De Bordeaux-appellatie Pessac-Léognan bestond in 2017 dertig jaar en dat feit werd zowel in als buiten Frankrijk gevierd met speciale lunches, diners, proeverijen en masterclasses. In 1987 werden 55 producenten van witte en rode wijnen, met samen 813 hectare aan wijngaarden, ingedeeld bij de appellatie. Vandaag de dag is hun aantal 72, met 1791 hectare verdeeld over tien gemeenten. 14 van deze 72 producenten waren in 1953 al gekwalificeerd als Graves Crus Classés.
proefnotities Jan van Lissum
Château Carbonnieux (foto Union des Grands Crus de Bordeaux)
In november stond de appellatie centraal tijdens het 115e châpitre van de Commanderie de Bordeaux aux Pays-Bas in het Amstel Hotel, waarbij de Franse ambassadeur Philippe Lalliot geïnstalleerd werd als Commandeur d’Honneur. Drie producenten uit Pessac-Léognan waren speciale gasten: Rémi Edange (Domaine de Chevalier), Charles-Henri Gonet (Château Haut Bacalan) en Philibert Perrin (Château Carbonnieux). Voorafgaand aan deze feestelijke bijeenkomst organiseerde The Wine & Food Association een proeverij en Petit comité in de Wine Room. Namens de Commanderie nam Dave Beck hieraan deel, terwijl de drie genoemde producenten de wijnen toelichtten.
Proefnotities wit
7
Château Luchey-Halde, Pessac-Léognan 2014
Sauvignon blanc, sauvignon gris, sémillon, 15 jaar oude stokken, grind met wat klei, 11 maanden barrique met bâtonnage; beetje lastige geur, minder fruit, sappige inhoud, dominante houtinvloed staat los van de inhoud, dat geldt ook voor de zuren, matig
7,5
Château Le Sartre, Pessac-Léognan 2014
90% sauvignon blanc, 10% sémillon, 28 jaar oude stokken, grind- en zand-grindbodem, 7 maanden barrique; brede geurwaaier, sappige mondbeleving, veel fruit, veel smaak, goede balans, gastronomische wijn
7,5
Château d’Eck, Pessac-Léognan 2015
100% sauvignon blanc, 5 jaar oude stokken, diepe zand-grindbodem, 9 maanden barrique; timide geurwaaier, florale sauvignontonen en fruit, rond en vullend van smaak, verrassend
8-
Château de Rochemorin, Pessac-Léognan 2015
100% sauvignon blanc, 12 jaar oude stokken, 10 maanden barrique (35% nieuw) sur lie, met bâtonnage; volle geurwaaier, beetje vettig/crèmig, aromatisch, mooi samengesteld, combinatie van fruit, houtinvloed en kruidige tonen, veel lengte
7,5
Château de France, Pessac-Léognan 2014
80% sauvignon, 20% sémillon, 20 jaar oude stokken, 8 maanden barrique (40% nieuw) met bâtonnage; beetje lastige geur, zeer crèmig, losstaande hoge zuren, kort
8
Château La Louvière, Pessac-Léognan 2015
100% sauvignon blanc, 25 jaar oude stokken, diepe grindlaag met fijne kalksteen, 10 maanden barriquerijping (30% nieuw hout) sur lie, met bâtonnage; fijn gedoseerde aroma’s, mooi fruit, evenwichtig, mooie crèmigheid
8,5
Château Carbonnieux, Pessac-Léognan Grand Cru Classé de Graves 2015
80% sauvignon blanc, 20% sémillon, 28 jaar oude stokken, klei-grind en klei-kalksteen, 10 maanden barrique (25% nieuw); breed geurpalet, mooi fruit, zuren geven finesse, hout is uitstekend verweven, fraaie balans
9-
Domaine de Chevalier, Pessac-Léognan Grand Cru Classé de Graves 2014
75% sauvignon blanc, 25% sémillon, grind op klei-grindonderlaag, 18 maanden barrique (35% nieuw); een klasse hoger, aromatisch, verfijnd, prachtige mineraliteit, fijne zuren, rondeur, houtinvloed, goede spanning, mooie balans
7,5
Château Brown, Pessac-Léognan 2015
65% sauvignon blanc, 35% sémillon, 20 jaar oude stokken, opbrengst 38 hl/ha, klei-kalksteen met fijn grind, 8 maanden barrique, met fijne lies; wat timide geur, dik en breed, veel rijp sap, veel van alles
Proefnotities rood
7,5
Château Léognan, Pessac-Léognan 2011
70% cabernet sauvignon, 30% merlot, 25 jaar oude stokken, zand en fijn grind, opbrengst 38 hl/ha, 12-14 maanden barrique (30-50% nieuw); veel kleur, rechtlijnig, karaktervol, prototype, goede tannines
7-
Château d’Eyran, Pessac-Léognan 2014
50% merlot, 45% cabernet sauvignon, 5% petit verdot, 20 jaar oude stokken, zanderige grindbodem, 12 maanden barrique; veel kleur, veel groen, mist balans
7
Château Bacalan, Pessac-Léognan 2012
Merlot, cabernet sauvignon, petit verdot; veel kleur, minder aromatisch, duidelijke houtinvloed, veel smaak
7-
Château Haut-Bacalan, Pessac-Léognan 2012
55% merlot, 40% cabernet sauvignon, 5% petit verdot, 16 jaar oude stokken, grind op zwarte klei, 14-18 maanden rijping in nieuwe barriques; vulling, groen, smaak beter in balans, duidelijk bordeaux, strak en drogend
7-
Château d’Eck, Pessac-Léognan 2014
70% merlot, 25% cabernet sauvignon, 5% petit verdot, 17 jaar oude stokken, diepe zanderige grindbodem, 12-14 maanden barrique (30% nieuw); sappig, groen, strak, floraal, wat aan de harde kant, kort
8
Château La Louvière, Pessac-Léognan 2012
57% cabernet suvignon, 40% merlot, 3% petit verdot, 25 jaar oude stokken, diepe grindlaag, 12 maanden barrique (40% nieuw); fraaie kleur, meer toasting, goede inhoud, duidelijke terroirinvloed maar een beetje strak, redelijk veel van alles
8+
Château Carbonnieux, Pessac-Léognan Grand Cru Classé de Graves 2014
55% cabernet suvignon, 35% merlot, 7% cabernet franc, 3% petit verdot, 26 jaar oude stokken, diepe grindlaag en klei, 15-18 maanden barrique (30-40% nieuw); veel kleur, hecht, rustige, fijne geur, mooie balans, levendige textuur, veel terroirinvloed, goede blend, strakker, elegante stijl
8,5
Domaine de Chevalier, Pessac-Léognan Grand Cru Classé de Graves 2014
65% cabernet suvignon, 30% merlot, 5% petit verdot, grindbodem, onderlaag van grind en klei, 18 maanden barrique (1/3 nieuw); meer diepte in kleur en geur, goede balans, rijpe ronde aroma’s, mooi sap, smaakvol en elegant, terroirinvloed, toasting, goede lengte, wijn met potentieel
7,5
Château Brown, Pessac-Léognan 2012
50% cabernet suvignon, 46% merlot, 4% petit verdot, 20 jaar oude stokken, grind- en klei-kalksteenbodem, opbrengst 45 hl/ha, 12-15 maanden barrique (1/3 nieuw, 1/3 één jaar oud, 1/3 twee jaar oud); floraal, dik, veel van alles, intense aroma’s, toasting, droge tannines, kort