Proefschrift jaargang 21, editie 1
Alle vermelde prijzen zijn richtprijzen consument, opgekregen door de importeur(s).
Proefnotities bij artikel Italië, Sicilië, Feudo Montoni, pagina 60 ~ Paul Op ten Berg

Rood

8- Nero d’Avola, Igt Sicilia 2003
Deze ‘White Label’ wordt geblend van nero d’avola-druiven uit verschillende percelen, waarvan de wijnstokken minstens 15 jaar oud zijn. Opvoeding gedurende 6 maanden op barrique, waarvan 60% nieuw. Alc. 13%.
Paars tot aan de rand, gemiddeld van concentratie. De frisse, jeugdige geur is nog gesloten en biedt leer, kerrie en jong zwart bosfruit. Erg mooi soepel fruit in de zachte smaak, met duidelijk aanwezige zachte tannines, chocolade en natte bladeren. De balans laat niets te wensen over. Vrij diepe, maar vooral elegante smaak, opvallend zuiver en fris, absoluut niet jammy. Dit zet zich in rechte lijn voort in de finale.

8+ Vrucara, Nero d’Avola Selezione Speciale, Igt Sicilia 2003
De met de hand geplukte druiven worden op zachte wijze volledig ontsteeld, gekneusd en gedurende 25 dagen ingeweekt op de schillen met 5-15% saignée in de beginfase. Dan volgt vergisting op de schillen en pitten bij 26-28ºC met dagelijks overpompen, waarbij uitsluitend natuurlijke gisten het werk doen. Na de persing met zachte druk in een verticale houten pers rijpt de wijn 8 maanden op barriques van Tronçais en Allier (10 tonneliers), 4 maanden op grote foeder en 6 maanden op fles alvorens – niet geklaard en ongefilterd – op de markt te komen.
De kleur van de Vrucara is dieper, maar niet ondoorzichtig. De geur echter is diep, warm en complex, met zeer veel spel en schakeringen van prachtig zwart fruit (pruimedanten en bessen) en specerijen (nootmuskaat, drop, vanille en zwarte peper). De smaak is werkelijk fantastisch, met zeer bijzonder fruit van bramen, vijgen, pruimen en de kenmerkende chocolade van de Montoni kloon. Deze ultieme Nero d’Avola is uiterst elegant en fijn en heeft een grote complexiteit met sublieme, fluweelzachte tannines. En wat een mooie zuurgraad, werkelijk superbe. In het glas ontwikkelt de wijn zich voortdurend, waardoor steeds weer een ander geur- en smaakbeeld ontstaat. Fabio Sireci vertelde mij dat de wijn nog mooier is na een dag openstaan, en ik geloof hem direct. Karafferen is dan ook zeer aanbevolen.

8+ Vrucara, Nero d’Avola Selezione Speciale, Igt Sicilia 2005
Dit is een microvinificatie van een speciaal perceel uit de Vrucara wijngaard, een van de 20 microvinificaties die elk jaar plaatsvinden.
Nog dieper paars van kleur. In de complexe neus naast zwarte peper en rozen, rood en zwart fruit met wat animale tonen, oregano, tabak en leer. Zeer fris en sappig van smaak. Het fruit van zwarte kersen en kirsch doet denken aan topklasse Pinot Noir, zoals met dit perceel altijd het geval blijkt te zijn. Zeer complex, fantastische wijn en formidabel mooi hout. Superieure lengte.

8+ Vrucara, Nero d’Avola Selezione Speciale, Igt Sicilia 2000 – magnum
Ieder jaar wordt een beperkt aantal magnums gebotteld met genummerd, handgeschreven etiket. Het jaar 2000 was heet en het regende niet of nauwelijks. De druiven waren kleiner dan normaal.
De wijn heeft nog opvallend weinig verkleuring, robijnrood met zelfs nog wat paars. Opmerkelijk intense, aristocratische geur, verfijnd en karaktervol, een waaier van complexe tonen. Zeer rijp fruit van pruimen- en blauwe bessenjam vermengen zich met rokerige accenten van kaneel, peper, drop en chocolade. Geur en smaak liggen op één lijn. Stevig en toch niet zwaar, rijp en complex, met levendige zuren, verfijnde zachte tannines en niet te veel alcohol. De lange en bijzonder aangename finale geeft aan dat deze wijn nog jaren voor de boeg heeft.

Importeur: Eck en Maurick, Kortenhoef
T 035 – 656 56 90
I www.feudomontoni.it