Logo GR
Tijdens Gastvrij Rotterdam (22-24 september, Rotterdam Ahoy) presenteert The Wine & Food Association in het Proefschrift Theater weer diverse wijn-gerelateerde activiteiten. Hoogtepunten zijn de huldiging van de winnaars van het 37e Proefschrift Wijnconcours, inclusief lopende proeverij met finalewijnen, en de verkiezing van de Proefschrift Fromager van het Jaar.
Hieronder een voorlopig en beknopt overzicht van het programma. Meer details volgen later.
VN proeverij

Maandag 22 september

11.00 – 12.30

Proeverij met nieuwe vondsten van wijnexposanten van Gastvrij Rotterdam.

13.00 – 18.00 uur

Presentatie finalewijnen van het 37e Proefschrift Wijnconcours.
Op de eerste beursdag presenteren de importeurs zelf hun finalewijnen. Daarnaast staan ook de Rosés van het Jaar en de Aquavinum Oester- en Kreeftwijnen 2025 op de proeftafels. Bij elkaar zo’n 100 wijnen die dit najaar toonaangevend zijn en die u zelf kunt proeven!

Themaproeverijen 37e Proefschrift Wijnconcours
Tegelijk met de lopende proeverij met finalewijnen presenteert The Wine & Food Association drie educatieve proeverijen (13.00 – 14.00 – 15.00) met concourswijnen
Elke proefsessie biedt plaats aan een beperkt aantal deelnemers en draait om een thema, bijvoorbeeld: een druivenras of een wijnstreek.

16.00 uur

Bekendmaking Wijnen van het Jaar en huldiging winnende importeurs
In iedere prijscategorie wordt de winnende wijn bekendgemaakt. De winnende importeurs ontvangen de felbegeerde Proefschrift Wijnconcours-oorkondes.

17.00 uur

Proefsessie winnende wijnen 37e Proefschrift Wijnconcours
Zittende proeverij waarbij de winnende wijnen nader worden toegelicht.

goud

Dinsdag 23 september

11.00 – 14.00 uur

Finale verkiezing Proefschrift Fromager van het Jaar 2026
Het combineren van kaas en wijn is een bijzonder specialisme in de restaurantpraktijk dat meer aandacht verdient. Daarom looft Proefschrift jaarlijks een oorkonde uit voor de beste, origineelste en meest creatieve fromager. De finale bestaat uit twee onderdelen:

- Presentatie kaastafel met maximaal tien kazen naar eigen keuze (inclusief snijtechniek en toelichting kaasselectie)
– Presentatie drie wijn-kaascombinaties naar eigen keuze. De jury let niet alleen op hoe goed een kaas met een wijn matcht, maar laat zich ook graag verrassen door originele, spannende combinaties.
Daarnaast tellen ook de toelichtingen mee.

12.00 – 18.00 uur

Themaproeverijen wijnselectie Gastvrij Rotterdam
Drie à vier thematische proeverijen met boeiende, spannende en verrassende kwaliteitswijnen van wijnexposanten op de beursvloer. Geselecteerd en toegelicht door de importeurs zelf. Soms in combinatie met charcuterie of tonijn.
Daarnaast een proeverij gewijd aan extra vergine olijfolie.

15.00 uur

Huldiging Proefschrift Fromager van het Jaar 2026

kaasplateau 1
Proeverij GR

Woensdag 24 september

12.00 – 18.00 uur

Themaproeverijen wijnselectie Gastvrij Rotterdam
Verschillende thematische proeverijen met boeiende, spannende en verrassende kwaliteitswijnen van wijnexposanten op de beursvloer. Geselecteerd en toegelicht door de importeurs zelf. Soms in combinatie met kaas, kaviaar, oester of tonijn.
– Een van de thema’s die aan bod komen: vin nature.

Deelnemen aan Gastvrij Rotterdam

Het is nog mogelijk om deel te nemen aan Gastvrij Rotterdam 2024. Wil je ook aanwezig zijn op het Wine & Fine Food gedeelte van Gastvrij Rotterdam? Kijk dan voor de diverse deelnamemogelijkheden op deze link.
Meld je nu nog aan via m.grijns@ahoy.nl of bel met Marlies Grijns van team Gastvrij Rotterdam op telefoonnummer 06-26520301.

Proefschrift Wijnconcours & Fromager van het Jaar

Mail voor meer informatie over deelname aan het Proefschrift Wijnconcours of de verkiezing Proefschrift Fromager van het Jaar naar k.vanlissum@thewinesite.nl (Kyra van Lissum).