GCB23 jury
Jurering finale 3e Grand Concours Bollinger

Drie competities stonden centraal tijdens Gastronomie 2023, maandag 6 november bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort: het 35e Proefschrift Wijnconcours, het 3e Grand Concours Bollinger en de verkiezing Proefschrift Fromager van het Jaar. In dit artikel een beknopte terugblik inclusief de winnaars van de twee laatstgenoemde competities. De winnende wijnen van het 35e Proefschrift Wijnconcours vindt u hier.

Voor het eerst organiseerde The Wine & Food Association een evenement bij Leerhotel Het Klooster in Amersfoort. En afgaand op de vele positieve reacties die we mochten ontvangen zal dit waarschijnlijk niet de laatste keer zijn. Het Leerhotel biedt een perfecte ambiance voor een evenement als Gastronomie, waarbij vooral de sfeervolle Kerkzaal in het oog springt. Voorafgaand en tijdens het evenement konden we rekenen op de gastvrijheid en enthousiaste ondersteuning van de studenten en het team van het Leerhotel onder leiding van general manager Peter Ingels, chef-kok René Bekker en Cindy Rampersad (Sales & Reserveringen).

Jan van Lissum met Cindy Rampersad en Peter Ingels
Jan van Lissum met Cindy Rampersad en Peter Ingels
bollinger

Winnaars 3e Grand Concours Bollinger

Nadat de meeste voorrondes eerder dit jaar ook naar ieders tevredenheid bij Leerhotel Het Klooster hadden plaatsgevonden, was het niet meer dan logisch om hier ook de finale te organiseren. In twee sessies presenteerden in totaal 12 finaleteams op het podium in de Kerkzaal hun wijn-spijscombinaties aan de jury. Tegelijkertijd waren op de achtergrond, achter een transparant gordijn, de andere teams zichtbaar die in drie mobiele keukens hun voorbereidingen troffen.
Aan het eind van de dag werden de winnaars gehuldigd. Namens Champagne Bollinger en importeur Verbunt Verlinden reikte Eva Gottesman (Export Area Manager Bollinger), de prijzen uit.

bollinger
GCB23 somm
Teun van Berlo en Bram van Grinsven geflankeerd door Eva Gottesman (Export Area Manager Champagne Bollinger) en Peter van Houtert (importeur Verbunt Verlinden)

Winnaars sessie A: combinatie voorgerecht en Champagne Bollinger Rosé

Restaurant Somm, Uden
Chef Teun van Berlo
Sommelier Bram van Grinsven
Voorgerecht Wilde zeebaars met umobushi van rabarber en groene aardbei | kaviaar | paling | avocado | hollandaise van geitenboter en verjus

GCB23 codium
Jean Luc Etienne en Wouter Kik

Winnaars sessie B: combinatie hoofdgerecht en Champagne Bollinger La Grande Année 2014

Restaurant Codium, Goes
Chef Wouter Kik
Sommelier Jean Luc Etienne
Hoorgerecht Oosterscheldekreeft, asietra kaviaar, La Zélandaise oester

GCB23 Toby
Toby Sadettan

Extra prijs beste sommelier sessie A

Toby Sadettan
Restaurant ’t Klooster, Wijk bij Duurstede

GCB23 antonello
Antonello Nicastri neemt zijn prijs in ontvangst

Extra prijs beste sommelier sessie B

Antonello Nicastri
Restaurant Flore, Amsterdam

Proefschrift Fromager van het Jaar

Terwijl in de Kerkzaal de twee finalesessies van het Grand Concours Bollinger plaatsvonden, streden in de Koffie Lounge negen fromagers om de titel Proefschrift Fromager van het Jaar. Het was een sterk deelnemersveld met enthousiaste, goed voorbereide kandidaten. Een professionele jury beoordeelde ze op drie onderdelen en riep aan het einde van de dag Tim Wellenberg (Restaurant Latour, Noordwijk) uit tot winnaar.

kaas
Tim Wellenberg

Wordt vervolgd…

Uitgebreide rapporten van de verkiezing Proefschrift Fromager van het Jaar, de finale van het 3e Grand Concours Bollinger en het 35e Proefschrift Wijnconcours vindt u binnenkort op deze site. Ook aan de masterclasses Sake, Sherry en Domaine Chanson worden artikelen gewijd.

Masterclass in de Crypte
Importeurs presenteren hun finalewijnen
Concentratie in de keuken