asperges met wijn

Sauvignon blanc van Wagner Stempel scoort verrassend hoog

Uiteenlopende wijnen werden in de loop der jaren bij verschillende competities uitgeroepen tot Aspergewijn van het Jaar. Proefschrift selecteerde 22 wijnen en proefde ze in combinatie met twee klassieke bereidingen.
tekst Jan van Lissum

In de jaren tachtig en negentig was de jaarlijkse verkiezing van de Aspergewijn van het Jaar vooral een goede promotiecampagne voor witte pinots uit de Elzas. Maar met het toenemende wereldwijde wijnaanbod en het groeiende wijn(-spijs)bewustzijn van veel Nederlanders werd die traditie langzaam maar zeker doorbroken. Verschillende partijen organiseerden de afgelopen decennia een jaarlijkse competitie, waaronder de Verenigde Vinologen Nederland, met de verkiezing van de Nederlandse Aspergewijn, en het Brabants Asperge Genootschap, dat inmiddels al 28 jaar een wedstrijd uitschrijft. Het overzicht van alle winnaars sinds 1993 van die competitie laat de laatste jaren vooral winnaars uit Duitsland, Italië (Veneto) en de Languedoc zien. De laatste Elzasser winnaar dateert uit 2004.

Basissmaak

Wil je een smakelijke combinatie van asperges en wijn op tafel zetten, dan vormt de smaak van de asperges het eerste uitgangspunt. Maar minstens even belangrijk zijn de bereiding en de overige ingrediënten die op het bord komen.
Gaan we uit van gekookte witte asperges – de meest klassieke bereiding, dan kun je de smaak omschrijven als zacht, rond, aards met subtiele zoete en bittere tonen. Dit smaakprofiel vraagt om een droge witte wijn, zacht en niet te licht van smaak en met milde, ronde zuren. Bij voorkeur zonder houtinvloed, omdat die de subtiele aroma’s van de asperges kunnen ondersneeuwen. Een elegante, frisse rode wijn met weinig tannine en geen houtinvloed is ook mogelijk.
Kies je voor rauwe asperges (bijvoorbeeld in salade) of groene asperges, dan heb je te maken met wat meer uitgesproken smaken: sterkere bitters (rauwe asperge) of een grasachtige toets (groene asperges). Deze vragen om een wijn met een wat meer uitgesproken, levendige smaak. Ook bij gegrilde asperges

asperges

Samenstelling gerecht

De Vlaamse klassieker bij uitstek is de combinatie van asperge, ei, ham, gesmolten boter en peterselie. Goede opties hierbij zijn frisse witte wijnen op basis van pinot blanc, pinot gris, muscat, verdejo, sauvignon blanc, riesling of grüner veltliner. Eet je ze liever met een romige hollandaisesaus, dan kan de wijn ook wat voller en ronder van smaak zijn. Geschikt zijn onder andere viognier, wat rondere pinot blanc, grenache blanc of chardonnay zonder houtinvloed.

asperges vlaams

Geproefd: op zijn Vlaams

Gekookte witte asperges, mimosa van ei en peterselie, geklaarde boter, peper, nootmuskaat
Verleidelijk, licht verteerbaar gerecht, geschikt bij de lunch of als voorgerecht. In deze variant is het duidelijk de aspergesmaak die domineert.

Pinot Blanc, Trimbach, Alsace, Frankrijk 2018
Pinot blanc, vinificatie en rijping op rvs; mooie geur, goede vulling, zuren, fruitigheid, balans en spanning, rustig en toegankelijk, allemansvriend
Gall & Gall € 11,99 (imp. Walraven Sax)

* Combinatie
Toegankelijke combinatie, safe, waarbij de wijn meer de lead neemt.

Les Gautronnières sur lie, Bonnet Huteau, Muscadet Sèvre & Maine, Frankrijk 2018
Melon de bourgogne, biologisch, 9 maanden rijping sur lie in gebruikte eiken vaten; atypische muscadet, veel rijping en vulling, goed fruit, stevige houtinbreng, ziltige ondertoon, verrassend gecorseerde muscadet met goede spanning (12,5%)
Vojacek Wijnen € 13,50

*(*) Combinatie
De atypische, verrassend gecorseerde muscadet zorgt voor een rijkere combinatie met spanning en complexiteit die een lunchgerecht overstijgt.
De wijn is een buitenbeentje, maar is juist dank zij de houtinvloed op een aantrekkelijke wijze complementair aan het gerecht.

Verdejo Ecológico, Finca Las Caraballas, IGP Castilla y León, Spanje 2019
100% verdejo, biologisch; citroengeel van kleur, lichte geur, kalm en ingetogen, sappige aanzet, fijne geparfumeerde toets van de verdejo, bloesemachtig en voorjaarsboeket in geur, goede balans, beschaafde rueda, elegant en doordrinkbaar, lentewijn (13%)
Wijnkoperij La Persistance € 19,95

*(*) Combinatie
Fijne combinatie, aromatisch en licht verteerbaar, licht geparfumeerd. Eveneens een verassing.

Domaine du Salvard, Cheverny, Frankrijk 2020
85% sauvignon blanc, 15% chardonnay; intense sauvignon blanc-tonen in geur en smaak, duidelijk buxus, mooi samengestelde smaak, veel vulling en goede spanning, evenwichtig, veel lengte (13%)
Wijnhandel Léon Colaris € 9,95

* Combinatie
Aardige combinatie, levendig, maar net niet helemaal in balans door de chardonnay-invloed en de iets te sterke buxustoets. Opvallend dat sauvignon blanc het hier redelijk goed doet.

Sauvignon Blanc Reserve, Wagner-Stempel, Rheinhessen, Duitsland 2019
Sauvignon blanc, 6 maanden rijping op gebruikte acacia-vaten; veel kleur, rijk en aromatisch in geur en smaak, duidelijke houtinvloed, complete gastronomische wijn van hoog niveau (12,5%)
Grandi Vini € 20,00

*** Combinatie
Prachtig versmolten combinatie, smeuïg met goed opgenomen tonen van rijp fruit.
Atypische sauvignon blanc met een geheel eigen stijl, dank zij de invloed van acaciahout. Het is die houtinvloed die hier ook de doorslag geeft. Versmolten eenheid van wijn en spijs, zeer goed.

Einstern* Pinot Blanc, Markus Molitor, Mosel, Duitsland 2018
Pinot blanc; mooie vulling en spanning, sappig en fruitig, finesse, ragfijne zuren, levendig en evenwichtig, subtiele gastronomische wijn, aangenaam (12%)
Verbunt Verlinden € 19,95

**(*) Combinatie
De volle pinot blanc pakt het totale gerecht prima op, alles sluit goed op elkaar aan en dat geeft de smaakbeleving veel lengte. Zeer fraaie combinatie, harmonieus geheel.

asperges hollands

Geproefd: op zijn Hollands

Gekookte witte asperges, gekookt ei, krieltjes, ham en hollandaisesaus
Subtiel gerecht met aardse ondertoon, lichte bitters en dominante romige saus.

Silvaner trocken, Divino, Franken, Duitsland 2018
Silvaner; beperkte geur, evenwichtige en toegankelijke smaak, rijp fruit en uitgesproken zuren, allemansvriend (13,5%)
Albert Heijn € 6,99

* Combinatie
Het fruit en de zuren van de wijn maken de combinatie makkelijk en toegankelijk voor iedereen. Neutraal, evenwichtig en vooral spritzig geheel, uitstekend resultaat wat betreft prijs-kwaliteitverhouding.

Silvaner trocken, Schloss Castell, Franken, Duitsland 2019
Silvaner; lichte kleur, aangename geur, goed samengesteld, intens smaakpalet, dikker fruit, goede vulling, mooie kruidigheid, veel lengte (13%)
Oud Reuchlin & Boelen € 9,26

* Combinatie
Toegankelijke, lekkere combinatie, waarbij de wijn qua smaakbeleving iets doet denken aan een pinot blanc uit de Elzas. Sappig, rijk en zacht van smaak waarbij de lichte bitters mooi zijn opgenomen.

Les Gautronnières sur lie, Bonnet Huteau, Muscadet Sèvre & Maine, Frankrijk 2018
Vojacek Wijnen € 13,50

* Combinatie
Verrassend dat de muscadet ook hier goed presteert. De gecorseerde wijn zorgt voor een vrij rijke, gastronomische combinatie met een goede spanning.

Sauvignon Blanc Reserve, Wagner-Stempel, Rheinhessen, Duitsland 2019
Grandi Vini € 20,00

*** Combinatie
Rijke combinatie waarbij de wijn door zijn fruit en zuren goed aansluit bij de asperges en de saus. Verrassend complex en aromatisch geheel, voldoet aan alle eisen, met aparte rol voor acaciahoutinvloed. Voltreffer.

Blanc de Noir, Stefan Winter, Rheinhessen, Duitsland 2019
Spätburgunder; veel kleur, puur, rechttoe rechtaan, mooi fruit, levendige zuren, aangenaam doordrinkbaar
Les Généreux € 9,95

* Combinatie
Echte lentecombinatie, speels en fragiel met fruit en zuren en de hoofdrol. Eenvoudig en lekker voor iedereen.

Maikammer Heiligenberg Silvaner Kabinett trocken, Weingut August Ziegler, Pfalz, Duitsland 2018
Silvaner; licht geelgroen uiterlijk, mooie fruitige silvaner, vullend, loepzuiver, heerlijke zuurgraad, heel goede balans, aangename smaakbeleving, prima prijs-kwaliteitsverhouding, knappe lengte (13%)
Tire Bouchon € 9,25

** Combinatie
Goede lentecombinatie met mooie zoet-zuurbalans. Heel schoon, verfrissend, elegant en licht verteerbaar.

Verdejo Ecológico, Finca Las Caraballas, IGP Castilla y León, Spanje 2019
Wijnkoperij La Persistance € 19,95

* Combinatie
Evenwichtige en zachte combinatie, subtiel geparfumeerd. De wijn absorbeert de aroma’s van het gerecht en verrijkt het geheel met tonen van bloesem en rijp fruit.

asperges hollands

Tot slot

Grote verrassing van deze proefsessie was de Sauvignon Blanc Reserve, Wagner-Stempel, Rheinhessen, Duitsland 2019 (Grandi Vini € 20,00). De wijn is afkomstig van een klein perceel bij Siefersheim, vlak bij de Grosse Lage Heerkretz. De bodem is van zanderig leem met licht gesteente. Bepalend voor de wijn zijn de levendige, strakke fruitaroma’s, de minerale invloed van porfier en in de hier geproefde combinaties met asperges opvallend genoeg de invloed van zes maanden rijping in gebruikte acaciavaten. Ook zeer geschikt voor wie houdt van pouilly fumé of sancerre.

wagner stempel sb reserve