Champagne Bollinger, opgericht in 1829, is een van de laatst overgebleven familiebedrijven in de Champagne. Normaal zijn ze gesloten voor publiek en wordt slechts een klein aantal bezoekers toegang verleend tot een ‘rondleiding achter de schermen’, om daar getuige te zijn van het meesterschap en de creatie van een van de beroemdste champagnes ter wereld. De naam wordt geassocieerd met klasse, cinematografie en luxe. Een bezoek aan Bollinger is slechts weggelegd voor de ‘happy few’ en wij staan klaar om u mee op reis te nemen.
tekst Jelena van Eerdenburg
Bollinger 1

Jelena van Eerdenburg bij Bollinger

Stel uzelf voor: op een dag ontvangt u een email, met de vermelding ‘exclusieve uitnodiging voor Club 1829 leden’. Champagne Bollinger nodigt u uit voor zijn 2021 oogst, als onderdeel van een uniek evenement op 17 september 2021. Zoals verwacht is er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar voor slechts 20 genodigden; zo’n kans mag u niet missen! Met de grootste opwinding en uitgelatenheid reageerde ik dus ook dat ik erbij wilde zijn en zo begon de reis naar Aÿ, Champagnestreek, Frankrijk.
De ochtend van de oogst begon vroeg en helder met de ochtendkou die door mijn trui drong. De internationale enthousiastelingen verzamelden zich vanuit heel Europa. Iedereen kreeg een schort van Champagne Bollinger om onze kleren te beschermen tijdens de oogst. We maakten een ritje in een oude, James Bond-achtige Bollinger Jeep. De rit door de schilderachtige wijngaarden van Aÿ was gewoonweg adembenemend.
Na 20 minuten kwamen we aan in het dorp Tauxières om de pinot noir met de hand te plukken. De instructies hoe te oogsten werden gegeven, wat we moesten vermijden en welke druiven te verwijderen met een snoeischaartje, het enige instrument van de druivenplukker.
Het weer was perfect, droog en zonnig. De druiven hingen in prima conditie, met slechts enkele trossen in het midden van de rij die aangetast waren door grijsrot.
Na al het harde werken werden de plukkers uitgenodigd in Les Jolis. Dit was oorspronkelijk gebouwd om de arbeiders te beschutten tegen het gure weer tijdens de oogst. Op onze zonnige oogstdag beschutte het ons tegen de felle zon en koelden we af met een glas Bollinger Rosé, vergezeld met een huisgemaakte vleesroulette. De strakke structuur van de pinot noir complementeerde het vlees, de hoge zuurgraad sneed sterk door het vet van de roulette en zorgde voor een zinnelijke ervaring.
In de wijngaard

In de wijngaard

Het tweede deel van de dag was educatief gevuld met een bezoek aan Bollinger’s wijnmakerij, fermentatiefaciliteiten, kuiperij en de rijpingskelder.

De wijnmakerij ligt net op de weg vlakbij het Bollinger Maison. Een twee verdiepingen tellend oud gebouw herbergt meer dan 4.000 Franse eikenhouten vaten. Sommige zijn meer dan 100 jaar oud. Langs de muur zien we vijf vaten gemarkeerd als ‘VVF’: de beroemde Bollinger Vieilles Vignes Françaises Blanc de Noirs. De schaarste ervan is moeilijk te bevatten, met slechts vijf vaten voor de hele aardbol!

Wanneer u het ‘clos’ verlaat en een klein weggetje oversteekt komt u op een omheind erf van een ander eigendom dat toebehoort aan de Bollinger familie. Daar vinden we de ruimte waar de vaten liggen te drogen en een deur die leidt naar de kuiperij. Champagne Bollinger ligt slechts een paar huizen naar links en beschikt over een eigen kuiperij. Aangezien het grootste deel van de productie van Bollinger een vinificatie met eikenhout ondergaat, is het van het grootste belang om een eigen kuipermeester te hebben. De kuiperij ziet eruit alsof de tijd een paar decennia geleden stil is blijven staan. Een overvloed aan oude gereedschappen, oude posters van James Bond en flessen waar elke verzamelaar jaloers op zou zijn, ligt stoffig in de hoeken.
Vieilles Vignes Françaises

Vijf vaten Vieilles Vignes Françaises

De laatste halte van ons bezoek was de gang naar de kelders en een kleine wandeling van 6 km, omringd door drinkschatten waarvan we hopelijk in de toekomst mogen genieten. De wijn rijpt hier in magnumflessen en elke partij heeft zijn eigen bestemming. De gids vertelde ons over de extreem strenge selectie voor het vlaggenschip R.D.: ‘Sommige van deze flessen zullen in de toekomst Bollinger R.D. vormen, maar geen ‘R.D.’ zal ooit deel uit maken van La Grande Année.
Het hoogtepunt van de dag was het diner dat we bijwoonden in de Bollinger wijnmakerij, geserveerd met bijpassende champagnes en wijn van het Maison.
Als aperitief werd de Bollinger Special Cuvée geserveerd: een tijdloze klassieker met diepte en rijkdom, doorspekt met rook en vanille.
Het hoofdgerecht werd begeleid door Bollinger Coteaux Champenois Le Côte aux Enfants 2012, een unieke rode wijn gemaakt door Bollinger. Deze 100% pinot noir wordt geoogst van de oudste wijnstokken van de familie in Aÿ. De neus bood heldere kersen, rode bessen en nuances van cassis. De geur van boerenerf (brett) werd versierd met rozenblaadjes. Het gehemelte is warm en gezellig met een harmonieus bouquet, een goede tanninestructuur en een stevige zuurgraad. Delicaat en fris.
Het dessert was een traktatie: Bollinger La Grande Année 2012. Vintage 2012 is zeer gemakkelijk en toegankelijk te drinken, want hij is vroeg gerijpt. De assemblage is 65% pinot noir en 35% chardonnay. Geparfumeerd met bouquet van rijpe abrikoos, nectarine en peer, gelaagd met oosterse specerijen en warmte van brioche, walnoten, crème brûlée en vanille. Het mondgevoel is rond en romig, met een uitnodigende mousse die verleidelijk tegen het gehemelte kietelt. Een geweldige manier om de dag af te sluiten.
In de kelders

In de kelders

dinerwijnen

Een dag in de voetsporen treden van het team van Bollinger en deel uitmaken van de creatie van de Bollinger Special Cuvée, waar we pas over vier jaar van kunnen genieten, creëert een emotionele band met de ‘Bolly’ Familie. Ik zal nooit meer op dezelfde manier een glas Bollinger drinken als voorheen: de wijn is het levende bewijs!

Importeur: Verbunt Verlinden, Tilburg

Maandag 7 maart: finale Grand Concours Bollinger
De Bollinger Rosé en de Blanc de Noirs PN VZ16 staan centraal op maandag 7 maart tijdens de finale van het 2e Grand Concours Bollinger. Zes teams komen tegen elkaar uit in de finale van deze prestigieuze wijn-spijscompetitie, die plaatsvindt in het kader van de Wine Professional Jubileumspecial. De teams vertegenwoordigen de volgende restaurants: Aan de Zweth, Bridges, De Burgemeester, De Groene Lantaarn, De Lindehof, RIJKS®. Locatie: Sofitel Legend The Grand, Amsterdam. M.m.v. Champagne Bollinger (importeur Verbunt Verlinden).