proefnotities Ivo Ivanis
Klein historisch domein gelegen aan de koelere noordoostkant van het dorp Montalcino. Net als Il Marroneto ligt het domein praktisch tegen de stadsmuren aan, op zo’n 450 meter boven de zeespiegel. Dit is het koelere deel van de appellatie. Het domein is in 1982 opgericht door Federigo Abbarchi en Angela Corioni. Na de dood van haar man besloot Angela het domein te verkopen. De kopers waren de huidige eigenaren Loredana Tanganelli en Antonio Brandi. In 2009 brachten ze hun eerste eigen brunello uit. In totaal beschikken ze nu over 2,5 hectare aan wijngarden; 1,5 hectare bezaten ze al vóór de aankoop van Scopetone. De totale jaarproductie is zeer laag: 14.000 flessen. Zowel in de wijngaarden als in de kelder is er zo min mogelijk sprake van enige interventie. Scopetone is dan ook biologisch gecertificeerd. Consultant is oenoloog Maurizio Castelli, die bekend staat om zijn pure, elegante en fruitige sangiovese-wijnen.
Proefnotities Podere Scopetone
8,5
Podere Scopetone, Brunello di Montalcino, Italië 2018
Sangiovese, wijngaard op 400 m hoogte, zuidwestelijke oriëntatie, 36 maanden barriquerijping, 8 maanden flesrijping; bruinrood, licht ontwikkelde kleur, floraal, viooltjes, lichte toets van paddenstoelen, eekhoorntjesbrood, vanille, maggi, koffie en chocolade, zwart fruit, rozijnen, gerijpte en elegante geur; elegante aanzet, ronde tannine, frisse zuren, sappige finale, veel finesse en lengte, klassiek
8+
Podere Scopetone, Brunello di Montalcino, Italië 2015
Sangiovese, wijngaard op 400 m hoogte, zuidwestelijke oriëntatie, 36 maanden barriquerijping, 8 maanden flesrijping; minder bruin dan de vorige wijn, elegante geur, fris fruit, kersen, viooltjes, griotten, zachte vanille, ronde en sappige aanzet, pure chocolade, kersenbonbons, vanille, ronde tannine, veel frisheid en lengte € 59,80
Mastrojanni
Het domein kwam tot stand in 1975, toen de Romeinse advocaat Gabriele Mastrojanni 90 hectare grond kocht in het bosrijke gebied van Castenuove del Abate, in het zuidoosten van Montalcino. Hij besefte dat de bodem van klei, zandsteen en keien en het microklimaat zeer geschikt waren voor wijnbouw en liet op een hoogte van 180 tot 440 meter zo’n 25 hectare beplanten met sangiovese grosso. De oogstkwaliteit was vanaf het prille begin van zeer hoog niveau en Mastrojanni ontpopte zich al snel tot een van de klassieke Brunello-pioniers. De stijl van het huis is altijd traditioneel gebleven: fermentatie vindt plaats in betonnen open kuipen en de wijnen rijpen niet in barriques, maar in grote houten foeders. Aanvankelijk ging het om foeders van 30 tot 45 hectoliter, maar de laatste jaren gebruikt men voornamelijk vaten van 16 hectoliter, dit om de fruitexpressie te versterken. De aankoop door de Illy groep in 2007 bleek een ‘blessing in disguise’. Nadat Gabriele Mastrojanni was overleden, kon de familie het niet eens worden over de te varen koers en werd besloten het domein te verkopen. Voor de nieuwe eigenaar Illy was direct duidelijk dat de filosofie van Gabriele bepalend was voor het succes. Daarom bleef de leiding in handen van Andrea Marchetti, sinds 1992 manager, en oenoloog Maurizio Castelli.
Proefnotities Mastrojanni
8,5
Mastrojanni, Brunello di Montalcino, Italië 2018
Sangiovese, 36 maanden rijping in foeders van Allier-eikenhout (16, 33 en 54 hl), 6 maanden flesrijping; goede kleur, fris kersenfruit, mokka en vanille, viooltjes, kersenbloesem, ronde, sappige en fruitige aanzet, veel fruit, ronde tannine, frisse zuren, duidelijke houtinbreng, ronde en lange finale, meer fruit dan de vorige wijnen
9-
Vigna Loreto, Mastrojanni, Brunello di Montalcino, Italië 2017
Sangiovese, bodem met tufsteen en kiezel, 36 maanden rijping in foeders van Allier-eikenhout (16, 25 en 33 hl), 6-8 maanden flesrijping; ontwikkelde kleur, duidelijke bruine tint, kruidige en fruitige geur, vanille, koffie, mokka, karamel en griotten, mooi belegen en klassiek, zeer sappige aanzet met veel fruit, pure chocolade en vanille, rijpe en frisse zuren, prachtige balans, zeer elegante en fruitige finale, al prachtig op dronk, groots
Terre Nere
Terre Nere bezit 10 hectare aan wijngaarden in Castelnuovo dell’ Abate, in het zuiden van de Montalcino-regio. Het domein is vernoemd naar de zwarte grond van vulkanische oorsprong die hier dominant is. 4 hectare levert druiven voor de brunello, brunello riserva en de brunello cru Capriolo. De wijngaarden liggen op de helling van de Monte Amiata, onder het Castello di Velona, en worden omringd door bossen.
De eerste stokken werden in 1997 geplant door de ouders van Francesca Vallone, de huidige eigenares. De wijngaarden worden biologisch bewerkt en in de kelder wordt zo weinig mogelijk geïntervenieerd. Het weelderige karakter dat de wijnen uit het zuiden van de appellatie vaak hebben wordt bij Terre Nere goed gecompenseerd door een frisse fruitigheid.
Proefnotities Terre Nere
9-
Terre Nere, Brunello di Montalcino, Italië 2018
Sangiovese, wijngaard op 280 m hoogte, 30 dagen fermentatie en maceratie op rvs, 36 maanden rijping in foeders van Slavonisch eiken (30 en 50 hl), minimaal 6 maanden flesrijping; mooie jeugdige kleur, elegante fruitige geur met duidelijk kruidige tonen, maggi, gebakken paddenstoelen, griottenbonbons, elegante aanzet, veel frisheid en fruit, fijne vanille, chocolade en karamel, klassieke smaak, prachtig om nu al te drinken, evenwichtig, veel lengte
9-
Terre Nere, Brunello di Montalcino Riserva, Italië 2013
Sangiovese, wijngaard op 280 m hoogte, 30 dagen fermentatie en maceratie op rvs, 36 maanden rijping in foeders van Slavonisch eiken (30 en 50 hl), minimaal 6 maanden flesrijping; ontwikkelde kleur maar nog altijd levendig, ingetogen en belegen geur, zwart fruit, vanille, kersenpitten, likeurachtig, mooi gerijpt, rond en sappig, griotten, mokka, bourbonvanille, elegant, prachtig om te drinken, rijpe tannine en frisse zuren, nog altijd heel veel fris fruit, top.
Sesti
Midden jaren zeventig kocht Sesti een vervallen kasteeltoren in het Montalcino-gebied ten westen van Castelnouvo dell’ Abate: Castello Argiano. Doel was om op deze rustige plek boeken over astronomie te schrijven en zijn gezin op te zien groeien. Vanwege zijn perfecte beheersing van de Engelse taal werd hij echter al snel gevraagd door brunello-producenten uit de buurt om voor hen te vertalen. Na jaren van vertalen wist hij bijna alles van wijn maken in het gebied. Hij realiseerde zich dat zijn Castello di Argiano een geweldige plek zou zijn om zelf wijn te maken. In 1991 plantte Sesti zijn eerste wijnstokken. De wijngaarden liggen op zo’n 350 m hoogte, op een bodem van zand, kwarts en klei. Ze worden op biodynamische wijze bewerkt en in de kelder houdt Sesti vast aan tradities: natuurlijke fermentatie, alleen grote eiken vaten en geen of nauwelijks sulfiet. Qua stijl vallen de wijnen tussen old school en modern: veel fruit, kracht en volume, elegant en levendig, met aardse tonen. Snel op dronk, maar ook met goed bewaarpotentieel.
Proefnotities Sesti
8,5
Sesti, Brunello di Montalcino, Italië 2018
Sangiovese; ontwikkelde bruinrode kleur, wat gesloten in de geur, kruidig, peper en kersen, minder uitbundig dan de vorige wijnen, gerijpt, in de smaak is de wijn ronder en fruitiger, sappig, chocolade, koffie, mokka, elegante tannine, mineralig, veel beter in de smaak dan in de geur, klassieke brunello € 89,50
Col di Lamo
Giovanna Neri is de zus van Giacomo Neri, bekend van Casanova di Neri. Na het overlijden van hun vader produceerden ze een tijd samen wijnen, maar in 2003 besloot Giovanna haar eigen bedrijf te starten. Hoewel ze financieel de wind tegen had, resulteerde haar vastberadenheid in de bouw van een moderne en prachtige Cantina, die in 2015 werd voltooid. Col di Lamo bevindt zich in Torrenieri, tussen Montalcino en Val d’Orcia. De bodem bestaat uit zand en klei. Met 11 hectare aan wijngaarden produceert Giovanna ongeveer 27.000 flessen wijn. Ze hanteert een biologische aanpak zonder enige interventie. In de kelder maakt ze gebruik van betonnen vergistingskuipen en grote houten foeders. Sinds enige tijd werkt ze samen met haar dochter. De wijnen bezitten een combinatie van kracht, elegantie en diepgang.
Proefnotities Col di Lamo
8
Col di Lamo, Brunello di Montalcino, Italië 2017
Sangiovese; jeugdige kleur met lichte ontwikkeling, expressieve fruitige geur, veel frisheid, mild kruidige toets, toffee, espresso, paddenstoelen, de smaak barst van het fruit, stevige maar rijpe tannine, veel ronding en fruitigheid ten opzichte van de andere wijnen € 56,35
8+
Col di Lamo, Brunello di Montalcino Riserva, Italië 2015
Sangiovese; belegen kleur, klassieke, wat gesloten geur, fris fruitig, kersen, de smaak is klassiek en belegen, koffie, chocolade, vanille en kersenbonbons, rijpe tannine, frisse zuren, warmer en ronder dan de andere wijnen, goed ontwikkeld, maar iets minder verfijnd € 51,15