nine seconds

clos_des_criots
Criots

Clos des Criots, Domaine Christian Salmon, Pouilly-Fumé, Frankrijk 1996

9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
proefnotities Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: ad Bibendum, Sint-Truiden (B)
adbibendum.be

Achtergrond

Al zes generaties verbouwt de familie Salmon druiven in de gemeente Bué, in de regio Sancerre. Irénée Salmon en zijn zonen waren de eersten die gericht op zoek gingen naar de meest geschikte hellingen en daar sauvignon blanc- en pinot noir- wijnstokken plantten. Daarmee legden zij de basis voor de karaktervolle terroirwijnen die de huidige Irénées achterkleinzoon Armand, eigenaar sinds 1995, nog altijd maakt. Jean-Vincent vertegenwoordigt de jongste generatie; hij is sinds 2016 Armand’s rechterhand binnen het bedrijf.
Armand bezit momenteel 20 hectare aan wijngaarden in de appellatie Sancerre: 15 hectare sauvignon blanc en 5 hectare pinot noir. De bodem wordt hier gedomineerd door ’terres blanches’ (mergel/klei/kalksteen) en ‘caillottes’ (droge kiezel/kalkbodem).
Daarnaast bezit hij de bijzondere 3,25 hectare grote wijngaard Clos des Criots beplant met oude stokken sauvignon blanc in het centrum van Pouilly-sur-Loire (AOC Pouilly Fumé). Hier zijn de belangrijkste bodemsoorten Kimmeridgian (mergel/klei/kalk met oesterfossielen) en Upper Oxfordian (klei/kalksteen/zand).

Proefnotities
Eerste indrukken

Intens citroengeel, lichte, ontwikkelde geur, gerijpt wit en geel fruit, nog opvallend goed in conditie, elegante aanzet, fijne toets van sauvignon en florale impressies, geur en smaak komen overeen.

Na 2 uur

Goed ontwikkeld, nog mooi geschakeerd, harmonieus. Sappig, impressies van abrikoos, sinaasappel en mandarijn, licht pikante kruidigheid.

Na 4 uur

Kleur is identiek. Geur en smaak zijn nauwelijks veranderd en heel evenwichtig en stabiel gebleven. Kruidigheid is ietsje toegenomen. Aangenaam mondgevoel, goede lengte, mooi samengestelde en fraai ontwikkelde wijn, heel bijzonder palet voor 27 jaar oude sauvignon blanc, uitstekend aan tafel.

Technische gegevens

Totale oppervlakte domein 23,25 hectare: 20 hectare AOC Sancerre, 3,25 hectare AOC Pouilly Fumé (Clos des Criots)
Aanplant 18,25 hectare sauvignon blanc, 5 hectare pinot noir
Herkomst geproefde wijn wijngaard Clos des Criots, 3,25 hectare, zacht glooiend, zuidelijke oriëntatie
Druivenras geproefde wijn sauvignon blanc
Bodemsamenstelling Kimmeridgian (mergel/klei/kalk met oesterfossielen) en Upper Oxfordian (klei/kalksteen/zand)
Vinificatie zachte persing, fermentatie en rijping op rvs
Alcohol 12,5%

salmon