Locatie: Leerhotel Het Klooster
Daam Fockemalaan 10
3818 KG Amersfoort
Openingstijden Gastronomie 2023: 10.30 – 18.30 uur, toegang op uitnodiging
Parkeren: er is gratis parkeerruimte aanwezig rondom Leerhotel Het Klooster
Overnachtingsmogelijkheden: Amrâth Berghotel Amersfoort en Fletcher Hotel Amersfoort liggen op 5 minuten afstand van Leerhotel Het Klooster.

35e Proefschrift Wijnconcours: verkiezing Wijnen van het Jaar
Presentatie van circa 100 finalewijnen door de importeurs: wit, rosé, rood, mousserend, champagne, zoet, in diverse prijscategorieën. Inclusief de bekendmaking van de Wijnen van het Jaar in verschillende prijscategorieën, de huldiging van de winnende importeurs en de Prix du Sommelier. (Locatie: Kerkzaal)

Finale 3e Grand Concours Bollinger
In twee categorieën (toprestaurants / overige restaurants) strijden in totaal 12 restaurantteams om de hoofdprijs van deze prestigieuze wijn-spijscompetitie. (Locatie: Kerkzaal, 10.30-12.30 uur en 14.00-16.00 uur)
De finaleteams: Merlet, Schoorl* – ’t Amsterdammertje, Loenen a/d Vecht* – Ratatouille Food & Wine, Haarlem* – Flore, Amsterdam** – Codium, Goes* – Da Vinci, Maasbracht* – Allure, Rotterdam – ’t Klooster, Wijk bij Duurstede – Hemel & Aarde, Utrecht – Somm, Uden – Joann, Enschede – Merlot, Amersfoort
De jury: Peter Klosse (Academie voor Gastronomie) – Leon Mazairac (restaurant Karel 5*) – Imko Binnerts (restaurant Puur Zee) – Richard van Oostenbrugge (restaurant 212**) – Eva Gottesman (Export Area Manager Champagne Bollinger) – Jan van Lissum (juryvoorzitter, The Wine & Food Association)

Verkiezing Fromager van het Jaar
The Wine & Food Association organiseert dit jaar wederom de verkiezing van de Proefschrift Fromager van het Jaar. Met deze onderscheiding proberen wij de rol van kaas binnen de gastronomie te versterken en naar een hoger niveau te tillen. (Locatie: Koffielounge, 10.30-15.00 uur)
De kandidaten: Fenna Kentie (Pillows Grand Boutique Hotel Maurits at the Park, Amsterdam) – Tim Wellenberg (Latour, Noordwijk*) – Olivier Vermooten (De Librije, Zwolle***) – Naomi van Vroenhoven (Brut 172, Reijmerstok**) – Martijn Coenen (De Koetsier, Boxtel) – Evie van Beerendonk (Monarh, Tilburg*) – Kim Derksen (De Kromme Dissel, Heelsum*) – Chantal Cazemier (Merlet, Schoorl*) – Tom Wolters (Het Arresthuis/Damianz, Roermond)
De jury staat onder leiding van Hans van de Meeberg (Misset Horeca, Proefschrift, De Buik van Amsterdam) en bestaat daarnaast uit o.a. Jacqueline van Liere (restaurant Graphite*, Amsterdam)
, Evert Schönhage (Kaasfort Amsterdam)
, Arend Jans (ROC van Amsterdam)

Aquavinum 2023
Presentatie selectie finalewijnen van de verkiezingen Oesterwijnen en Kreeftwijnen van het Jaar.
Presentatie selectie finalewijnen Nieuwe Haring / Sherry Test & Kaviaar / Sherry Test (Masters of Jerez).
De importeurs zijn zelf aanwezig om de wijnen toe te lichten. (Locatie: Kerkzaal)
En verder
Diverse proeverijen en masterclasses, o.a.:
– Masterclass Sake: Isabelle Chow (WSET certified sake educator & sommelier) presenteert een gevarieerde selectie sake’s, van diverse importeurs, die goed inzetbaar zijn in de eigentijdse gastronomie. (Locatie: Crypte, 12.30-13.30 uur)
– Masterclass Domaine Chanson: Export Area Manager Thomas Cheynel presenteert namens waarbij pinot noir, Bourgogne en klimaatverandering de aandachtspunten zijn. (Locatie: Crypte, 14.00-15.30 uur)
– Masters of Jerez tasting: Sherry Educator Fabiola Bonke presenteert een selectie oloroso’s, amontillado’s en palo cortado’s (i.h.k.v. de Internationale Sherry Week) (Locatie: Crypte, 15.30-16.30 uur)
Voor elke proeverij geldt: deelname na aanmelding vooraf. Het aantal plaatsen is beperkt en wordt toegekend op volgorde van aanmelding.
Te proeven wijnen Sake Tasting
Traditional – Junmai & Honjozo
1 Born Junmai 55 (importeur JFC)
2 Sakuramasamune Tokubetsu Junmai ‘Miyamizu No Hana’ (importeur Ohmysake)
Kimoto & Yamahai
3 Hitoshita Muso No.7 Kimoto Junmai (importeur JFC)
4 Wakabayashi Shuzō Junmai Muroka Nama Genshu ‘Ishi no Kanbase’ (importeur Yoigokochi)
5 Noguchi Naohiko Yamahai Gohyakumangoku (importeur Otemba)
6 Tengumai Yamahai Junmai (importeur JFC)
(Junmai) Ginjo & Daiginjo style
7 Tsukino Katsura Yanagi Junmai Ginjo (importeur Otemba)
8 Sakaya Hachibei Sen Junmai Daiginjo (importeur Otemba)
9 Kubota Junmai Daiginjo Manju (importeur JFC)
10 Dassai 23 (importeur JFC)
Modern & contemporary style (e.g. rice, yeast, koji)
11 Imayotsukasa Junmai ‘Imayo’ Oyster (importeur Ohmysake)
12 Amabuki Gin no Kuremai Junmai – Ancient black rice (importeur JFC)
13 Talkin’ Loud & Sayin’ Something (importeur Otemba)
Specialty Sake Category (Nigori, Taruzake, Sparkling, Aged and Kijoshu)
14 Hitotoki Taruzake (importeur Ohmysake)
15 KitagawaHonke Junmai Ginjo Nigori Genshu ‘Tomio’ (importeur Ohmysake)
16 Shichiken Yamano Kasumi Sparkling (importeur JFC)
Te proeven wijnen Domaine Chanson
- Mercurey 1er Cru 2022
- Savigny-lès-Beaune 1er Cru Hauts Marconnets 2021
- Pernand-Vergelesses 1er Cru Les Vergelesses 2020
- Pernand-Vergelesses 1er Cru Les Caradeux 2021
- Beaune 1er Cru Clos des Mouches Blanc 2021
- Beaune 1er Cru Clos des Mouches Rouge 2020
Te proeven wijnen Masters of Jerez Tasting
- Jalifa Amontillado Solera Especial VORS, Williams & Humbert
- Amontillado 51-1a VORS, Pedro Domecq
- Alburejo Oloroso VORS, Pilar Aranda
- Oloroso Don Nuño Solera Reserva, Emilio Lustau
- Palo Cortado VORS, Barbadillo
- Cardenal Palo Cortado VORS, Valdespino