Logo NWFA
Na twee succesvolle edities is het Natural Wine Festival A’dam uitgegroeid tot de grootste beurs op het gebied van natuurwijnen in de Benelux. Jan van Lissum trad toe als ‘wine director’ en stelt samen met het NWFA-team het programma voor professionals samen, die de beurs op maandag 18 november kunnen bezoeken. Hieronder een voorlopig overzicht van de workshops op die dag.
Natuurwijn is nog regelmatig polariserend. Natural Wine Festival A’dam belichaamt de dialoog. Tussen fans, twijfelaars en tegenstanders. En tussen wijn en gastronomische pairing.

Maandag 18 november: horecaprofessionals en wijnimporteurs

Maandag 18 november is de beurs van 12.00 tot 17.30 kosteloos toegankelijk voor sommeliers, chefs, restaurateurs, andere horecaprofessionals en wijnimporteurs. Voor professionals met een bijzondere interesse voor natuurwijnen, maar ook voor beginnende liefhebbers op dit gebied, is dit hét evenement om nieuwe wijnen te leren kennen, te proeven en te vergelijken, en om producenten en importeurs persoonlijk te ontmoeten. Interessant te vermelden is dat er ook producenten aanwezig zijn die nog geen importeur in Nederland hebben.
Er zijn deze dag diverse workshops en masterclasses, vooral gefocust op de gastronomische inzetbaarheid van de wijnen: zowel voor sommeliers met al een uitgebreide selectie natuurwijnen op de kaart als voor professionals die nog weinig bekend zijn met natuurwijn. De presentatie is in handen van wijnmakers, importeurs en verschillende gastsprekers.

De workshops

Een voorlopig overzicht wat professionele bezoekers op maandag 18 november zoal kunnen verwachten. De komende tijd wordt dit bericht aangevuld met updates en de aanvangstijden.

Workshops en Masterclasses voor Professionals zijn toegankelijk zolang tickets beschikbaar zijn en kunnen geboekt vanaf 1 november. Ben je geregistreerd? Dan ontvang je op 1 november een e-mail zodat je direct kunt inschrijven. Workshops worden in het Nederlands dan wel Engels gegeven, afhankelijk van de samenstelling van de groep. 

Onbekend en onbemind

Een workshop voor sommeliers die nog niet of nauwelijks met vin nature werken.
De beste restaurants ter wereld hebben natuurwijnen op de kaart. Ieder goed grootstedelijk restaurant ook. Hoe zit dat met jouw wijnkaart? Wat weerhoudt je van het werken met natuurwijn?
Waar moet je op letten bij het proeven, beoordelen en selecteren van natuurwijn? Wat zijn de belangrijkste kenmerken? Waarin verschillen natuurwijnen qua geur en smaak met ‘reguliere’ wijnen? Hoe match je vin nature met een gerecht, en hoe pas je vin nature in in een wijnarrangement?
Een masterclass proeven met tekst en uitleg.

somme

Vertical tasting Thillardon

Beaujolais meester-wijnmaker Paul Thillardon en Koen Omes (Karakter Wijnimport) nemen je mee in deze masterclass naar de Beaujolais, de regio die wel wordt gezien als de bakermat van natuurwijn. Marcel Lapierre en een aantal collega’s, ‘de bende van vijf’, waren eind jaren zeventig de eerste wijnmakers die zich afzetten tegen industriële wijnbouw. Paul Thillardon was de leerling van Jean-Louis Dutraive, nog zo’n meester van de Gamay en een van de originele vijf. Hij vertegenwoordigt de jongere generatie natuurwijnmakers uit de streek

De sommelier als storyteller

Wijn aanbevelen is het verhaal van wijn weten te vertellen. Proeven, uitleggen en beschrijven is wat een goede sommelier als geen ander moet kunnen. Hoe leg je de verschillen tussen vins nature en reguliere wijnen op aansprekende wijze uit? Hoe leer je je gasten vin nature kennen en waarderen?

Thillardon

Oesterwijnen en vins nature

Wijn-oesterpairings zijn op veel wijnkaarten voorspelbaar. Veelal wordt op safe gespeeld met usual suspects als picpoul, chablis, muscadet of natuurlijk champagne. Daar is niets mis mee, maar wie eenmaal de juiste natuurwijn met oesters heeft geproefd, begrijpt het potentieel. Het smaakprofiel van een oester is ziltig, met impressies bloemen en noten en soms een zoetje. Dat leent zich ook prima voor verrassende witte natuurwijnen, licht oranje wijnen en zelfs sommige rode wijnen. NWFA presenteert drie combinaties. Proef en oordeel.

Vin nature versus klassiek: wit

Een finalewijn van het 36e Proefschrift Wijnconcours naast drie natuurwijnen. Welke verschillen zijn er in samenstelling en qua geur en smaak? De verschillen in beleving bieden tevens inzicht in verschillen qua inzetbaarheid.

oester

Vin nature versus klassiek: rood

Een finalewijn van het 36e Proefschrift Wijnconcours naast drie natuurwijnen. Welke verschillen zijn er in samenstelling en qua geur en smaak? De verschillen in beleving bieden tevens inzicht in verschillen qua inzetbaarheid.

Fromage en vin nature

Smakelijke combinaties van uiteenlopende vins nature en ambachtelijke kazen (i.s.m. Kaasfort Amsterdam).

Orange wines

Officieel zijn het witte wijnen, want gemaakt van witte druiven. De vinificatie lijkt op die van veel rode wijnen, want het sap blijft lang in contact met de schillen. En qua uiterlijk zijn ze oranje- of amberkleurig. Onderling zijn er veel stijl- en smaakverschillen. Qua druivenrassen en herkomst, maar ook qua productie. Heeft de wijn houtrijping gehad, of is hij in een traditionele amfora gemaakt? En heeft het sap één dag contact gehad met de schillen, of bijvoorbeeld zes maanden? We proeven een aantal interessante, uiteenlopende voorbeelden.

Interessante vin nature-gebieden

Geproefd worden aantrekkelijke wijnen uit o.a. de Balkanlanden, Slovenië en Kroatië, het Spaanse Catalonië, en Oostenrijk. Op zaterdag 16 november bezoekt een team van experts de beursvloer en selecteert bij de aanwezige exposanten een aantal van de meest opvallende, expressieve en verrassende wijnen op basis van vooral authentieke regionale druivenrassen. Deze wijnen worden gepresenteerd bij de proeverij – het neusje van de zalm dus!

wijn en kaas

Sake Masterclass i.s.m. Yoikokochi

Sake wordt gebrouwen op basis van rijst, koji (een soort schimmel), bronwater en natuurlijke gist. Yoikokochi is de eerste sake-importeur wereldwijd die alleen Junmaishu sake’s verkoopt: sake’s die, 100% puur, en gemaakt zijn zonder conserveermiddelen of toevoegingen. Deze traditionele en natuurlijke Japanse rijstwijn kent een breed spectrum aan geuren en smaken. Prachtig inzetbaar in eigentijdse restaurants! Leer meer over sake in een masterclass door het team van Yoikokochi.

sake

Bezoekersregistratie en actuele informatie: naturalwinefestival.nl