Op maandag 14 oktober vindt in Beverwijk voor de 4e keer de Kaasconferentie van Bourgondische Lifestyle plaats. Op die dag organiseren GaultMillau en Bourgondische Lifestyle bovendien voor de eerste keer de wedstrijd voor de Beste Fromager 2014.
Onder auspiciën van GaultMillau Nederland beoordeelt een internationale jury 10 kaasspecialisten uit de horecabranche op hun theoretische en praktische kennis van het product kaas. Aan het einde van de dag maakt de voorzitter de drie beste deelnemers bekend. Tijdens de uitreiking van de GaultMillau Awards op 28 oktober in de Rai te Amsterdam zal de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt en onderscheiden worden.
Hieronder volgen de wedstrijddetails en de manier waarop men zich kan aanmelden.
Wedstrijddetails
1. Wedstrijdonderdelen2. Puntenverdeling beoordeling
3. Tijdschema
4. Selectie deelnemers
5. Prijsuitreiking
1. Wedstrijdonderdelen
Theoriegedeelte (20 minuten), meerkeuzeopdrachten.
De deelnemers zullen tegelijkertijd een vragenlijst moeten beantwoorden van 15 theorievragen
Dit gebeurt in een afgesloten ruimte in het theater.
Opbouw kaasplateau (20 minuten)
Voor de deelnemer staat een tafel gereed in een afgezet gedeelte in de lobby van het theater . Op de tafel ligt een stenen plateau ter grootte van 60×40 centimeter. Op dit plateau dient een presentatie te worden gemaakt van een selectie van maximaal 10 kazen. Per soort mag er maximaal 500 gram gebruikt worden. De kazen worden door de deelnemers zelf geselecteerd op maandagochtend in de winkel van Bourgondisch Lifestyle te Beverwijk. De presentatie mag worden aangevuld met maximaal 3 kaasbegeleiders uit de winkel of van de groenteboer op het plein.
Opmaken van 3 kaasborden (10 minuten), presentatie (3 minuten, Engelstalig)
Elke deelnemer maakt vanaf zijn/haar kaasplateau 3 kaasborden op en selecteert hierbij een wijn naar keuze uit de selectie van de beste wijnen van het 25e Proefschrift Wijnconcours, welke wordt gepresenteerd door The Wine and Food Association. 2 kaasborden worden gepresenteerd aan de jury op het hoofdpodium van het theater, 1 bord wordt gepresenteerd aan de pers voor eventuele foto’s. (voor borden wordt gezorgd door de organisatie)
Presentatie favoriete kaas-drank combinatie (3 minuten, Engelstalig)
Elke deelnemer mag een eigen keuze meebrengen van de favoriete kaas in combinatie met een drank en zal deze presenteren aan de jury op het hoofdpodium.
2. Puntenverdeling en beoordeling
Beoordeling
De deelnemers worden beoordeeld door een internationale jury bestaande uit:
Louis Janssen (The Wine & Food Association, juryvoorzitter)
Roy Pelgrim, (restaurant Cordial, Wijn|Spijs Specialist GaultMillau 2007)
Catherine Vogel (Directeur Gastrofood Denemarken)
Harry Schockaert (Maître Fromager –Affineur , Mechelen België)
Pierre Gay (Meilleur Ouvrier de France 2011 –Maître Fromager affineur , Annecey Frankrijk)
Puntenverdeling
Theorie 1-15 punten
Opmaak kaasplateau 1-15 punten
Opmaak kaasbord 1-10 punten
Presentatie kaasbord in combinatie met wijn 1-20 punten
Presentatie favoriete kaas-drank combinatie 1-20 punten
Snijtechnieken 1-10 punten
Hygiëne en werkwijze 1-10 punten
Totaal 100 punten mogelijk. Deelfactor is daardoor 10.
3. Tijdschema
8.00 – 8.15 ontvangst/briefing bij Bourgondisch Lifestyle, locatie Plantage 120A Beverwijk
8.15 -9.45 inkopen kazen door de deelnemers en eventuele informatie te vergaren bij team Bourgondisch Lifestyle, locatie Plantage 120A Beverwijk.
9.45 vertrek naar het theater gezamenlijk per bus incl. de boodschappen.
10.00 aanvang theorie gedeelte (20 minuten)
10.30 aanvang opbouw kaasplateau (20 minuten) (locatie Lobby)
11.05 – 11.30 beoordeling jury
pauze
11.30 – 11.40 aanvang opmaken van de kaasborden (locatie lobby)
12.00 – 12.15 beoordeling jury
pauze
12.45 aanvang presentatie kaasborden in combinatie met wijn (Engelstalig, max. 3 minuten per deelnemer, locatie hoofdpodium)
13.30 aanvang presentatie favoriete kaas – drank combinatie eigen keuze (Engelstalig, max. 3 minuten per deelnemer, locatie hoofdpodium)
14.00 afsluiting wedstrijd – aanvang juryberaad en puntentelling door de notaris
14.45 bekendmaking van de top 3 in willekeurige volgorde.
4. Selectie deelnemers
De deelnemer moet werkzaam zijn in een Nederlands restaurant en verantwoordelijk zijn voor de kaasservice in het restaurant.
De kandidaat-deelnemer moet zich opgeven met een motivatiebrief en een cv bij Gault Millau Nederland: info@gaultmillau.nl voor 20 september. Hieruit wordt door Bourgondische Lifestyle en GaultMillau een selectie gemaakt van 10 deelnemers, welke bekend wordt gemaakt voor 25 september.
5 Prijsuitreiking
Na juryberaad en de puntentelling zal rond 14.45 de top 3 bekend worden gemaakt in willekeurige volgorde met een motivatie van de jury.
De werkelijke top 3 wordt bekend gemaakt tijdens de uitreiking van de Gault Millau gids op maandag 28 oktober in de Rai in Amsterdam.
De nummer 1 wint een kaastrolley met een elegante kaasselectie van Bourgondisch Lifestyle
De nummer 2 wint een set kaasmessen en een elegante kaasselectie van Bourgondisch Lifestyle
De nummer 3 wint een elegante kaasselectie van Bourgondisch Lifestyle