V.l.n.r. coordinator Martin Sieberer, Giovanni Oosters, Eckart Witzigmann, Dieter Müller, Alfio Ghezzi, Russel Brown

V.l.n.r. coördinator Martin Sieberer, Giovanni Oosters, Eckart Witzigmann, Dieter Müller, Alfio Ghezzi, Russel Brown

In het weekend van 5 en 6 juli jl. vond in Ischgl, Tirol de opening plaats van de zesde editie van de Culinaire Jacobsweg. Dit evenement wordt sinds 2009 door het toeristenbureau van Ischgl georganiseerd om het in de winter zo levendige Paznauntal ook in de zomer meer op de toeristische kaart te zetten. Het is een unieke combinatie van gastronomie, sportief bezig zijn en genieten van het indrukwekkende berglandschap. – Dave Beck
Vier sterrenchefs uit vier verschillende landen presenteerden onder leiding van chef Eckart Witzigmann (in 1994 door Gault Millau Frankrijk uitgeroepen tot ‘Chef van de eeuw’) ieder een signatuurgerecht, geïnspireerd op het berglandschap van het Paznauntal en bereid met regionale producten en met invloeden van het land van herkomst van de chef. Vier berghutten in het Paznauntal serveren gedurende de zomermaanden voor de vriendelijke prijs van vijftien euro elk een van deze signatuurgerechten. De berghutten zijn lopend, per mountainbike of per e-bike te bereiken en vormen dus elk een ideale tussenstop voor een culinaire lunch.

De chefs
De Italiaanse chef Alfio Ghezzi (restaurant Locanda Margon*, Trente) presenteerde een tagliatelle met een stoofpot van kalfsvlees met een saus van Parmezaanse kaas en Ferrari Maximum Brut, afgemaakt met koffiepoeder; een redelijk zwaar gerecht maar mooi hoog op smaak en zeker welkom na een lange bergwandeling. Giovani Oosters, de enthousiaste en sympathieke Belgische chef (restaurant VousLéVous*, Hasselt) bereidde een zeer subtiele en verrassende risotto van spelt met Paznaun-alpenkaas, gedroogde bacon, verse lokale kruiden, carpaccio van biet gekookt in kriekbier uit Wilderen, mosterdpoeder uit Kempen en honing uit Niederhof; een erg mooi uitgebalanceerd en complex gerecht dat de beleving van het berglandschap uitstekend op het bord uitdrukte.
Dit jaar nam voor het eerst ook een Engelse chef deel; Russell Brown (restaurant Sienna*, Dorset) presenteerde in bier gebraiseerde runderwang met aardappelpuree en verschillende texturen van ui. De Duitse chef Dieter Müller (Dieter Müller*, MS Europa cruiseschip) serveerde als enige een visgerecht bestaande uit filet van trekzalm, aardappelpuree, kruidensalade met een saus van mierikswortel en mosterd; een mooi elegant en zomers gerecht.

Wijnliefhebbers
De organisatie van de Culinaire Jacobsweg selecteert ieder jaar twee wijnen die bij alle vier de gerechten kunnen worden gedronken. Deze keer waren dat de Riesling Urgenstein 2013 van Weingut Schloss Gobelsburg en de Blaufränkisch Classic 2011 van Deutschkreutzer Weinmanufktur. Beide wijnen presenteerden zich prima, maar het zou een aangename aanvulling op het evenement en de smaakbeleving zijn om in de toekomst bij ieder gerecht een passende wijn te selecteren. Overigens beschikken de vele restaurants in Ischgl en omgeving vaak over uitgebreide wijnselecties, dus ook voor de verwende wijnliefhebber is er genoeg moois in het Paznauntal te ontdekken.
Voor meer informatie zie: www.ischgl.com