Edwin den Boer

Edwin den Boer

Voor Proefschrift stellen we elke maand een nieuwe kleine importeur voor. Eentje die een klein importeurschap heeft en dat gewoon doet naast het eigen restaurant, wijnwinkel, een ‘gewone’ baan, of het gewoon als leuke hobby of baan ziet. In deze aflevering het verhaal van Edwin den Boer die, nadat hij alle facetten van het wijnbedrijf had doorlopen, het tijd vond voor zijn eigen wijnbedrijf. Zonder medewerkers en met alleen Franse wijnen uit onbekende streken en/of van onbekende druivenrassen: Farmer Wijnen.
tekst Hans van de Meeberg

Van een vaste baan naar onzekerheid

Tijdens zijn studie in Leiden belandde Edwin den Boer voor een baantje bij de Gall & Gall-vestiging in het centrum, waar zijn passie voor wijn startte. Toen hij, net afgestudeerd als jurist, niet aan de slag kon komen, bleef hij voor Gall & Gall in Leiden werken totdat hij hoorde van de nieuwe Gall & Gall Exclusief winkel achter de Dam. Daar kwam hij in een ‘wijnhemel’ terecht, met mooie wijnen, proeverijen en workshops. Maar het werken binnen vier muren benauwde hem wel. Hij ging als een van de eerste accountmanagers aan de slag bij Résidence Wijnen, het net gestarte wijn bedrijf van Nico McGough. Via een gecombineerde marketing- en salesfunctie bij Poot Agenturen kwam hij in 2007 bij Coenecoop Wine Traders in Waddinxveen terecht. ‘Daar hadden ze net een kleine importeur met alleen biowijnen overgenomen’, vertelt Edwin. ‘Dat was in de tijd dat bio werd gezien als ‘geitenwollensokken’ en alleen voor het natuurvoedingskanaal. Dus was het lastig om in de markt te zetten. Maar we kwamen op de Millésime Bio, toen nog in Perpignan, wel heel goede wijnen tegen en kregen met bijvoorbeeld Emiliano uit Chili de zaak op gang, met uiteindelijk gelukkig een beetje het Birkenstock-effect van de bio-wijnen.’

Den Boer Wijnen klinkt niet echt

Na het doorlopen van alle facetten van een wijnbedrijf werd het tijd voor zijn eigen bedrijf. ‘Den Boer Wijnen klinkt natuurlijk niet echt lekker’, stelt hij. ‘Dus werd het Farmer Wijnen. Los van de relatie met mijn achternaam dekt het ook verder de lading. Ik werk met veelal jonge, kleine boeren.’ De eerste insteek was alleen een Europees assortiment te hebben. ‘Uiteindelijk is dat alleen Frankrijk geworden. De Franse markt ontwikkelde zich het snelste op het gebied van biologisch en biodynamisch en ik kende die markt natuurlijk al redelijk goed en zag er nog veel potentie. Zelfs nu na 20 jaar is er nog zoveel nieuw talent te ontdekken. Juist in de streken waar niemand komt. Zoals in de Cahors, maar ook in andere regio’s van de Sud-Ouest zit in enorm veel dynamiek.’

Farmer Wijnen

Elegantie en finesse

De stijl van de Farmer Wijnen kenmerkt zich door elegantie en frisheid. ‘Niet teveel houtopvoeding maar finesse en zuren, dat proef je in al mijn wijnen terug. Mijn assortiment moet je zien als een soort jeugdteam. Je moet ze vroeg binnenhalen en zodra ze doorbreken ben ik vaak een te kleine importeur om ze nog te houden. Heel soms blijven ze nog wel, maar dan krijg je een veel kleinere allocatie.’ Bij beurzen of in de vaktijdschriften vindt hij haast geen inspiratie meer. ‘Je moet nu echt kort op de bal zitten en een netwerk hebben van mensen die je nieuwe wijnboeren tippen. Of gewoon veel in de streek komen.’ Samen met zijn vrouw en teckel gaat Edwin zeker wel een keer of tien op reis in Frankrijk om zijn wijnboeren te bezoeken en nieuwe inspiratie op te doen, maar ook om zelf wijnen op te halen. ‘Bij sommige wijnboeren hoef je niet eens te proeven’, stelt hij. ‘Na binnenkomst en een gesprekje weet je gewoon dat het goed is. Sommige nieuwe, jonge wijnboeren leggen op elk onderdeel van de wijn de lat enorm hoog. Niet alleen in de wijngaard of kelder, maar ook bijvoorbeeld met keuze van de fles, de kurk en het design van het label.’

Van alleen vakhandel nu naar horeca

‘In eerste instantie zocht ik mijn klanten alleen in de vakhandel,’ vertelt Edwin, ‘waardoor we corona goed zijn doorgekomen. Nu ben ik mijn markt aan het uitbreiden. Ik merk dat de wijnspeciaalzaken het moeilijk hebben en consumenten nog wel in de horeca wijn bestellen. Zo probeer ik ook voorzichtig een voet binnen de horeca te krijgen. Voorlopig alleen in de regio van groot Den Haag.’ Het toevoegen van andere landen in zijn portfolio is niet aan de orde. ‘Ik heb ook wel een zwak voor Italië, maar om dat op hetzelfde niveau te krijgen als Frankrijk is bijna onmogelijk voor mij. Maar gelukkig is er nog steeds veel te ontdekken in Frankrijk’, zo besluit hij.

Farmer Wijnen, Den Haag, 06-42659214