Château Bonalgue, Pomerol, Frankrijk 2010

2017,mei | 9 seconds, Proefschrift

9 seconden of 12 uur? Snel een wijn keuren kan iedereen, maar er zijn wijnen die tijd nodig hebben. Soms een uur, soms een dag. Via slow tasting dring je door tot de essentie.
tekst Jan van Lissum

9 seconds is een platform voor bijzondere en aparte wijnen. Dat zijn niet per se de duurste, want ook op een lager prijsniveau zijn excellente flessen met een bijzonder verhaal te koop. De titel staat voor een bepaalde kwaliteit van afdronk van een wijn. Met 9 seconden afdronk is een wijn in de theorie lang van afdronk. En terwijl elke goede proever op dat moment concludeert dat hij met een interessante wijn te maken heeft, stopt hier de theorie. Latere fases bestaan gewoonweg niet na 9 seconden. Het perfecte moment waarop wijn zijn intrinsieke, unieke waarde toont, ligt echter verder weg, vaak enkele uren, soms wel tot twee dagen. Dan is het een beleving om hem te proeven en om er over te schrijven…

Importeur: Sauter Wijnen, Maastricht, 043-3637799, www.sauterwijnen.nl

Achtergrond

Vergeleken met Pomerol-toppers als Château Petrus, Vieux Château Certan of Château Trotanoy biedt Château Bonalgue al vele jaren bijzonder veel, constante, kwaliteit tegen een betaalbare prijs. De wijn wordt gekenmerkt door een combinatie van een vrij stevige maar goed afgeronde structuur met een goed geïntegreerde houtinvloed en toegankelijke tonen van donker fruit, gelardeerd met kruidige accenten.
Het wijngoed ligt in het westen van de regio Pomerol, dicht bij de grens met Libourne, en is sinds 1926 eigendom van het handelshuis Jean-Baptiste Audy, die ook de châteaux Clos de Clocher, Burgrave, Beauséjour de Bonalgue, Monregard La Croix (Pomerol), Les Hauts-Conseillants, Les Hauts-Tuileries (Lalande de Pomerol), Les Echevins en Du Courlat (Lussac St.-Emilion) bezit. Huidige managing director is Jean-Baptiste Bourotte, de achterkleinzoon van de oprichter van het bedrijf. Naast de eigen domeinen beschikt de familie over langlopende contracten met tal van châteaux in de Bordeauxstreek. Het bedrijf werkt nauw samen met het team van Michel Rolland.
Het stijlvolle landhuis werd in 1815 gebouwd door kapitein Rabion, een veteraan uit het leger van Napoleon. De regimentswapens en -vlaggen zijn verwerkt in de gevel. Opvallend zijn ook de hoge Libanese ceders in de tuin.

Proefnotities
Eerste indrukken

Mooie egale kleur met vertekende kleurschakering, compact, lakrood en een tikkeltje bruin. Rustige, discrete pomerolgeur met mooi ontwikkelde nuances, voldoende vulling en breedte.
Smaak komt overeen met geur, sappige aanzet, gerijpt en ontwikkeld fruit. Duidelijk kruidig tapijt over het gehele smaakpalet. Warm, licht fondue, mineralen laten zich duidelijk gelden. Veel smaak, mooi gerijpte tonen, veel lengte.

Na 30 minuten

Licht broeierige geur geeft een warme gloed, waaiert breed uit. Zacht mondcontact, de aanzet wordt iets malser, de smaak heeft een lange nagalm, mooi samengesteld en evenwichtig. Geur- en smaakaroma’s gaan duidelijk in elkaar over, waarbij het accent iets meer richting oriëntaalse tonen gaat.

Na 80 minuten

Fijn gecorseerde aroma’s, mooie balans. Finesse en mineraliteit komen duidelijker naar voren. De wijn krijgt een meer klassieke beleving en wordt nog evenwichtiger, veel lengte.

Na 2 uur

Nog altijd stabiel, duidelijk gerijpte tonen, kruidigheid neemt de overhand, sappigheid blijft overeind. Impressies van bos, kreupelhout en herfsttonen nemen toe.

Technische gegevens

Oppervlakte 9,4 ha
Assemblage 95% merlot, 5% cabernet franc
Leeftijd wijnstokken gemiddeld 25 jaar
Dichtheid aanplant 6.000-8.000 stokken per hectare
Bodem zand, klei, grind met ondergrond van alios (ijzererts kenmerkend voor Pomerol) en grind – een bodemtype dat zeer goed warmte vasthoudt en dus mede bijdraagt aan een gelijkmatige rijping van de druiven.
Wijngaardmanagement mechanisch onkruid wieden, handmatige ontbladering, groene oogst en druivenoogst
Vinificatie druivenselectie vóór en na ontsteling, inweking en fermentatie in temperatuurgecontroleerde rvs-vaten, vinificatie per perceel, handmatige remontage, malolactische fermentatie in eiken vaten
Opvoeding 18 maanden rijping in Franse eiken vaten (50% nieuw, 50% 1 jaar oud)
Alcoholpercentage 14,5%
Productie 35.000 flessen

Jean-Baptiste Bourotte