PSR21 awards alg
Zoals ieder jaar kent Proefschrift een aantal Restaurant Awards toe. Vanwege de uitzonderlijke omstandigheden zijn dat er minder dan in een normaal jaar.
Het aantal Restaurant Awards is kleiner dan bij voorgaande edities. Onder invloed van de pandemiemaatregelen konden de meeste restaurants niet dezelfde gastronomische ervaring bieden als in een gewoon jaar. Bovendien waren ze niet het hele jaar geopend. Daarnaast maakten de veiligheidsprotocollen (1,5 meter, mondkapjes, etc.) het voor Proefschrift bijzonder moeilijk om de traditionele showcases voor jonge restauranttalenten te organiseren.
PSR logo

Toch hebben al die restaurants alles op alles gezet om er het beste van te maken en vaak om überhaupt te overleven in deze crisis. Om al die gemotiveerde en gepassioneerde professionals een hart onder de riem te steken heeft Proefschrift toch besloten een aantal Awards uit te reiken. Net als bij Diamonds Ranking hebben we bij het toekennen onze ervaringen van de afgelopen drie jaar laten meetellen.

Wijnkaart van het Jaar
Fitzgerald, Rotterdam

Eigenaar Danny Gonzalez bouwt met sommelier-trésorier Laurent Pichet verder aan zijn enorme wijnkaart. Je mag hier kiezen uit meer dan 2500 items. Veel afwijkende wijnen, makers en regio’s. Bijna zonder uitzondering betreft het wijnen met persoonlijkheid of handschrift van de wijnboer. Eerlijke prijsstelling, hoge witte bourgognes soms onder de marktwaarde. Op het gebied van wijn en spijs zijn ze bij Fitzgerald ijzersterk. Zowel de selectie op de wijnkaart als de keuze bij de gerechten draagt een geheel eigen signatuur, met bekende en onbekende wijnen. Zeer gepassioneerd team.

Danny Gonzalez

Danny Gonzalez

Wijn|Spijs specialist
Niek Hartering, Gebr. Hartering, Amsterdam

Geen studeerkamertheorieën hier, maar gewoon dagelijks wisselende, praktische en uitgekiende wijsspijscombi’s. Biodynamische en natuurlijke wijnen spelen de hoofdrol in Nieks secure en oorspronkelijke wijnspijsmatches. Het startpunt is zijn grote smaak- en textuurkennis van de gerechten van broer Paul. Echte wijn bij echt eten, helemaal passend bij de huidige gast. ‘Doe maar iets verschrikkelijk lekkers!’ Niek maakt schijnbaar moeiteloos de juiste combinaties, en de wijnkeuze is doorgaans eigenzinnig en verrassend. Succes verzekerd!

Niek en Paul Hartering

Niek en Paul Hartering

Gastvrouw van het Jaar
Pauline Wiskerke, De Kromme Watergang, Hoofdplaat

We hadden Pauline al langer in ’t vizier, als (genomineerd Talentvol) gastvrouw van het Jaar 2019. Ze straalt vertrouwen en warmte uit, geeft iedereen aandacht en leest elke tafel voortreffelijk. Ze is onderhoudend en creëert gezelligheid. Pauline is een ervaren kracht, werkt zichtbaar enthousiast en is ambitieus. Zo’n gastvrouw gun je elk restaurant. De wijnadvisering kun je prima aan haar overlaten. Ook in wedstrijdverband werkt ze verder aan haar carrière.

Pauline Wiskerke

Pauline Wiskerke

Gastheer van het Jaar
Bjorn van Aalst, Vermeer, Amsterdam

Persoonlijk motto: ‘Gastvrijheid is niets meer dan zorgen dat de gast zich thuis voelt.’ We voegen er enkele van zijn kwaliteiten aan toe. Bjorn heeft flair, nauwkeurigheid, behendigheid, visie, aanwezigheid. Verder geeft hij uitstekend leiding aan zijn team. Ook zijn wijnkennis is groot. Bjorn geeft de voorkeur aan magnums (of een glas). Een no nonsense professional, meedenkend, probleemoplossend, ondernemend.
Sterk voorbeeld voor beginnende gastheren en -vrouwen.

Bjorn van Aalst

Bjorn van Aalst

Sommelier van het Jaar
Natasja Noorlander, Vinkeles, Amsterdam

Maitre-sommelier Natasja selecteert wijnen die uitstekend passen bij de gerechten van de chefs Dennis Kuipers en Jurgen van der Zalm. Ze koppelt de ingrediënten en hun keukenbereiding foutloos aan de aroma’s en smaken van een wijn. En ze kan daarbij even goed uit de voeten met prijzige grote wijnen als met minder bekende, vriendelijk geprijsde wijnen. Natasja straalt nog altijd hetzelfde enthousiasme uit als drie jaar geleden. Laat haar maar los aan tafel.

Natasja_Noorlander

Natasja Noorlander

Sommelier van het Jaar
Martien Marcelissen, Oonivoo, Uden

Winespired, zo luidt de toevoeging bij Oonivoo. Niet overdreven gesteld: we hebben hier te maken met een gearriveerde maître-sommelier die uitstekend zijn weg kent in de wereld van de smaken en texturen. Een arrangement is een rondreis langs bekende en vooral ook bijzondere regio’s, druiven en wijnboeren. Marcelissen houdt zijn vak bij, stimuleert jongere collega’s, blijft ondanks zijn bewezen kwaliteiten zeer bescheiden en maakt zijn Award volledig waar.

Martien Marcelissen

Martien Marcelissen

Chef van het Jaar
Sander Spruijt, De Burgemeester, Linschoten

Hij kwam en bleef en sinds 2013 is Sander Spruijt eigenaar van dit bekende restaurant. Zijn keukenstijl is klassiek gericht, met eigen bereidingen en lekkere ‘ouderwetse’ geuren in de keuken. Op basis van veelal regionale en seizoensproducten creëert hij originele, zeer afwisselende gerechten met een enorme balans, verfijning, smaakrijkdom en herkenbaarheid, zonder overbodige franje. Nog in 2019 ontving hij de Award voor Restaurant van het Jaar in de categorie tot 55 euro! Samen met zijn (gast)vrouw Anne runt hij een hardwerkend en gepassioneerd team. Sander houdt van zijn vak en dat proef je!

Sander Spruijt

Sander Spruijt

Ondernemer van het Jaar
Pieter Bosters, Mijn Keuken, Wouw

Dan ben je een toprestaurant in the middle of nowhere. Dan komt de coronacrisis en zit je midden in het eerste crisisgebied in een omgeving waar ook nog eens veel zorgpersoneel woont. Dan start je direct een afhaalservice met vriendelijk geprijsde, simpele en gezonde gerechten, zodat het zorgpersoneel ook gezond en makkelijk kan eten als ze thuiskomen. Daarna volgen themaweekenden met culinaire walk-through. En tijdens de zomeropening een aparte laagdrempelige keuken vanuit een zeecontainer op het terras en een Mijn Keuken Markt waarmee je ook lokale producenten steunt. Na de decembersluiting pak je door met themaboxen. Pieter Bosters is een chef en ondernemer waar de hele horeca trots op mag zijn. Iemand die zichzelf iedere keer weer opnieuw uitvindt en op een ongewoon moeilijke plek een bestemming wordt voor de hele regio!

Pieter Bosters

Pieter Bosters