tekst Jelena van Eerdenburg
1. Ygay Reserva, Marqués de Murrieta, Rioja, Spanje 1991
Marqués de Murrieta is een traditionalistische bodega in de Rioja. De geschiedenis van het bedrijf gaat terug tot 1852, toen het werd opgericht door Luciano Murrieta, en sinds 1983 is het in handen van de familie Cebrián-Sagarriga. De Marqués de Murrieta Finca Ygay haalt zijn fruit uit zijn beroemde Ygay-wijngaard en de assemblage van 1991 heeft een ‘bordeaux stijl’-achtige blend waarin tempranillo overheerst, met een toevoeging van garnacha, mazuelo en graciano.
1991 markeerde het tijdperk van grote veranderingen, toen Rioja werd gepromoveerd tot DOC-status. De hogere kwalificatie betekende meer druk voor de wijnmakers.
Daar kwam bij dat de weersomstandigheden niet bepaald gunstig waren. Vooral de Rioja Alta en de Rioja Baja werden hard getroffen. Een uitbundige hoeveelheid regen en hagelbuien verspreidde zich tijdens het groeiseizoen en was verantwoordelijk voor onrijpe druiven en botrytis. Het eindproduct werd gekenmerkt door een hoge zuurgraad.
Het fruit is uit de wijn verdwenen en na een dag in het glas toonde hij nog slechts een discrete geur van stoffige kersen. Wat echter indruk maakt, is dat hij zijn doordringende zuurgraad nooit heeft losgelaten. Eerlijk gezegd geloof ik niet dat hij die ooit ‘adiós’ zal zeggen.
2. Cuvée Marquise de la Tourette, Delas Frères, Hermitage, Frankrijk 1991
Het domaine Delas Frères werd in 1835 opgericht door Charles Audibert en Phillipe Delas. Vandaag de dag bezit Delas Frères percelen in de gehele Rhônevallei.
1991 trof het grootste deel van Frankrijk met strenge vorst. De Rhône werd het minst getroffen, maar de regenval in september bracht de oogst in gevaar. Gelukkig bleven de telers gespaard van rotting dank zij de sterke wind. Het was echter genoeg om de zuurgraad naar beneden aan te tasten, vooral in de rode wijnen.
Deze hermitage gemaakt van alleen syrah toonde zich als een ‘barbaarse Viking’. Een dierlijk karakter begeleidt je zintuigen van neus tot gehemelte. Mijn zintuigen worden aangevallen door vettige geuren van gerookt spek gewikkeld rond een rauw en bloederig stuk vlees. Het gehemelte transcendeert je naar sudderende kolen achtergelaten in een vreugdevuur op een camping.
3. Domaine Niquet-Jayer, Echézeaux Du Dessus Grand Cru, Frankrijk 1991
De geschiedenis leert ons dat het perceel van Echézeaux Du Dessus in 1933 door Domaine de la Romanée-Conti werd verkocht aan de familie Jayer. De mythe vertelt dat DRC liquiditeit nodig had om de aankoop van zijn beroemde La Tâche te financieren. De wijnstokken, het microklimaat en de essentie ervan worden gekenmerkt door zijn stamboom.
Het hedonistische glas wijn is als Coco Chanel: het toont een mannelijke esthetiek met tijdloze klassiekers. De neus biedt sensuele geuren van gegooide kersen op droge gebarsten aarde. De smaak is delicaat en aantrekkelijk met een tintelende, verfrissende zuurgraad. De afdronk is verleidelijk met een balsamico-toon.
4. Giuseppe e Figlio Mascarello, Barolo Monprivato, Italië 1991
Mauro Mascarello is een traditionele barolo-producent. De Monprivato is een Barolo cru die geheel in het bezit is van Mascarello: een monopole. De wijn voldoet aan alles wat je van een barolo kunt verwachten. De neus ademt gedroogde Italiaanse kruiden. Verdorde rozenblaadjes sieren een kopje zwarte thee aangevuld met toffeekaramel. De smaak wordt versterkt door de kenmerkende hoge, gespierde tannine en een hoge zuurgraad. Zelfs na 30 jaar blijft de wijn al zijn karakteristieken behouden.
5. Dal Forno Romano, Valpolicella Superiore, Italië 1991
Romano dal Forno richtte zijn wijnmakerij op in 1983. De familie houdt zich echter al drie generaties bezig met wijn maken. Hun specialiteiten zijn amarone della valpolicella, valpolicella superiore en de zeldzame recioto Vigna Serè.
Deze blockbuster-valpolicella heeft 36 maanden in houten vaten doorgebracht en daarna nog eens 24 maanden in de fles, voordat hij het glas van de consument bereikt. Het bereikte mijn glas 30 jaar later en maakte indruk op mij met zijn volle structuur. De neus biedt een caleidoscopisch spectrum van aroma’s, van hartig tot zwart fruit, van rijping op eikenhout tot algemene rijping. De smaak echode de olfactorische zintuigen met balsamico, zwarte olijf en een vleugje rook. De fijnkorrelige medium+ tannine balanceert goed met de medium+ zuurgraad; structureel jong, maar met een oude ziel.
Samenvatting
Het is indrukwekkend hoe wijnen hun ware identiteit tonen na 30 jaar opgesloten te hebben gezeten in een fles. Dit uitdagende wijnjaar heeft de persoonlijkheid van de druiven niet gestolen, noch heeft het de wijnmakers beroofd van hun vakmanschap.