Op uitnodiging van het Deutsches Weininstitut bezochten we samen met Alain Jacobs (Informatiebureau voor Duitse Wijn) een aantal producenten in de Ahr en de Mittelrhein. In deel 2 onder meer aandacht voor Weingut Meyer-Näkel, Weingut Deutzerhof, Weingut Julia Bertram en Weingut Burggarten in de Ahr.
proefnotities Jan van Lissum

Ahr wijngaarden

Wijngaarden in de Ahr (foto: Deutsches Weininstitut)

Dertien Ahr-producenten op Wine Professional 2020

De Ahr is een mini-paradijs voor wijnliefhebbers, zo bleek tijdens onze reis. Dertien producenten (waarvan drie hieronder uitgelicht) komen dat persoonlijk bewijzen tijdens Wine Professional 2020, 13-15 januari in de RAI Amsterdam: Ahrweiler Winzer-Verein e.G. / Dagernova Weinmanufaktur / Weingut Burggarten (VDP) / Weingut Deutzerhof / Weingut Erwin Riske/ Weingut H. J. Kreuzberg (VDP)/ Weingut J. J. Adeneuer (VDP)/ Weingut Julia Bertram / Weingut Nelles (VDP)/ Weingut Paul Schumacher/ Weingut Peter Kriechel/ Weingut Sermann/ Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr. Daarnaast publiceren we binnenkort op deze site een artikel over de Ahr van de hand van Hans van de Meeberg.

kaart Mittelrhein / Ahr

Weingut Meyer-Näkel

Het wijngoed Meyer-Näkel ontstond in 1950 door het huwelijk van Paula Meyer en Willibald Näkel. Laatsgenoemde bezat destijds slechts 1,5 hectare aan wijngaarden maar stond in de Ahr bekend als pionier vanwege de droge rode wijnen die hij maakte – iets wat toen alles behalve gebruikelijk was. Zijn zoon Werner Näkel was minstens even eigenzinnig als zijn vader, in die zin dat hij als wiskundeleraar niets met wijnbouw van doen had gehad voordat hij in 1982 samen met zijn vrouw Claudia het familiedomein overnam. Binnen tien jaar groeide hij uit tot een invloedrijk wijnmaker in de Ahr met fraaie rode wijnen die dikwijls in de prijzen vielen. Werner liet zich graag inspireren door de Bourgognestreek en streefde naar de productie van expressieve terroirwijnen. Momenteel staat het wijngoed onder leiding van zijn dochters Meike en Dörte, die sinds 2005 werkzaam zijn binnen het bedrijf. Werner focust zich de laatste jaren vooral op nevenprojecten in Portugal en Zuid-Afrika. Weingut Meyer-Näkel omvat inmiddels 18 hectare aan wijngaarden, waarvan 75% – de allerbeste percelen, waaronder drie Grosses Gewächs-wijngaarden – beplant met spätburgunder en 12% met frühburgunder.

Importeurs:
Werkhoven Wijnen, Nieuwegein – De Wijnwinkel, Amsterdam – Wijn op Dronk, Den Haag

Dörte en Werner Näkel

Dörte en Werner Näkel

Proefnotities

8-

Rosé Sekt Brut, Weingut Meyer-Näkel, Ahr, Duitsland 2017
Spätburgunder; lekkere fruitinbreng, goede balans, toegankelijk, sympathieke sekt met duidelijk rosékarakter

7+

Rosé Spätburgunder, Weingut Meyer-Näkel, Ahr, Duitsland 2017
Spätburgunder; dichte geur, dof, impressie van karton, lekker van smaak, spritzig, levendig, minder goed dan de sparkling, klein zoetje

7,5

Illusion Spätburgunder Blanc de Noir, Weingut Meyer-Näkel, Ahr, Duitsland 2017
Spätburgunder; aparte geur, weinig aroma’s, evenwichtig, verrassende aanzet, crispy zuren en bitters, mineralen, goede vulling, verrassend (12,5%)

7+

Spätburgunder, Weingut Meyer-Näkel, Ahr, Duitsland 2017
Spätburgunder; elegante kleur, herkenbare geur en smaak, goede balans, beetje vegetaal en harder, rechttoe rechtaan, redelijk strak, minder gelaagd € 22,50 (13,5%)

8-

Frühburgunder, Weingut Meyer-Näkel, Ahr, Duitsland 2016
Frühburgunder; elegante kleur, vriendelijke geur, fruitig, licht aards, aalbessen, sappige aroma’s, mooie tannine, evenwichtig, mals en zacht, gerijpt fruit (13,5%)

8,5

Grauwacke Spätburgunder, Weingut Meyer-Näkel, Ahr, Duitsland 2017
Spätburgunder; elegante kleur, meer schakering, evenwichtig, fijne, geïntegreerde smaakaroma’s, mooi fruit, goede zuren, goed gedoseerd, rond, mooie spanning en lengte (13,5%)

9

Blauschiefer Spätburgunder, Weingut Meyer-Näkel, Ahr, Duitsland 2017
Spätburgunder, zeer steile wijngaard; fraaie kleurspiegel, rijke geurwaaier, meer gesloten, ook wat stallig, veel meer spanning, zeer fijn, aromatisch, mineralig € 34,00 (13,5%)

8+

Sonnenberg Spätburgunder GG, Weingut Meyer-Näkel, Ahr, Duitsland 2012
Spätburgunder, vrij warm jaar; licht ontwikkeld in kleur en geur, sappige aanzet, elegant met volume, meer rijpe tonen, goede balans; 2e fles: meer spanning, fruitig en floraal, veel concentratie, maaltijdwijn (13,5%)

8,5

Pfarrwingert Spätburgunder GG, Weingut Meyer-Näkel, Ahr, Duitsland 2012
Spätburgunder; veel kleur, vettig en rijp, meer vacht, rustige aroma’s, breed en aromatisch, ontwikkeling, maaltijdwijn (13,5%)

Weingut Deutzerhof

De geschiedenis van Weingut Deutzerhof gaat terug tot 1574, toen Caspar Cossmann en zijn vrouw Catharina begonnen met het verbouwen van wijndruiven. Alfred Cossman was in 1952 de eerste binnen de familie die zelf wijnen ging produceren. Hij werd opgevolgd door zijn schoonzoon, Wolfgang Hehle, een enthousiast autodidact die in de Bourgogne ontdekte dat je veel betere resultaten kon boeken met pinot noir, dan hij tot dusver in de Ahr gewend was. Via biologische teelt, beperking van de rendementen, handmatige selectie van de druiven en barriquerijping wist hij het kwaliteitsniveau flink op te schroeven. Het bedrijf groeide en in 1980 werd een nieuwe winery gebouwd op een voormalig stuk grond van het klooster van Deutz aan de voet van de Mayschosser Mönchberg. Zo ontstond de naam Deutzerhof. Het echte succes van de nieuwe, droge wijnstijl van het wijngoed begon met de cuvée Caspar C die in 1992 door Vinum werd uitgeroepen tot Duitse rode wijn van het jaar. Twee jaar later werd Deutzerhof opgenomen door de VDP. Na het noodlottig overlijden van Wolfgangs enige zoon en beoogd opvolger Johann in 2010 en het overlijden van Wolfgang zelf in 2013 heeft Wolfgangs vrouw Hella het bedrijf voortgezet. De dagelijkse leiding is tegenwoordig in handen van Hans-Jörg Lüchau, voorheen Kellermeister. Naast karaktervolle Ahr-spätburgunders maakt Deutzerhof ook uitstekende sekt van rieslingdruiven.

Importeurs
Heisterkamp Wijnkopers, Ootmarsum – Tire Bouchon, Gouda – Wine Companions, Venlo – Wijnhuis Anneville, Ulvenhout

Weingut Deutzerhof

Weingut Deutzerhof

Proefnotities

9

Caspar C Spätburgunder trocken, Weingut Deutzerhof, Ahr, Duitsland 2017
Spätburgunder; elegante kleur, geur, beschaafde tonen, rustige aroma’s, vooral frisse zuren, mooi verteerbaar rood fruit, hoge zuren, fijne kruidigheid, zeer veel lengte

9,5

Mönchberg GG Spätburgunder VDP.Grosse Lage, Weingut Deutzerhof, Ahr, Duitsland 2017
Spätburgunder; fraaie kleur, geur nog wat gesloten, schoon, stijlvol, rijp fruit, delicaat, veel potentieel

Weingut Julia Bertram

Julia Bertram, Duitse Wijnkoningin van 2012/13, maakte een razendsnelle start. Net haar Bachelor of Science in de wijnbouw en oenologie behaald in Geisenheim wijdde ze zich in 2012 geheel aan de wijnpercelen die ze kon overnemen van haar ouders. Het gaat in totaal om 2,5 hectare een toplocaties, verspreid over het gehele gebied. Alles beplant met spätburgunder en voor aan aanzienlijk deel oude stokken. Een eigen wijnkelder bezit Julia nog niet en daarom vinifieert ze oogst bij haar vriend Benedikt Baltes, die in Franken geldt als een spätburgunderspecialist. Met veel precisiewerk in de wijngaarden en een zo natuurlijk mogelijk vinificatieproces slaagt ze er sinds 2013 in prachtige, pure wijnen te maken met veel finesse en een uitstekende balans. Het leverde haar in 2017 de Gault&Millau-titel Ontdekking van het Jaar op, en dat is nog maar het begin…

Importeur: Résidence Wijnen, Roelofarentsveen

Dernau, Ahr

Dernau, Ahr (foto: Deutsches Weininstitut)

Proefnotities

9

Dernauer Spätburgunder, Weingut Julia Bertram, Ahr, Duitsland 2017
Spätburgunder, 25 jaar oude stokken; zeer elegante kleur, atypische geurwaaier, zwart exotisch fruit, cassis, floraal, heel anders, fris, geur en smaakaroma’s volgen elkaar op, pepertje, elegant, jong, intens, verrassend

9

Marienthaler Troztenberg Spätburgunder, Weingut Julia Bertram, Ahr, Duitsland 2018
Spätburgunder, 50 jaar oude stokken; fraaie kleur,geur ruikt beetje bedompt, mooi hout is goed opgenomen, ook wel verschoven floraal, mineralig, slank, stalig, balans, doordrinkbaar, lengte

Weingut Burggarten

Vier generaties oud familiewijngoed aangesloten bij de VDP. Onder de 15 hectare aan wijngaarden bevinden zich toppercelen in de Ahrweiler Ursulinengarten, de Neuenahrer Sonnenberg en de Heimersheimer Burggarten die pal voor het wijngoed ligt. De jaarlijkse productie bedraagt 120.000 flessen waaronder behalve droge rode wijnen van diverse kwaliteitsniveaus ook sekt en distillaten. 80% wordt vanaf het wijngoed verkocht.

Importeur: Glandorf & Thijs, Amsterdam

Deel 1 van het reisverslag vindt u hier.

Rotswand Ahr

Rotswand, Ahr (foto: Deutsches Weininstitut)

Proefnotities

8-

Kräuterberg Spätburgunder trocken, Weingut Burggarten, Ahr, Duitsland 2017
Spätburgunder, ongefilterd; aangenaam geurpalet, sappige aanzet, elegant, veel inhoud, goed middenrif, vrij stevig (13,5%)

7,5

Schieferlay Spätburgunder trocken, Weingut Burggarten, Ahr, Duitsland 2017
Spätburgunder; elegante fijne geur en smaak, evenwichtig, mooie zuren, prettige doordrinkbare wijn (13,5%)

Proefnotities overige producenten

Ahrweiler Winzer-Verein

8-

Weisser Turm Spätburgunder Blanc de Noir trocken, Ahrweiler Winzer-Verein, Ahr, Duitsland 2018
Spätburgunder; fruitig, o.a. citrus, veel sap, aromatisch, licht spritzig, vitaal en fris, klein wit pepertje, goede balans (13,5%)

8-

Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder trocken, Ahrweiler Winzer-Verein, Ahr, Duitsland 2016
Spätburgunder; redelijk elegante geur en smaakaroma’s, evenwichtig, mooie inhoud, goede kruidigheid, mooi ontwikkeld, veel lengte(13,5%)

Dagernova Weinmanufaktur

Importeur: Dokter Maler, Lichtenvoorde

7+

Handschrift Spätburgunder J trocken, Dagernova Weinmanufaktur, Ahr, Duitsland 2017
Spätburgunder; aardige geur, fruitig, sappig, goede balans

7

Dernauer Schieferlay Einzellagen Selection Spätburgunder, Dagernova Weinmanufaktur, Ahr, Duitsland 2015
Spätburgunder; atypische wijn in geur en smaak, vanilletoets, rijp, body, correcte balans, maaltijdwijn

Weingut Erwin Riske

7

Dernauer Hardtberg Frühburgunder trocken, Weingut Erwin Riske, Ahr, Duitsland 2018
Frühburgunder; elegante kleur, sappig, smaak is beter dan geur doet vermoeden, fruitig, floraal, tamelijk kort

7,5

Dernauer Hardtberg Spätburgunder trocken,Weingut Erwin Riske, Ahr, Duitsland 2016
Spätburgunder; tamelijk dicht, sappig, goed smaakpalet, fruitig, goede zuren, redelijk levendig, redelijk zwart fruit

Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr

8-

Edition Ponsart Nr 28 Spätburgunder trocken, Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr, Ahr, Duitsland 2017
Spätburgunder; rustige geur- en smaakaroma’s, fruitig, floraal, zacht op de tong, evenwichtig, elegant

8-

Pinot Noir ‘R’, Winzergenossenschaft Mayschoss-Altenahr, Ahr, Duitsland 2014
Spätburgunder; elegante kleur, geur en smaak, redelijk goede balans, rond, intens, goede diepgang, veel lengte

Weingut Paul Schumacher

Importeur: Wijnhandel Marcel Arentz, Nijmegen

7,5

Ahrweiler Rosenthal Spätburgunder trocken, Weingut Paul Schumacher, Ahr, Duitsland 2017
Spätburgunder; zeer licht van kleur, typisch nootachtig, medicinaal, heel licht reductief, fruitig, marsepein € 34,50

8-

Walporzheimer Kräuterberg Spätburgunder trocken, Weingut Paul Schumacher, Ahr, Duitsland 2016
Spätburgunder; floraal, reductief, medicinaal, sappig, elegant, mooie inhoud, veel finesse € 55,00

Weingut Peter Kriechel

Importeur: Wijnhuis Anneville, Ulvenhout

7,5

Walporzheimer Kräuterberg Spätburgunder trocken, Weingut Peter Kriechel, Ahr, Duitsland 2016
Spätburgunder; exotisch fruit, beetje gesloten, opeengepakt in geur en smaak

8-

Marienthaler Rosenberg Frühburgunder trocken, Weingut Peter Kriechel, Ahr, Duitsland 2016
Frühburgunder; fraaie kleur, floraal, fruitig, goede balans, lekker sappig