Fromagers kandidaten

De kandidaten v.l.n.r.: Martijn Coenen (De Koetsier, Boxtel), Olivier Vermooten (De Librije***, Zwolle), Tim Wellenberg (Latour*, Noordwijk), Naomi van Vroenhoven (Brut 172**, Reijmerstok), Evie van Beerendonk (Monarh*, Tilburg), Fenna Kentie (VanOost, Amsterdam), Kim Derksen (De Kromme Dissel*, Heelsum), Tom Wolters (Damianz, Roermond, Chantal Cazemier (Merlet*, Schoorl)

Afgelopen maand vond tijdens Gastronomie 2023 in Leerhotel Het Klooster te Amersfoort de finale van de verkiezing Fromager van het Jaar plaats. In de finale stonden de fromagers van negen restaurants in alle categorieën. Van drie, twee, één tot geen Michelinster. Na een nek-aan-nekrace met fromager Fenna Kentie van VanOost in Amsterdam ging aan het einde van de derde ronde de titel naar Tim Wellenberg, de fromager van restaurant Latour* in Noordwijk. Ter verduidelijking een kort juryverslag van een lange dag vol kaas en wijn.
tekst Hans van de Meeberg

Drie rondes

De dag begon al vroeg voor de negen kaasvrouwen en -mannen met het klaarmaken van hun persoonlijke kaastafel. De eerste ronde bestond, na de loting voor de hele dag, uit een jurybezoek aan de tafel, uitleg van de fromager over de tien geselecteerde kazen, een kort vragenrondje en het tonen van de kaassnijtechnieken. Na een korte lunchbreak (broodje kaas ;-)) mochten de fromagers een selectie van vijf kazen naar keuze met een bijpassende drank presenteren. De dag eindigde met een soort mysterybox-element: uit het assortiment van de stand van Kaasfort Amsterdam selecteerden de deelnemers een kaas en koppelden die aan een wijn uit de selectie van de finalewijnen van het 35e Proefschrift Wijnconcours.

Kaastafel Kim Derksen

Kaastafel Kim Derksen

Kaastafel Olivier Vermooten

Kaastafel Olivier Vermooten

Evie van Beerendonk

Kaastafel Evie van Beerendonk

De jury bestaande uit Jacqueline van Liere (Graphite*), Arend Jans (ROC Amsterdam), Evert Schonhage (Kaasfort Amsterdam) en Hans van de Meeberg (Misset Horeca/Proefschrift) waardeerde elke kandidaat in elke ronde met een cijfer van 1 – 10. De winnaar is de fromager met de meeste punten. Bij gelijke stand geeft de prestatie in de laatste ronde de doorslag. Maar dat laatste was gelukkig niet nodig.

Kaviaar, aangeklede kaas en theeverstuiver

De jury was blij verrast over de aandacht, professionaliteit en voorbereiding van de deelnemende fromagers. ‘Je kunt duidelijk zien dat kaas uit het verdomhoekje aan het kruipen is’, stelde Evert Schonhage. ‘Wat we bij de kandidaten zien is dat ze de kaasservice haast behandelen als wijn. Met veel aandacht voor herkomst, details over het productieproces en soms eigen affinatie.’ Ook zag de jury veel creativiteit. ‘Kaas komt nu echt ook ‘out of the box’, verklaart Hans van de Meeberg. ‘Met aparte kaasmenu’s en eigen toevoegingen aan kaas.’ Zo presenteerde Tom Wolters van Het Arresthuis/Damianz een lepel Fette Berta met kaviaar, gebruikte Kim Derksen van de Kromme Dissel* een spray met earl grey-thee en dresseerde Fenna Kentie van VanOost haar stilton met eigen coating van sake, merlot, peper en amarene-kers.

Kaas en kaviaar

Fette Berta met kaviaar

Kaas en drank

In de volgende rondes werd de kaasplank gecombineerd met een drank of wijn naar keuze. Opvallend is dat geen enkele fromager een port selecteerde. Wel werd een andere wijn die dicht bij port staat, de Meade uit Oregon, gepresenteerd door Naomi van Vroenhoven van Brut172. Een wijn selecteren bij vijf kazen is eigenlijk niet te doen, vond ook de uiteindelijke winnaar Tim Wellenberg. ‘Je slaat altijd wel ergens de plank mis of je gaat voor een weinig uitgesproken wijn. Hij selecteerde de Nikolaihof Riesling uit Wachau, Oostenrijk. Een van de beste combinaties van dit moeilijke onderdeel, vond de jury. Fenna Kentie liet haar durf en creativiteit zien met een pittige pruimenlikeur van Hannya die, met een fruitig aroma en een honingachtige en pittige smaak, als erg gewaagd werd ervaren, maar niet door alle juryleden werd geapprecieerd.

Mystery-ronde

De laatste ronde met de kaas van Kaasfort Amsterdam en een eigen keuze uit de finalewijnen van het Proefschrift Wijnconcours liet ook weer geen port op tafel zien. Wel selecteerden twee deelnemers dezelfde fino van Bodegas Tradición. Maar ook hier scoorde het leidende duo Tim en Fenna de meeste punten. Tim met een Nederlandse take op camembert die geweldig ging in combinatie met de champagne Terre Natale 2012 van Huré Frères en Fenna pakte uit met een comté en een ingetogen meursault.

Kaasfort

Kazen van Kaasfort Amsterdam

Het juryrapport

Het is heel fijn om te zien dat zelfs bij zo’n gevarieerd deelnemersveld er één grote verbindende passie is: die van kaas. De jury merkte dat in alle onderdelen en zag het ook aan de tafels, waar de deelnemers elkaar zonder problemen hielpen met afruimen, voorbereiden of glazen poleren. Creativiteit, ongewone drankcombinaties, eigengemaakte garnituren, durven kiezen voor een bepaald kaasprofiel, vaker direct bij de producent kopen, een aparte kaaswagen of de bedstede die een van de kandidaten ombouwde tot kaaskast: de moderne fromagers drukken steeds vaker hun eigen stempel op de kaasservice.

Runner-up Fenna Kentie

Runner-up Fenna Kentie bij de jurytafel

Tim Wellenberg

Tim Wellenberg, Fromager van het Jaar

De uitslag

Winnaar en Fromager van het Jaar 2024 is Tim Wellenberg van Latour*, de runner-up is Fenna Kentie (VanOost – Amsterdam) en de nummer 3 is Tom Wolters van Het Arresthuis/Damianz (Roermond), gevolgd door Evie van Beerendonk van Monarh* (Tilburg).