosterde komijn
Wellicht iets te bourgondisch gerecht. Zou beter in balans zijn bij wat meer bescheiden dosering van de kaviaar.

Garnalen kaviaar

Een van de gerechten die tijdens de presentatie bij Ciel Bleu geserveerd werden: Hollandse garnaal, Baeri-kaviaar, snijboon & geroosterde komijn

Château Romassan

Oud domein in Le Castellet in het westen van het departement Var, met wijngaarden die gerekend worden tot de appellatie Bandol. Aangekocht in 1956 en sindsdien grondig gerenoveerd. 74 hectare aan terraswijngaarden met gemiddeld 25 jaar oude stokken. Bodem van kalk, zandsteen, mergel en kiezel. Warm, zonnig en droog microklimaat.

Proefnotities

8,5

Château Romassan, Domaines Ott, Bandol, Frankrijk 2014
80% mourvèdre, 10% grenache, 10% syrah, 55 jaar oude stokken, kalksteen/zandsteen/mergel; iets te koel geschonken waardoor de wijn strak en rechtlijnig overkomt, na een minuut of vijf komen de aroma’s beter tot hun recht en is de wijn meer een eenheid, warm smaakpalet, mooi gerijpt fruit, licht strenge ondertoon, mooie bite in de finale, elegant ontwikkeling € 39,95

Met: Friese nagelkaas
Gekonfijt fruit

Chateau Romassan

Château Romassan

Aan de basis van de kwaliteit van de wijnen liggen de bijzondere locatie en eigenschappen van de drie domaines, de uiterst zorgvuldige, biologische teeltmethodes die gehanteerd worden en specifieke details van de vinificatie die de rosés hun eigen karakter geven. Zo is de bleekroze kleur te danken aan de directe persing met zeer kort schilcontact en zorgt de snelle alcoholische fermentatie bij vrij hoge temperatuur voor en strak en droog profiel, terwijl veel andere Provencerosés juist gekenmerkt worden door meer ronding en iets zoetige impressies.

De Etoile

Met de Etoile brengt Domaines Ott voor het eerst een cuvée op de markt die het allerbeste van de drie domeinen in zich verenigd. De beste druiven van Château de Selle, Clos Mireille en Château Romassan. En de essentie van de drie terroirs: het ziltige van de schistes van Clos Mireille, de verfijning van de kalksteenbodem van Château de Selle, de kracht en structuur van de zanderige mergel en kalkzandsteen van Château Romassan.

Fourcroy Nederland, Bussum, 035-6941333

Etoile
Proefnotities

9,5

Etoile, Domaines Ott, Vin de France, Frankrijk 2019
80% grenache, 20% mourvèdre, de beste druiven van de drie domaines: Clos Mireille (schiste) geeft een ziltige toets, Château de Selle (kalksteen) geeft finesse, Château Romassan (kalkrijke zandsteen, zanderige mergel) geeft structuur en kracht, 15% van de wijn rijpte in bolvormige vaten van keramiek; fraaie kleur, zeer veel finesse in geur en smaak, rijk smaakpalet, complexe ervaring, mals, aromatisch, zijdeachtig mondcontact, zalvend, grootse rosé € 114,95

Zeetong
Scheermes, Japanse perzik & gefermenteerde groene peper
De wijn doet het prachtig bij de vis op zich. Maar de saus zou iets lager gedoseerd mogen worden. Nu hebben vooral de zuren een te grote impact op de combinatie, waardoor de subtiele rosé iets van zijn complexiteit inlevert.