Andrea Lonardi, hoofdwijnmaker van Bertani, was onlangs in ons land en presenteerde in samenwerking met Wijnhandel van Ouwerkerk bij restaurant Impero Romano een proeverij gewijd aan Bertani’s beroemde amarone-wijnen.
Proefnotities Jan van Lissum
De familie Bertani houdt zich al vijf generaties bezig met wijnbouw in de Valpolicella-regio en geldt in meerdere opzichten als een van de toonaangevende pioniers in het gebied. Medio 19e eeuw werd het bedrijf opgericht door de broers Giovan Battista en Gaetano Bertani. Laatstgenoemde had in Frankrijk bij professor Guyot kennisgemaakt met de nieuwste wijnbouw- en vinificatietechnieken, die hij vanaf 1857 doordacht toepaste in het jonge bedrijf, zonder de rijke wijnbouwtradities van de streek aan de kant te zetten. Bertani was een van de eerste producenten in Italië die wijnen gingen bottelen en daarmee een van de eerste namen die via export internationaal bekendheid kreeg; zo was Bertani eind 19e eeuw al in veel Amerikaanse steden een gevestigde naam. Ook stond de familie aan de wieg verschillende vernieuwingen in de wijnproductie in Valpolicella. Naast een schoolvoorbeeld Recioto, de traditionele zoete wijn van de regio, kwamen ze al in 1860 met een unieke droge rode wijn, de Secco Bertani, geïnspireerd op Franse voorbeelden. De klassieke, droge Amaronestijl met enorm bewaarpotentieel, waarmee Bertani definitief doordrong tot de top van de Italiaanse wijnproducenten, dateert van oogstjaar 1959. Mede dankzij het voorbeeld van Bertani kreeg Amarone della Valpolicella een halve eeuw later, in 2009 een eigen DOCG-status. De Amarone van Bertani is sinds jaar en dag afkomstig van het domein Villa Novare, de grootste single vineyard (70 ha) in de Valpolicella-regio.
Wijnhandel van Ouwekerk, Arkel, 0183- 561133
Proefnotities
9+
Bertani, Amarone delle Valpolicella Classico, Italië 2009
80% corvina, 20% rondinella, 6 jaar gerijpt in grote foeders; veel kleur, intens, hecht, duidelijk zwarte bessen, cacao, aardbeien en tabak in geur, intense krachtige tannine, goede spanning tussen vulling en zuren, complex, rijk, grootse wijn met zeer veel lengte
8
Bertani, Amarone delle Valpolicella Classico, Italië 2008
80% corvina, 20% rondinella, 7 jaar rijping in grote vaten van Slavonisch eikenhout, licht ontwikkeld aan de rand, rustige geurwaaier, fris, elegant, fraaie evolutie, lichte rustieke tonen, smaak is redelijk strak, wat belegen aroma’s, goed van snit, veel kruidigheid, hint van tabak en kers, goede balans, zit goed in elkaar, verteerbare wijn (15,4%) € 119,95
7,5
Bertani, Amarone delle Valpolicella Classico, Italië 2000
80% corvina, 20% rondinella, 6 jaar rijping in grote vaten van Slavonisch eikenhout, meer kleur, strakke tonen, rustieke ondertoon, minder complex, wel meer vanille, harde tannine, wat korter, wijn uit een warm jaar, minder finesse (15,4%) € 119,95
9-
Bertani, Amarone delle Valpolicella Classico, Italië 1981
80% corvina, 20% rondinella, 6 jaar rijping in grote vaten van Slavonisch eikenhout, evolutie aan de rand, mooie geurontwikkeling, hier goed gedoseerd zoetje, versmolten eenheid, hint van leder en champignons, fraaie ontwikkeling, zacht mondcontact, olieachtig, prachtige zuren, delicaat en voornaam, mooie balans (15,4%) € 725,00
8,5
Bertani, Amarone delle Valpolicella Classico, Italië 1967
80% corvina, 20% rondinella, 6 jaar rijping in grote vaten van Slavonisch eikenhout, fraaie ontwikkeling in geur en smaak, mooie rondeur en vettige indrukken, versmolten, hint van sinaasappels, stallig en leder, goede vulling, nog veel sap, rijk aan zoete kerstonen (15,4%) € 995,00
8
Villa Arvedi, Bertani, Amarone delle Valpolicella Valpantena, Italië 2014
80% corvina, 20% rondinella, 30 maanden in grote foeders; dieprode granaatkleur, impressies van munt, cacao, zwarte kersen en vanille, stevige finale, vulling, tannine, lengte
De druiven voor de amarone liggen circa vier maanden te drogen op bamboerekken