tekst Jelena van Eerdenburg
Na 20 minuten kwamen we aan in het dorp Tauxières om de pinot noir met de hand te plukken. De instructies hoe te oogsten werden gegeven, wat we moesten vermijden en welke druiven te verwijderen met een snoeischaartje, het enige instrument van de druivenplukker.
Na al het harde werken werden de plukkers uitgenodigd in Les Jolis. Dit was oorspronkelijk gebouwd om de arbeiders te beschutten tegen het gure weer tijdens de oogst. Op onze zonnige oogstdag beschutte het ons tegen de felle zon en koelden we af met een glas Bollinger Rosé, vergezeld met een huisgemaakte vleesroulette. De strakke structuur van de pinot noir complementeerde het vlees, de hoge zuurgraad sneed sterk door het vet van de roulette en zorgde voor een zinnelijke ervaring.
In de wijngaard
De wijnmakerij ligt net op de weg vlakbij het Bollinger Maison. Een twee verdiepingen tellend oud gebouw herbergt meer dan 4.000 Franse eikenhouten vaten. Sommige zijn meer dan 100 jaar oud. Langs de muur zien we vijf vaten gemarkeerd als ‘VVF’: de beroemde Bollinger Vieilles Vignes Françaises Blanc de Noirs. De schaarste ervan is moeilijk te bevatten, met slechts vijf vaten voor de hele aardbol!
Vijf vaten Vieilles Vignes Françaises
Als aperitief werd de Bollinger Special Cuvée geserveerd: een tijdloze klassieker met diepte en rijkdom, doorspekt met rook en vanille.
Het hoofdgerecht werd begeleid door Bollinger Coteaux Champenois Le Côte aux Enfants 2012, een unieke rode wijn gemaakt door Bollinger. Deze 100% pinot noir wordt geoogst van de oudste wijnstokken van de familie in Aÿ. De neus bood heldere kersen, rode bessen en nuances van cassis. De geur van boerenerf (brett) werd versierd met rozenblaadjes. Het gehemelte is warm en gezellig met een harmonieus bouquet, een goede tanninestructuur en een stevige zuurgraad. Delicaat en fris.
Het dessert was een traktatie: Bollinger La Grande Année 2012. Vintage 2012 is zeer gemakkelijk en toegankelijk te drinken, want hij is vroeg gerijpt. De assemblage is 65% pinot noir en 35% chardonnay. Geparfumeerd met bouquet van rijpe abrikoos, nectarine en peer, gelaagd met oosterse specerijen en warmte van brioche, walnoten, crème brûlée en vanille. Het mondgevoel is rond en romig, met een uitnodigende mousse die verleidelijk tegen het gehemelte kietelt. Een geweldige manier om de dag af te sluiten.
In de kelders
Een dag in de voetsporen treden van het team van Bollinger en deel uitmaken van de creatie van de Bollinger Special Cuvée, waar we pas over vier jaar van kunnen genieten, creëert een emotionele band met de ‘Bolly’ Familie. Ik zal nooit meer op dezelfde manier een glas Bollinger drinken als voorheen: de wijn is het levende bewijs!
Importeur: Verbunt Verlinden, Tilburg

