Meer dan 30 jaar gaf hij samen met zijn vrouw leiding aan restaurant De Librije in Zwolle, dat sinds 2004 onafgebroken drie Michelinsterren bezat en vele jaren gerekend werd tot de beste restaurants ter wereld.
Jonnie Boer kan beschouwd worden als de meest invloedrijke topchef die ons land ooit gekend heeft. Met zijn geheel eigen kookstijl, waarin het gebruik van streekproducten centraal staat, zette hij Nederland culinair op de wereldkaart en groeide hij uit tot voorbeeld voor generaties jonge chefs na hem. Met fraaie kunstwerkjes, unieke smaaksensaties, creatieve bereidingen, en verrassende combinaties van klassieke en eigentijdse elementen inspireerde hij velen om buiten de gebaande paden te treden.
De Librije groeide in de loop der jaren uit tot een ware kweekschool van topprofessionals. Tal van chefs en sommeliers die er werkten geven nu leiding aan eigen restaurants overal in het land. Op vele menukaarten herken je de invloed van Jonnie Boer.
Niet alleen in eigen keuken was Jonnie een begenadigd leermeester, ook verleende hij graag zijn medewerking aan evenementen en activiteiten waar hij zijn kennis, ervaring en creativiteit kon delen met ambitieuze en nieuwsgierige restaurantprofessionals. Zo stond hij aan de basis van diverse spraakmakende wijn-spijsproeverijen tijdens Wine Professional.
Ook het combineren van wijn en spijs stond bij de Librije op ongekend hoog niveau. Met medewerking van Thérèse verschenen bij De Librije de fraaiste wijn-spijscombinaties op tafel, zowel bij reguliere lunches en diners, als bij allerlei thematische proeverijen. Bestaande gerechten ‘naar een wijn toe’ bereiden of nieuwe gerechten creëren geïnspireerd door een wijn was voor Jonnie een tweede natuur.
Samen met Thérèse en de rest van het team maakte Jonnie een bezoek aan De Librije altijd tot een memorabele belevenis, een excursie in de wereld van de topgastronomie. De maaltijd werd verlevendigd met bereidingen aan tafel en soms werden de gangen onderbroken om een blik in de keuken te werpen.
Jonnie bleef temidden van alle aandacht en in -voor en tegenspoed altijd zichzelf: nuchter, wars van sterallures, eerlijk en direct, met humor, en dicht bij de natuur, die zijn belangrijkste bron van inspiratie vormde.
De afgelopen tijd richtten Jonnie en Thérèse zich nadrukkelijk op de toekomst van De Librije en hun andere restaurants. Chef Nelson Tanate en de kinderen van Jonnie en Thérèse, Jimmie en Isabelle, werden mede-eigenaren en bereidden zich voor op de opvolging. Dat die opvolging door het veel te vroege overlijden van Jonnie al zo snel realiteit zou worden hadden zij niet kunnen voorzien.
Wij wensen Thérèse, Jimmie, Isabelle, de teams van De Librije en de andere horecazaken, en familie en vrienden heel veel sterkte in deze moeilijke tijd.
Jan van Lissum,
Mede namens alle medewerkers van The Wine & Food Association
