Horecaleverancier Ovino, dat de wijnen van Bodegas Ollauri importeert, organiseerde een lunchproeverij bij restaurant ’t Nonnetje in Harderwijk. De presentatie was in handen van Daniel Ramirez, Export Manager van eigenaar Muriel Wines. Interessant was dat naast de nieuwe wijnen geproduceerd door Muriel Wines ook een aantal oudere jaargangen uit de monumentale wijnkelders van de bodega op tafel kwamen. Het team van ’t Nonnetje serveerde ter afsluiting een heerlijke lunch.
proefnotities Jan van Lissum
De bodem is arm en bestaat veelal uit zand, klei en kalkrijke zandsteen. De wijnstokken profiteren van een warm mediterraan klimaat met verkoelende invloed van de Atlantische Oceaan. Het Toloño-gebergte biedt beschutting tegen de noordenwind.
Geproefd
Naast recente jaargangen kwamen er ook archiefwijnen uit de rijke Collección Historica in de kelders van Bodegas Ollauri in het glas. De geproefde wijnen zijn uitsluitend beschikbaar voor de horeca. Prijzen zijn op te vragen bij de importeur.
Wit
***(*)
Conde de los Andes, Rioja, Spanje 2021
100% viura, gemiddeld 50 jaar oude stokken, kleine terraspercelen tussen Briñas (Rioja Alta) en Labastida (Rioja Alavesa), op 440-550 meter hoogte, kalksteen met klei en zand, 10 maanden rijping in nieuwe Franse barriques (225 L), bocoyes (500 L), granieten en betonnen ei, 12 maanden flesrijping; herkenbaar aroma van de druif, sappig, frisse zuren, rijk aan fruit, hint van limoen, licht kruidig, veel smaak en lengte, verfrissend, evenwichtig en aangenaam, verrassende wijn (13,5%)
****
Collección Historica, Conde de los Andes, Rioja, Spanje 1983
90% viura, 10% malvasia, 50-70 jaar oude stokken, 24 maanden rijping in gebruikte Amerikaanse (80%) en Franse (20%) barriques; veel kleur, ingetogen geur, rustig en vullend in geur en smaak, rond, bijzonder mooi ontwikkeld, mooi fruit, frisse tonen, aangename bitters, goede balans, veel lengte, verrassend levendig, gastronomische wijn (12%)
****
Capítulo I Malvasía, Conde de los Andes, Rioja, Spanje 2018
100% malvasia, kleine wijngaard in Riarán, ten noorden van Haro, kalksteen-kleibodem, 43 jaar oude stokken, 6 maanden nieuwe Franse barriques, 12 maanden flesrijping; medium kleur, ingetogen geur, prachtige aroma’s, goede zuren, mooie inbreng mineralen, veel smaak en lengte, rijp, geschakeerd, lichte associatie met fino, spannende en vitale malvasia, eigen stijl, goede prijs-kwaliteitverhouding (14,5%)
****
Capítulo III Viura, Conde de los Andes, Rioja, Spanje 2020
100% viura, aanplant uit 1940, 1960 en 1973, kleine terraspercelen tussen Briñas (Rioja Alta) en Labastida (Rioja Alavesa), op 440-550 meter hoogte, kalksteen met klei en zand, deze wijn heeft ook malolactische fermentatie ondergaan, 9 maanden rijping in nieuwe Franse barriques (225 L), bocoyes (500 L), granieten en betonnen ei, 24 maanden flesrijping; nog gesloten, rijk aan aroma’s, vullend, rijp fruit naast frisse tonen, mooie balans en lengte, zeer aangename maaltijdwijn (14%)
Rood
****
Capítulo II Garnacha, Conde de los Andes, Rioja, Spanje 2018
100% garnacha, 108 en 78 jaar oude stokken, kleine percelen bij Briñas, kalksteen-kleibodem, fermentatie, malolactische fermentatie, en 16 maanden rijping in Franse barriques, 12 maanden flesrijping; fraaie kleur, rustige geur, schoon en evenwichtig, rijp fruit, zuiver, levendig, speels, goede lengte, heerlijke wijn (14,5%)
****
Conde de los Andes, Rioja, Spanje 2018
100% tempranillo, gemiddeld 50 jaar oude stokken, kleine terraspercelen tussen Briñas (Rioja Alta) en Labastida (Rioja Alavesa), op 440-550 meter hoogte, kalksteen met klei en zand, 21 dagen fermentatie op rvs, 18 maanden rijping in Franse eiken vaten van 225 en 500 liter, deel in betonnen en granieten tanks; zeer veel kleur, vullende geur, sappig en levendig, goede bite, mooie concentratie, veel inhoud en lengte, zeer fraaie balans (14%)
**(*)
Collección Historica, Conde de los Andes, Rioja, Spanje 2003
100% tempranillo, 25-30 jaar oude stokken, percelen in Ollauri en Haro, klei-kalksteenbodem, 25 dagen fermentatie op rvs, 20-24 maanden rijping in Franse en Amerikaanse barriques, meer dan 10 jaar flesrijping; duidelijk ontwikkelde kleur, geur en smaak, vrij mals, mist zuren, frisheid en finesse, maaltijdwijn, nu drinken (13%)
De lunchcombinaties
(niet voorgeproefd)
Het constant hoge kwaliteitsniveau van ’t Nonnetje is met name te danken aan het feit dat het restaurant al lange tijd onder leiding van hetzelfde team staat: patron Robert-Jan Nijland, sommelier Edger Groeneveld en Michel van der Kroft.
Van der Kroft, die bijna 20 jaar bij ’t Nonnetje in de keuken staat, combineert op geheel eigen wijze passie, vakmanschap, creativiteit en intelligentie. In ieder gerecht proef je liefde voor de met zorg gekozen ingrediënten, en tegelijk de doordachte manier waarop het is samengesteld. Hij heeft zijn hart verpand aan Portugal en de culinaire invloeden van dat land komen uitstekend tot hun recht in Michels creaties. Elk gerecht is als het ware een deel van zijn identiteit, en hij doet niets liever dan zijn culinaire passie met anderen te delen.
**** Geroosterde sardine met venkel, rode ui en Oost-Indische kersblaadjes
Mooie presentatie. Vullend en smaakvol gerecht, zacht, smeuïg. Evenwichtig van samenstelling, de geroosterde toets van de sardine is gedoseerd ingebracht.
***(*)
Conde de los Andes, Rioja, Spanje 2021
100% viura; herkenbaar aroma van de druif, sappig, frisse zuren, rijk aan fruit, hint van limoen, licht kruidig, veel smaak en lengte, verfrissend, evenwichtig en aangenaam, verrassende wijn (13,5%)
***(*) Wijn & spijs
Goede balans, niets domineert. Aangename combinatie voor brede doelgroep.
***(*) Hollandse witte asperge met doperwt, kamille en jus met gedroogde morieljes
Smaakvol gerecht, aromatisch met smeuïge ondertoon. Rijk, vullend en harmonieus.
****
Duermevela, Conde de los Andes, Rioja, Spanje 2016
100% viura, oude stokken, percelen in Ollauri, Haro en Briñas, klei-kalkbodem, fermentatie en rijping in nieuwe Franse barriques en bocoyes, 4 jaar flesrijping; aromatisch, rijp en vullend, mooie balans, rijk, complex en aangenaam, veel lengte, gastronomische wijn (13,5%)
**** Hollands lam
Kotelet, nek en tong met anchoïade, artisjok, tuinboon en lamsjus met fenegriek
Fijn en smakelijk lamsgerecht met mooi ziltig accent van de ansjovissaus. Zacht, smeuïg en evenwichtig, met goed gekozen ingrediënten die fraai combineren met het lamsvlees.
****
Conde de los Andes, Rioja, Spanje 2018
100% tempranillo; zeer veel kleur, vullende geur, sappig en levendig, goede bite, mooie concentratie, veel inhoud en lengte, zeer fraaie balans (14%)
**** Wijn & spijs
Mooie balans, aangenaam versmolten combinatie. Zacht, rijk, aromatisch, smaakvol. Het fruit en de zuren van de wijn zorgen voor levendigheid. Harmonieus geheel.
****
Collección Historica, Conde de los Andes, Rioja, Spanje 2005
100% tempranillo, 35-40 jaar oude stokken, percelen in o.a. Ollauri en Haro, klei-kalksteenbodem, 25 dagen fermentatie op rvs, 24 maanden rijping in Franse en Amerikaanse barriques, meer dan 10 jaar flesrijping; licht ontwikkeld, fijne aroma’s, mooi versmolten, rijp, vullend en smaakvol (14%)
***(*) Wijn & spijs
Mooi versmolten geheel, wat klassieker van toon.
**** Dessert Exotique met tropisch fruit, bloemen, koriander, ijs van Thaise curry en coulis van passiefruit
Fraaie compositie, goed geschakeerde smaakcomponenten, heerlijk dessert.
***(*)
Semidulce, Conde de los Andes, Rioja, Spanje 1994
90% viura, 10% malvasia, 12 maanden barrique, ruim 25 jaar flesrijping; vrij strak voor halfzoete wijn, aangename bitters, vullende aroma’s, zeer goede dessertwijn
**** Wijn & spijs
Mooie combinatie, de wijn kan het fruit en de zuren in het gerecht goed aan.
Ovino, Ermelo, 06 – 5587 4574
’t Nonnetje, Harderwijk, 0341 – 41 58 48