Na beoordeling van de aanmeldingen van ruim 25 professionals heeft de jury negen kandidaten geselecteerd voor deelname aan de verkiezing Proefschrift Fromager van het Jaar. Zij komen tegen elkaar uit op maandag 6 november, tijdens Gastronomie 2023 bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort.

Wat en hoe?

De competitie bestaat deze dag uit drie onderdelen:

  • 
Presentatie kaastafel met maximaal tien kazen (inclusief snijtechniek en toelichting kaasselectie) – met kazen van eigen leverancier
  • Presentatie kaasbord met maximaal vijf kazen en één begeleidende drank naar keuze – met kazen van eigen leverancier
  • Combinatie van één kaas van Kaasfort Amsterdam met één wijn naar keuze van de gepresenteerde finalewijnen van het 35e Proefschrift Wijnconcours. Deze wijnen kunnen voorafgaand aan de competitie ter plekke geproefd worden, waarbij iedere kandidaat zelf zijn of haar wijnkeuze bepaalt.
kazen rianne kopie
Doel van deze jaarlijkse award is de rol van kaas binnen de gastronomie te versterken en naar een hoger niveau te tillen. Want het begrip ‘kaasplankje’ doet wat ons betreft weinig recht aan de talloze mogelijkheden die er zijn om uiteenlopende soorten kaas te presenteren, serveren en combineren met wijn of andere bijpassende dranken.
Martijn
Naomi
Fenna
Tom
De kandidaten zijn:

  • Fenna Kentie – Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park, Amsterdam
  • Tim Wellenberg – Latour, Noordwijk
  • Olivier Vermooten – De Librije, Zwolle
  • Naomi van Vroenhoven – Brut 172, Reijmerstok
  • Martijn Coenen – De Koetsier, Boxtel
  • Evie van Beerendonk – Monarh, Tilburg
  • Kim Derksen – De Kromme Dissel, Heelsum
  • Chantal Cazemier – Merlet, Schoorl
  • Tom Wolters – Het Arresthuis/Damianz, Roermond

De jury staat onder leiding van Hans van de Meeberg (Misset Horeca, Proefschrift, De Buik van Amsterdam).

Ook op het programma van 6 november staan o.a. (onder voorbehoud)



  • 35e Proefschrift Wijnconcours: huldiging winnaars, presentatie finalewijnen, Prix du Sommelier
  • Finale 3e Grand Concours Bollinger in twee categorieën, met teams van:
    – Merlet, Schoorl* – ’t Amsterdammertje, Loenen a/d Vecht* – Ratatouille Food & Wine, Haarlem* – Flore, Amsterdam** – Codium, Goes* – Da Vinci, Maasbracht* – Allure, Rotterdam – ’t Klooster, Wijk bij Duurstede – Hemel & Aarde, Utrecht – Somm, Uden – Joann, Enschede – Merlot, Amersfoort
  • Aquavinum 2023: presentatie finalewijnen Oesterwijnen en Kreeftwijnen van het Jaar en Masters of Jerez Nieuwe Haring-sherry en Kaviaar-sherry.
  • Diverse proeverijen en masterclasses, waaronder: sake tasting door Isabelle Chow (WSET certified sake educator & sommelier), masterclass Domaine Chanson, Masters of Jerez tasting, proeverij Champagne Bollinger
Showcase Fromager 3