Drie competities stonden centraal tijdens Gastronomie 2023, maandag 6 november bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort: het 35e Proefschrift Wijnconcours, het 3e Grand Concours Bollinger en de verkiezing Proefschrift Fromager van het Jaar. In dit artikel een beknopte terugblik inclusief de winnaars van de twee laatstgenoemde competities. De winnende wijnen van het 35e Proefschrift Wijnconcours vindt u hier.
Voor het eerst organiseerde The Wine & Food Association een evenement bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. En afgaand op de vele positieve reacties die we mochten ontvangen zal dit waarschijnlijk niet de laatste keer zijn. Het Leerhotel biedt een perfecte ambiance voor een evenement als Gastronomie, waarbij vooral de sfeervolle Kerkzaal in het oog springt. Voorafgaand en tijdens het evenement konden we rekenen op de gastvrijheid en enthousiaste ondersteuning van de studenten en het team van het Leerhotel onder leiding van general manager Peter Ingels, chef-kok René Bekker en Cindy Rampersad (Sales & Reserveringen).
Winnaars 3e Grand Concours Bollinger
Nadat de meeste voorrondes eerder dit jaar ook naar ieders tevredenheid bij Leerhotel Het Klooster hadden plaatsgevonden, was het niet meer dan logisch om hier ook de finale te organiseren. In twee sessies presenteerden in totaal 12 finaleteams op het podium in de Kerkzaal hun wijn-spijscombinaties aan de jury. Tegelijkertijd waren op de achtergrond, achter een transparant gordijn, de andere teams zichtbaar die in drie mobiele keukens hun voorbereidingen troffen.
Aan het eind van de dag werden de winnaars gehuldigd. Namens Champagne Bollinger en importeur Verbunt Verlinden reikte Eva Gottesman (Export Area Manager Bollinger), de prijzen uit.
Winnaars sessie A: combinatie voorgerecht en Champagne Bollinger Rosé
Restaurant Somm, Uden
Chef Teun van Berlo
Sommelier Bram van Grinsven
Voorgerecht Wilde zeebaars met umobushi van rabarber en groene aardbei | kaviaar | paling | avocado | hollandaise van geitenboter en verjus
Extra prijs beste sommelier sessie A
Toby Sadettan
Restaurant ’t Klooster, Wijk bij Duurstede
Proefschrift Fromager van het Jaar
Terwijl in de Kerkzaal de twee finalesessies van het Grand Concours Bollinger plaatsvonden, streden in de Koffie Lounge negen fromagers om de titel Proefschrift Fromager van het Jaar. Het was een sterk deelnemersveld met enthousiaste, goed voorbereide kandidaten. Een professionele jury beoordeelde ze op drie onderdelen en riep aan het einde van de dag Tim Wellenberg (Restaurant Latour, Noordwijk) uit tot winnaar.
Wordt vervolgd…
Uitgebreide rapporten van de verkiezing Proefschrift Fromager van het Jaar, de finale van het 3e Grand Concours Bollinger en het 35e Proefschrift Wijnconcours vindt u binnenkort op deze site. Ook aan de masterclasses Sake, Sherry en Domaine Chanson worden artikelen gewijd.